Politico: Dühöngenek az EU-ban, rosszul kezeli Ursula von der Leyen az izraeli-palesztin háborút

2023. október 22. 13:36

Megkopni látszik a német politikus „ragyogó hírneve”: arra panaszkodnak, hogy túllépi a munkaköri leírását, kizárja az uniós kormányokat a döntéshozatalból, és rendeletileg egy szűk tanácsadói csoporttal kormányoz.

2023. október 22. 13:36

Nemzetközi szövetségesei közül sokak számára Ursula von der Leyen „Európa asszonya” – egy igazi elnöki figura, aki átvezette az uniós blokkot a COVID-19 járványon, és egységben tartotta azt az Ukrajna elleni orosz háborúval szemben.

A német politikusnő külföldön szerzett ragyogó hírnevét azonban egyre inkább megcáfolja a 27 országot tömörítő Európai Unió központi intézményeiben és fővárosaiban tapasztalható rossz közérzet – írta a Politico.

Brüsszelben diplomaták, törvényhozók és saját Európai Bizottságának munkatársai négyszemközti beszélgetésekben arra panaszkodnak, hogy „VDL” 

túllépi a munkaköri leírását, kizárja az uniós kormányokat a döntéshozatalból, és rendeletileg egy szűk tanácsadói csoporttal kormányoz.

A bírálatok a múlt hétvégén csúcsosodtak ki, amikor az EB elnöke nem tervezett izraeli útjára indult, ami az európai diplomaták dühös reakcióját váltotta ki – hívta fel a figyelmet a brüsszeli lap.

Ezt is ajánljuk a témában

A POLITICO-nak többen is elmondták, hogy nem örültek annak, hogy Von der Leyen, aki szolidaritását fejezte ki a Hamász-támadások áldozataival, 

nem adta át Izraelnek a nemzetközi jog tiszteletben tartására vonatkozó felhívásukat.

Az EU vezető diplomatája, Josep Borrell még egy ritka nyilvános szemrehányást is tett felettesének. Véleménye szerint ugyanis Von der Leyen nem jogosult arra, hogy az EU külpolitikai nézeteit képviselje, amelyekről általában a tagországok egyeztetnek egymással.

„Az Európai Unió hivatalos álláspontját bármilyen külpolitikai [kérdésben] az irányelvek határozzák meg” – jelentette ki Borrell szombaton Pekingben újságíróknak. „A külpolitikáról az EU 27 tagállamának vezetői nemzetközi csúcstalálkozókon döntenek, és a külügyminiszterek az »általam elnökölt« találkozókon vitatják azt meg” – tette hozzá.

„Úgy viselkedik, mint egy királynő”

Nathalie Loiseau európai törvényhozó, a Renew Europe (Megújuló Európa) nevű frakció vezető tagja az X-en közzétett bejegyzésében csatlakozott a fenti kritikához. 

Nem értem, mi köze van a Bizottság elnökének a külpolitikához, ami nem az ő hatásköre” 

– írta.

Egy másik uniós diplomata, aki kérte a névtelséget, pedig úgy fogalmazott Von der Leyen „egyre inkább úgy viselkedik, mint egy királynő”.

Nyitókép: MORITZ FRANKENBERG / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2023. október 22. 20:08
ursula is megy a picsába... remélem a következő francia fasz egy picit normálisabb lesz, már nem ártana vki, aki nem egy alkoholista, agyhalott, korrupt barom...
Felvidéki MAGYAR
2023. október 22. 19:15
Undorító, máglyára való fricc πcsa!
pandalala
2023. október 22. 18:09
ezeknek nem kell sok, 3-4 év, és bármit tönkre tudnak tenni .... :-((
Intel
2023. október 22. 18:00
Ezek a kritikák teljesen érdektelen szócséplésnek minősíthetők. Amíg a főnöke kettesben sétálgat vele a Fehér Ház Rózsakertjében addig bármit megtehet. A kutya ugat a karaván halad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!