Itt az argentin elnökválasztás: nyer a dollárjobboldal?

2023. október 22. 07:51

Az évtizedek óta válságokban vergődő Argentínában egy unortodox közgazdász professzor az egyik legesélyesebb elnökjelölt, aki az amerikai dollár bevezetésével, a woke elleni harccal és a korrupt politikusok elszámoltatásával kampányol.

2023. október 22. 07:51
Argentina Elections
Ungvári Ildikó

Vasárnap választ Argentína: nem csak a következő elnök és elnökhelyettes személyéről döntenek, de több helyen kormányzót, önkormányzati képviselőket és a Nemzeti Kongresszusba is több új tagot választanak.

Az argentin választás különlegessége, hogy ilyenkorra már igencsak megbízhatóan kirajzolódnak az erőviszonyok. Pár hónappal a választás előtt ugyanis, augusztus 13-án megrendeztek egy „kötelező előválasztást az úgynevezett PASO-t, 

ahol a választópolgároknak egyszer már választaniuk kellett az elnökjelöltek közül. 

Az e választáson 1,5 százalék fölött teljesítő jelöltek juthattak tovább az október 22-i valódi választásra: öten lesznek versenyben, közülük a legesélyesebb az augusztusban legtöbb szavazatot kapó Javier Milei, a Halad a Szabadság (La Libertad Avanza) jobboldali párt jelöltje. 

Az októberi közvélemény-kutatások többsége az ő győzelmét jósolja, ugyanakkor abban is szinte teljes az egyetértés, hogy valószínűleg nem hirdetnek majd győztest az első forduló után.

Ezt is ajánljuk a témában

Ilyen esélyekkel várják a jelöltek a vasárnapot

Argentínában pénteken kezdődött a háromnapos kampánycsend, ami egészen vasárnap estig, az urnák lezárásáig tart. Ugyanakkor korántsem biztos, hogy a szavazatok megszámlálása után megtudjuk, ki az ország új elnöke, aki december 10-től négy éven keresztül betöltheti az államfői pozíciót.

A választási szabály szerint második fordulót kell rendezni, amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok 45 százalékát, vagy 40 százalékát úgy, hogy 10 százalékkal megelőzi a második legnépszerűbb jelöltet. Ebben az esetben a szavazók november 12-én újra választhatnak, de akkor már csak a két legnépszerűbb jelölt közül.

Az előzetes közvélemény-kutatás alapján valószínűbb, hogy ez a forgatókönyv fog felállni, mert jelenleg egyik jelölt támogatottsága sem éri el a 40 százalékot.

A felmérések Javier Milei első fordulós győzelmét jósolják, 

aki várhatóan Sergio Massával, a baloldali Szövetség a Hazáért koalíció (Unión por la Patria) jelöltjével csap majd össze. 

Dollárjobboldal?

„A mindig is megbukott régi dolgokkal elképzelhetetlen egy új Argentína” – mondta a kampány során a szokatlan megjelenésű, leginkább hetvenes évekbeli popsztárokra emlékeztető Milei.

Ahogy arról lapunkban Kohán Mátyás cikkében olvashatunk: Millei legfőbb ígérete, amellyel valószínűleg a legtöbb argentin szívet nyerte meg, a dollarizáció: megszüntetné (saját szavaival: „felrobbantaná”) az argentin jegybankot, az ország pénzneméül pedig az amerikai dollárt tenné meg.

A radikálisan újragondolt gazdaságpolitika ugyanakkor nem az egyetlen dolog, amivel Milei szavazatokat szerzett – 

valódi jobboldali programmal indult ugyanis, 

ellenzi az abortusz legalizációját és az iskolai LMBTQ-propagandát. Átvett és továbbfejlesztett néhány elemet az amerikai konzervatívok eszköztárából is: engedélyezné a magánszemélyek fegyvervásárlását, és piacosítaná a szervkereskedelmet annak érdekében, hogy csökkentse a transzplantációs várólistákat.

Megválasztását ugyanakkor nehezítheti, hogy az oktatási, egészségügyi és népjóléti minisztériumok összevonásával és sok más módon is a közkiadások mérséklését ígéri – hiszen dolláralapon nincs már végtelen pénz –, s kérdés, hogy az argentin szavazóknak ezen az áron is kell-e a gazdasági stabilitás. További nehézséget okozhat, hogy alelnök-jelöltje, Victoria Villarruel feltűnően megengedően nyilatkozik az Argentínát 1976-1983 között kormányzó katonai diktatúra rémtetteiről, 

amellyel kapcsolatban a lakosság jelentős része korántsem őriz ilyen pozitív emlékeket.

