Svájci alkatrészek vannak az orosz rakétavetőkben – állítják az ukránok

2023. október 31. 19:23

A Verba 2014 óta van szolgálatban az oroszoknál.

2023. október 31. 19:23
Verba, orosz rakétavető alkatrész

Egy védelmi és katonai szektorral foglalkozó hírportál az ukrán Militarny nevű híroldal értesüléseire hivatkozva arról ír, hogy a legújabb orosz MANPADS (Man-portable air-defense system – ember által hordozható légvédelmi rendszer) egyik újítása, amely feltűnést keltett, „a svájci Traco Power cég áramátalakítójának beépítése a rakéta multispektrális optikai hőkeresőjébe”. A jelentés szerint a svájci alkatrészek kulcsfontosságú szerepet játszottak e kifinomult önvezető rakéták teljesítményének fokozásában, ami jelentős előrelépést jelent Oroszország légvédelmi képességeiben.

Érdemes megjegyezni, hogy Svájc semleges státusza miatt korábban megtiltotta a fegyverek szállítását Ukrajnába, valamint a svájci fegyverrendszerek és lőszerek más országokból Ukrajnába történő reexportját.

A katonai szakportál szerint a Verba rakétájának fő előnye az érzékenyebb önvezető fej és a nagyobb zavarásállóság. Az egyedülálló hőkövető rendszer maximális célinformációszerzést tesz lehetővé. A rakéta megnövelt érzékenysége kiterjeszti a légi objektumok elfogásának hatótávolságát. Emellett a fej automatikusan megkülönbözteti a hamis hőcélokat, és több jellemző alapján kiválasztja a valódi objektumot.

A Verba harci hatótávolsága akár 6000 méter, a magassága 10 és 3500 méter között változik, a célpontok sebessége pedig akár 400 méter/másodperc is lehet. A tüzelésre való felkészülési idő legfeljebb 12 másodperc. A rendszer harci elemei automatikus célmegjelölő rendszerekkel együtt működhetnek, amelyek lehetővé teszik, hogy a légvédelmi tüzér céladatokat kapjon a magasabb szintű irányító eszközökből és autonóm felderítő eszközökből.

Nyitókép: Facebook

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. november 10. 20:12
Lehehet, hogy a páka meg Weller volt, amivel forrasztották, Jézus Mária!
Osztap_Bender
2023. november 10. 13:58
Ezek a cuccok itthon 10-14 000.- forintba kerülnek + 25% áfa. Semmi atomtitok, semmi embargó, mezei DC-DC átalakító. Gondolom komolyabb mosógépben, mosogatógépben, bidéban, vibrátorban is ezeket használják.
survivor
2023. november 01. 09:50
atomtitkot b+ !:-)
survivor
2023. november 01. 09:49
Rosenberg noch dazu elárulta az azomtitkot is...:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!