Ukrajnából érkezik az európaiak rémálma

2023. október 05. 11:01

Nem csupán a szomszédos országokban, a teljes Európai Unióban válságot okozhat az agráriumban az olcsó ukrán gabona. A megoldást jelentő embargót a tagállamoknak, köztük Magyarországnak egyoldalúan kellett fenntartaniuk, mert az Európai Bizottság feloldotta az intézkedést.

2023. október 05. 11:01
aratás, gabona, Ukrajna

Az ukrán gabona okozta válság messze túlmutat Ukrajna közvetlen szomszédjainak problémáin – írja a Le Figaro. A cikkben megemlítik, hogy Magyarország, Szlovákia és Lengyelország az embargó egyoldalú fenntartása mellett döntött,

miután az Európai Bizottság a gazdák és a szaktárcák határozott álláspontja ellenére az intézkedések megszüntetése mellett foglalt állást. 

A napokban a lengyelek kötöttek egy ideiglenes megállapodást az ukránokkal, melynek értelmében szerdától a Litvánián áthaladó ukrán gabona ellenőrzése az ukrán-lengyel határról litván területre, litván kikötőbe kerül. A Le Figaro úgy fogalmaz, az ukrán gabonatermékek az európai gazdák rémálmává váltak.

Orbán Viktor korábban azt mondta, Brüsszel egész egyszerűen nem hajlandó az európai emberek oldalára állni, ebben az ügyben is amerikai érdekeket képviseli. A kormányfő hozzátette: korábban átvertek minket, mert nem jutott el az ukrán gabona Afrikába, hanem itt maradt. 

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán: Az ukrán gabona nem maradhat itt

„Ha Brüsszel nem hosszabbítja meg a gabonafélék behozatali tilalmát, akkor ma éjféltől Magyarország nemzeti hatáskörben elrendeli azt” – írta a miniszterelnök.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. október 05. 17:57
Jobb így: Európa ( és az univerzum ) rémálma ukrajna....
survivor
2023. október 05. 17:09
Francia, holland, német, spanyol, olasz mezőgazdaság kaputt ??? Ezt így hogy ?
survivor
2023. október 05. 17:08
Ami a lényeg, a sáskát etetni kell 1920 2 milliárd ember 2023 8 milliárd ember Ja, a műtrágya honnan jut el az ukikhoz ? Még az USA is vesz a ruszkiktól...
polárüveg
2023. október 05. 15:15
Az ukrán gabonával tönkretett vállalkozók, emberek vagyonát mindenütt lesz, aki felvásárolja. Pl. a Black Rock? De addig is vehetik fel a hiteleket és fizethetik a kamatokat. A vonatkozó szabályokat épp valamire hivatkozva felül lehet írni, de érdekes. Így működik a kapitalista "piac".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!