A vasárnapi választáson fennáll ugyanakkor annak is a lehetősége, hogy Massa helyett Patricia Bullrich az Együtt a Változásért párttól (Juntos por el Cambio) lesz a befutó, sőt, egyes felmérések szerint az is előfordulhat, hogy két utóbbi között dől majd el az elnöki poszt sorsa, és Milei esik ki a további fordulóból. 

A közvélemény-kutatók 25,2 és 35,6 százalék közé teszik Milei támogatottságát. Massa a szavazatok 26,2 – 32,7 százalékát szerezheti meg, Bullrich pedig valahol 21,8 – 28,9 százalék között végezhet majd.

A másik két jelölt, Juan Schiaretti, a Teszünk az Országunkért (Hacemos por nuestro país) és Myriam Bregman, a Baloldali Front (Frente de Izquierda) indulója várhatóan nem fog beleszólni a versenybe. 

Szigorú szabályok vannak a szavazást illetően

Az argentinok nagyon komolyan veszik nem csak a választást, 

de az augusztusi előválasztást is, amelyeken mindenki számára kötelező a részvétel.

Így minden állampolgárnak kötelessége elmenni és szavazni az augusztusban kiválasztott öt jelölt valamelyikére. Ez alól csak szigorú feltételek mellett lehet mentesülni. Ide tartoznak a 16 és 18 év közötti kiskorúak, a 70 év fölöttiek, a választás idején dolgozó bírók és alkalmazottak, a betegek, illetve azok, akik 500 kilométernél távolabb laknak attól a helytől, ahol szavazniuk kell.

Ez vár Argentínára a választások után

Ahogy azt már az augusztusi előválasztások alkalmával megírtuk, az országban egy igen erős elégedetlenség uralkodik a két nagy politikai párttal, a Szövetség a Hazáért koalíció és az Együtt a Változásért párttal szemben.

Részben ez az elégedetlenség hozhatja el Milei sikerét, 

aki a politikusok elszámoltatását és a dollár bevezetését ígéri az embereknek. 

Az infláció mértéke az elmúlt harminc évben nem látott mértékűre emelkedett, ahogy a szegénység is. Az Argentin Katolikus Egyetem Szociális Megfigyelőközpontja szerint az ország 40 százaléka tartozik jelenleg a szegények közé, akik legalább egyféle állami segélyt igényelnek. 

A jelenlegi kormánypárt jelöltje, Sergio Massa arra kérte az embereket, ne dühből, vagy csalódottságból szavazzanak vasárnap. Szerinte Argentínának jelenleg egy olyan jelöltre van szüksége, aki képes leülni tárgyalni bárkivel és az ország érdekeit tartja szem előtt. Kiemelte, fontos, hogy az országban ingyenes legyen az oktatás, és javítani szeretné a középiskolai és egyetemi oktatás minőségét. Kampányában azt is kiemeli, gazdasági miniszterként jól meg fog tudni birkózni az infláció növekedésével, igaz, arról látszólag megfeledkezik, hogy jelenleg egy gazdaságilag nem éppen sikeres kormány minisztere. 

Ahogy a pártja neve is mondja – Együtt a Változásért – Patricia Bullrich a változást szeretné elhozni Argentínának. Az ebben való küzdelemben külön kiemelte a korrupció, valamint a folyamatos gazdasági megszorítások megszüntetését.

Bár hétfőn még nem leszünk sokkal okosabbak, merre is indul el Argentína, Milei esetleges győzelmével komoly változás állhat be az országban, ahol több mint harminc éve a perónisták dominálnak. 

 

Nyitóképen: Javier Milei (fotó: Matías Baglietto / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drogqueen
2023. október 22. 09:36
Nem a BrVICC közös valutáját? Bruhah.
Szerintem
2023. október 22. 08:46
"vaevictis-2 2023. október 22. 08:09 Ott nincsenek rubeljobberek?" ---------------------------- Rubeljobberek? Oximoron. Folyton azt hangoztatjátok, hogy Putyin a szovjet rendszert állítaná vissza. Életszerűen tehát csak rubelballerek, rubelkomcsik létezhetnek. Mint pl az egyenesen a szovjet rendszerű komcsi diktatúrából származó DK. de ők a szovjet rendszerű diktatúra bukása után annak másolatát az EU-ban fedezték fel és azt hájpolják. Dobrev meg is mondta most Veszprémben is, hogy lebontaná a jelenlegi rendszert és más rendszert vezetne be. A jelenlegi rendszer a parlamentáris képviseleti demokrácia. Nem nehéz kitalálni, hogy milyen más rendszert vezetne be helyette.
Chekke-Faint
2023. október 22. 08:00
Sok sikert, de félő ami a dollárhoz van kapcsolva azzal nemsokára baj lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!