Argentína választ: marad a kudarcos baloldal, vagy jön az unortodox jobb?

2023. november 19. 18:29

Az argentin választók vasárnap döntenek arról, az eddigi baloldali elnök vagy annak libertárius jobboldali kihívója legyen-e az ország következő elnöke.

2023. november 19. 18:29
null

Az elnökválasztás második fordulóját tartják vasárnap az argentinok. Az első forduló két legtöbb szavazatot kapott jelöltje csap össze most.

Az első voksolást Sergio Massa, az elmúlt években kormányzó peronista baloldal jelöltje, az eddigi gazdasági miniszter nyerte 36,7 százalékkal. Második helyen pedig Javier Milei közgazdász professzor jutott be, aki a mérsékelt jobboldal jelöltjét megelőzve unortodox nézeteivel kampányolva érte el sikereit.

Javier Milei azt ígérte kampányában, „felrobbantja” Argentína politikai rendszerét. 

Ígérete szerint felszámolná a nemzeti bankot, bevezetné az amerikai dollárt, újraszabná – leépítené – a jóléti állam rendszerét. Milei megszólalásaiban lekommunistázta az argentin Ferenc pápát, betiltaná az iskolai szexuális oktatást, lazítana a fegyvertartási szabályokon, és fellépne a woke ideológia ellen.

Argentína jelenleg mély gazdasági válságban vergődik, az ország 40 százaléka szegénységben él, az infláció 143 százalékon áll.

Az eddig kormányzó baloldal jelöltje, Sergio Massa mégis megnyerte az első fordulót.

Massa saját tapasztalataira és szakértelmére hivatkozik,

szerinte ő képes lenne kivezetni az országot a válságból. Azt ígéri, ő az a jelölt, aki megvédi a szegényeknek járó segélyeket és a tömegközlekedési támogatásokat.

A választás előtti közvélemény-kutatások többsége Milei győzelmét jósolja, ugyanakkor alig pár százalékos a jelöltek támogatottsága közötti különbség, így a választás napján a szavazók pillanatnyi összetétele és hangulata fog dönteni a dél-amerikai ország sorsáról.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitóképen: Javier Milei (fotó: Matías Baglietto / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
__Y__
2023. november 19. 20:13
Remélem Milei nyer, végre valahára bizonyíthatná egy libertárius párt, hogy egy ekkora országban is lehet libertariánus berendezkedést létrehozni, ami egy sokkal fejlettebb és szabadelvűbb irányba tolná az adott országot. Ehhez hasonló berendezkedést eddig leginkább miniállamokban lehetett látni, ahol ezen reformok remekül működtek. Nevetséges, hogy az országot a csőd szélére vivő baloldali Massa a szakértelemre hivatkozik, ilyen "szakértelemre", ami ilyen szinten lepusztítja egy ország gazdaságát, aligha lesz szükség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!