Szívből gratulálok, Lengyelország! Jövünk utánatok, drága barátaim

2023. október 17. 06:22

Magyarként egyszerre tölt el a végtelen boldogság, ugyanakkor az irigység is.

2023. október 17. 06:22
Cseh Katalin
Cseh Katalin
Facebook

„Jó, hát akkor itt fogunk élni. Sose fog ez megváltozni. Ez van, ezt kell szeretni. Ismerős gondolatok ezek nekünk, magyaroknak. Ismerősek és borzasztóan veszélyesek. Ezek az érzések, a tehetetlenség, a beletörődés, a reményvesztettség, a feladás, a «minden mindegy» ugyan megküzdési stratégiát jelenthetnek sokaknak a megváltoztathatatlannak tűnő politikai helyzettel való együttélés során, azonban pont ebből táplálkozik a legtöbb autokratizálódó rendszer fennmaradási stratégiája is.

Ha az elégedetlen választók, az ő képviseletükre jelentkező ellenzéki pártok, a rendszer kárvallottjai, a csalódott, kiábrándult, kétségbeesett emberek mind-mind feladják a reményt, a változásba vetett hitet, ha nem fűti őket a küzdelem tüze, ha nem a győzelem lebeg a szemük előtt minden egyes választási ütközet során - akkor az az ország bizony elveszett.

Lengyelország most megmutatta a világnak, hogy milyen az, amikor nem veszett el egy ország. Milyen az, amikor a megkeményedő rendszer, a fokozódó jogsértések, a lehallgatások, a korrupció, a szabadság ellen intézett napi szintű támadások nem a kiábrándult beletörődést, nem a kényszerű alkalmazkodást, nem a feltett kezeket és a lengedező fehér zászlót váltották ki a társadalomból, hanem a visszatámadást, a szerveződést és a megtörhetetlenséget. 
A lengyel ellenzék nem nyugodott bele abba, hogy Jarosław Kaczyński rendszerében úgysem lesz jó sokáig semmire sem reális esélyük. Nem a túlélésre játszottak, nem a hárommal későbbi választást akarták megnyerni, hanem világos alternatívákat képezve, a civil társadalommal szövetségben, minden egyes adandó alkalommal oroszlánként küzdöttek az eszméikért, a jövőjükért, az országukért.

Nem véletlenül írtam alternatívákat – mert több is volt. A lengyel ellenzék világos értékajánlatot kínált három listán a jobboldali, a liberális és a szociáldemokrata választóknak is: meggyőző, karizmatikus politikusok által vezetve, a közös alapban egyetértve, de azon túl a saját eltérő víziójukat hitelesen képviselve. Választható volt az ellenzék, sokszínű, de mégis reálisan koalícióképes, nem egy összemosódó, veszekedő, inkoherens massza, és voltak persze konfliktusok köztük, megszámlálhatatlanul sokszor, de mindvégig teljesen egyértelmű volt mindenki számára, hogy nem egymást kívánják legyőzni, hanem az országot a szakadékba kormányzó PiS-t és szövetségeseit.

Fogalmam sincs, hogy milyen lesz majd pontosan a Donald Tusk-kormány. Egy biztos, egy új ajtót nyit majd meg Lengyelország népe, és egyben Európa számára is. Megszületett a lehetőség a változásra, a konstruktív kormányzásra, a jogállam újraépítésére, a megtépázott szabadságjogok helyreállítására.
Magyarként egyszerre tölt el a végtelen boldogság, de ugyanakkor őszintén szólva valamennyire az irigység is.

Nagyon sokat kell tanulnunk a lengyel ellenzék sikeréből. És leginkább nem is választási, kampányolási húzásokat, hanem hozzáállást. Azt, hogy mi is el tudjuk hinni, hogy minden nehézség ellenére igenis képesek vagyunk megteremteni azt az országot, amiről eddig csak álmodni tudtunk. Hogy fel tudjunk állni a földről a sokadik pofon után is, ahogyan ők is felálltak, és kitartással, hittel, lelkesedéssel, szűnni nem akaró harci kedvvel dolgozzunk kifulladásig, addig, amíg be nem tudjuk teljesíteni azt a küldetést, amit nem csupán mi várunk el magunktól, hanem amivel tízmillió magyarnak tartozunk. Szívből gratulálok, Lengyelország! Jövünk utánatok, drága barátaim.”

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 211 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Advocate
2023. október 22. 16:36
"Magyarként egyszerre tölt el...." Egy hazugsággal kezdted! Soha nem voltál magyar, nem vagy és nem is leszel, te ócska szar bérlibernyák parazita!
OneiroNauta
2023. október 18. 16:14
Ha egy évet kibír a Tusk kormány, az már rekord lesz...:D
pumuklik
2023. október 18. 14:19
Te max a qrva anyádba mész, vissza Kanadába!
Kiss János 7475
2023. október 18. 13:04
Ez a baj ezzel a birka-Momentummal, hogy ők mindig valaki után akarnak menni, a szüleik Moszkva után, ők pedig Brüsszel és Washington után, de a lényeg hogy mindig be akarnak állni a sorba, akkor is, ha ez Magyarországnak nem érdeke. Sohasem Magyarország érdekeit nézik, hanem a megrendelőkét, akiktől a hatalomra jutást várják cserébe. De hát ezt hívják klasszikus hazaárulásnak. Néhány befolyásolható tinit meg tudnak téveszteni a (jól hangzó, de hazug) jelszavakkal, de amikor a nagybetűs élet ráköszön ezekre a fiatalokra, akkor gyorsan kijózanodnak ők is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!