A kínai elnök telefonon egyeztetett Macronnal

2023. november 20. 21:36

Kína hajlandó megerősíteni az együttműködést Franciaországgal az ENSZ-ben és más nemzetközi szervezetekben is.

2023. november 20. 21:36

A kínai elnök azt szeretné, ha még több francia cég fektetne be az országban, és reméli, hogy Franciaország tisztességes és a diszkriminációtól mentes üzleti környezetet biztosít a kínai cégek számára. Erről Hszi Csin-ping hétfőn beszélt Emmanuel Macron francia államfővel telefonon.

A kínai állami televízió beszámolója szerint Hszi a kapcsolatok megerősítése céljából beszélt a francia elnökkel, miután utóbbi április elején hivatalos látogatást tett Kínában.

„Kína továbbra is kész fenntartani a magas szintű kereskedelmi kapcsolatokat a francia féllel” 

– mondta Hszi, és üdvözölte hogy egyre több francia termék jelenik meg a kínai piacon.

Hszi arról is beszélt, hogy Kína hajlandó megerősíteni az együttműködést Franciaországgal az ENSZ-ben és más nemzetközi szervezetekben is. Novembertől Kína vette át az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöki tisztségét.

A világ második legnagyobb gazdaságának vezetője arra is kérte Franciaországot, hogy vállaljon szerepet a pozitív Kína-EU kapcsolatok elősegítésében.

„Kínának és az Európai Uniónak továbbra is partnereknek kell maradniuk a kölcsönösen előnyös együttműködés érdekében” 

– mondta Hszi a telefonbeszélgetés során.

A két vezető a Gázai övezeti háborúról is egyeztetett, és egyetértettek abban hogy mindenképpen el kell kerülni a helyzet még rosszabbra fordulását, különös tekintettel egy még súlyosabb humanitárius válság elkerülésére. Kína ellen már több európai ország is panaszt tett, mert szerintük átláthatatlanok a törvényi szabályozások a külföldi vállalatokra vonatkozóan. Az Európai Bizottság szerint pedig veszélyeztetik az európai autóipart az olcsó kínai elektromos autók.

(MTI)

Nyitókép: Thibault Camus / POOL / AFP

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik