Szakértő: Az Egyesült Államok fokozni fogja a nyomást Izraellel szemben

2023. október 19. 09:50

Joe Biden Amerika támogatásáról biztosította Izraelt, de azt is nyilvánvalóvá tette, hogy meg akarják akadályozni a konfliktus kiterjedését. A muszlim világban folytatódtak a tüntetések és egyre erősebb az Izrael-ellenes hangulat a régióban. Közben Rishi Sunak brit miniszterelnök is megérkezett Tel-Avivba. Összefoglalónk!

2023. október 19. 09:50
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Joe Biden amerikai elnök szerdai látogatása során megerősítette támogatását Izrael iránt, és kijelentette: a világ nem segített a zsidókon a holokauszt idején, de Amerika ezúttal nem lesz tétlen. Biden kijelentette, hogy az a fő üzenete Izrael számára: „Nem vagytok egyedül”.

A gázai kórházzal kapcsolatban Biden kijelentette, hogy valószínűleg a „másik csapat”, vagyis az Iszlám Dzsihád rakétája okozta a robbanást. Izraelben értékelték az elnök beszédét, de több kritika is megfogalmazódott. 

Több izraeli elemző rámutatott, hogy Joe Biden izraeli beszédében egyszer sem említette meg Iránt.

Biden arra is figyelmeztette az izraelieket, hogy ne kövessenek el hasonló hibákat, mint Amerika 9/11 után. Amerika egyértelműen azt szeretné, ha Izrael „mérsékelt” választ adna a Hamász támadására, bár elismerik a Hamász felszámolásának szükségességét. Danielle Pletka, az American Enterprise Institute munkatársa a Jewish News Syndicate újságírójának a következőt mondta Biden kijelentéseivel kapcsolatban:

„Az Egyesült Államok érdekei nem azonosak Izrael érdekeivel. Amerika el akarja kerülni egy második katonai front kialakulását a Közel-Keleten, és minimalizálni akarja a felháborodást az arab világban. 

Végül az Egyesült Államok fokozni fogja a nyomást Izraellel szemben. 

Az izraelieknek be kell fogniuk a fülüket, és nem szabad hagyniuk, hogy Amerika diktálja, mit tehetnek és mit nem tehetnek katonailag a Hamász ellen” – jelentette ki Pletka. 

Negatív izraeli reakciót váltott ki Bidennek az a bejelentése is, miszerint 100 millió dollár további segélyt küld a gázai övezetnek, annak ellenére, hogy az övezetben a Hamász terrorszervezet uralkodik. Továbbá rávette Izraelt arra, hogy engedje, hogy Egyiptomból segélyszállítmányok menjenek Gázába, annak ellenére, hogy azok nagy eséllyel a terrorszervezetek kezében fognak kikötni. 

Joe Biden izraeliekkel találkozik Tel-Avivban (Photo by Brendan Smialowski / AFP)

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök dicsérő szavakkal illette Bident és kijelentette:

az elnök „egyértelműen vonalat húzott a civilizált és a barbár erők között”.

Joe Biden félnapos látogatása során találkozott az izraeli mentőegységekkel és olyan izraeliekkel, akik túlélték a Hamász támadását. Biden elutazását követően a Fehér Ház bejelentette, hogy Joe Biden csütörtökön az ovális irodából fog beszédet mondani az izraeli helyzetről. 

Az amerikai elnök után csütörtök reggel Rishi Sunak brit miniszterelnök is Izraelbe érkezett. „Szeretném, ha tudnák, hogy az Egyesült Királyság és én önök mellett állunk” – mondta Sunak, miután leszállt Tel-Avivban.

Éjszakai légicsapások

Biden látogatását követően folytatódtak a légicsapások, de a szárazföldi hadművelet úgy tűnik továbbra is késik. Csütörtök hajnalban Izrael Hezbollah célpontokat lőtt Libanon déli részén. Az IDF közölte, hogy többek között csapást mértek egy tengerparti megfigyelőállásra, ahonnan szerdán páncéltörő rakétákat lőttek ki Rosh Hanikra felé – számolt be a Jerusalem Post. 

A libanoni Al-Mayadeen TV jelentése szerint szerda este izraeli légicsapás érte az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) Qudsz Erők egykori parancsnokának, Kászem Szolejmáninak az emlékművét a dél-libanoni Kfarkela közelében.

Gázában is folytatódtak az izraeli légicsapások. 

Az IDF bejelentette, hogy az éjszaka folyamán megölte a gázai Népi Ellenállási Bizottságok terrorcsoport katonai szárnyának vezetőjét

 – számolt be a Times of Israel. 

A Népi Ellenállási Bizottságok a harmadik legnagyobb terrorcsoport az övezetben a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád után.

Az IDF azt is közölte: célba vette a Hamász úgynevezett Nukhba kommandójának több tagját, akik az október 7-i támadást vezették. A hadsereg szerint eddig a csapásokban több mint tíz Nukhba-tag halt meg.

Ezen kívül az IDF elmondása szerint az elmúlt 24 órában több száz Hamász-létesítményt semmisítettek meg, köztük páncéltörő rakéták indítóállásait, alagútaknákat, hírszerzési infrastruktúrát és különböző parancsnoki központokat.

Demonstration held in Lebanon to condemn Israel and solidarity with Gaza
Zavargások Bejrútban/ Anadolu via AFP

Forrong a muszlim világ 

Bár az Egyesült Államok és Izrael is megerősítette: a bizonyítékok arra utalnak, hogy kedd este a gázai baptista kórház parkolójában az Iszlám Dzsihád egyik rakétája robbant, a muszlim világban szerdán folytatódtak a tüntetések. Bejrútban az amerikai és a német nagykövetség elé is vonultak tüntetők, és az esemény zavargásba fulladt. 

Az al-Dzsazíra televízió ugyan elismételte az amerikai nézetet a kórházi robbanásról, de mind a híroldalon, mind a csatornán továbbra is olyan véleményeket jelentet meg, miszerint Izrael volt a felelős a tragédiáért.

Irán is igyekszik a kórházi robbanás narratívájával feltüzelni az Izrael-ellenes érzelmeket a régióban.

Csütörtökön az iráni Fars News azt állította, hogy a kórháznál történt incidens hasonló volt a Szaddám Huszein által elkövetett bűncselekményekhez. 

Az izraeli külügyminisztérium diplomáciai személyzet evakuálására készül Egyiptomból és Marokkóból, mivel a Gázai övezetben a Hamász elleni háború miatt veszélyben van a biztonságuk – jelentette szerdán a héber nyelvű média. 

Jordániában dühös tüntetők megpróbálták felgyújtani az izraeli nagykövetséget, de a biztonsági erők könnygázzal feloszlatták a tömeget. Isztambulban szintén ezrek rohantak rá az izraeli konzulátusra. A zsidó állam felszólította minden állampolgárát, hogy hagyják el Törökországot. 

 

Nyitókép: GIL COHEN-MAGEN / AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. október 19. 12:28
JERUZSÁLEM ÉRSEKE MÁR FELAJÁNLOTTA MAGÁT. RABBIK! EGY RABBIT EGY GYERMEKTÚSZÉRT EL FOGNAK FOGADNI. A RABBI ERŐS ÉS KI FOGJA BÍRNI A MEGÁLLAPODÁSÍG. A GYERMEKEK NEM, ÉS MARADANDÓAN SÉRÜLNEK EBBEN A PILLANATBAN IS. RABBIK! MENTSÉTEK MEG AZ ELRABOLT GYERMEKEKET!
victory
2023. október 19. 12:24
Na ezt oldja meg a sok okos, he-he.
konyvtaros-0
2023. október 19. 11:36
Ajanlom figyelmukbe Bojan Csukov rovid elemzeset a konfliktusrol amely elolvasas utan kezdem ugy erezni az usa es az angol flotta nem az arabok megfelelmiteserol szol,hogy ne tamadjak izraelt hanem izrael megfekezeserol szol,hogy ne vonuljon be gazaba..
Türelem
2023. október 19. 11:14
Tegnap a Spirit FM egyetlen kulturált, intelligens, s ami ennél is fontosabb legtárgyilagosabb műsorvezetője Hont András hiteles és átfogó képet adott a konfliktusról. Jó volt hallgatni a primitív Puzsér és Gugyerák Anikó után.......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!