Olasz lap: Orbán Viktornak nincs hatása arra, hogy Európa milyen irányba tart

2023. október 04. 09:32

„Nincs Orbán-paradigma Közép-Kelet-Európában, nincs magyar ihletésű, Brüsszelre vagy Kijevre egzisztenciális fenyegetést jelentő illiberális fertőzés” – írja az Il Foglio szerzője.

2023. október 04. 09:32
ORBÁN Viktor; SALVINI, Matteo; PINTÉR Sándor

Orbán Viktor a nemzetközi politika torzító tükre elé állította magát – közölte az Il Foglio. A lap szerint ami keleten történik, az ugyanolyan változatos, mint ami Nyugaton zajlik, és a múlt hétvégi választások Szlovákiában és az október 15-i lengyelországi választások ezt bizonyítják.

Emlékeztetnek, Szlovákiában Robert Fico volt miniszterelnök nyert 23 százalékkal. Ha Orbán nemzetközi szimpátiájával, de karizmájával nem rendelkező Ficónak sikerülne koalíciót létrehozni, sokkal változatosabb lenne a helyzet a parlamentben, mint „az a magyar patthelyzet, amelyben a Fidesz, a miniszterelnök pártja dolgozik”.

Ezt is ajánljuk a témában

„Ha Szlovákia nem Magyarország, akkor még kevésbé Lengyelország, ahol múlt vasárnap több mint egymillió ember vonult utcára, akiknek nagyon fontos az országuk” – olvasható az olasz lap hasábjain.

Nincs Orbán-paradigma Közép-Kelet-Európában, nincs magyar ihletésű, Brüsszelre vagy Kijevre egzisztenciális fenyegetést jelentő illiberális fertőzés,

amelytől Fico meg akarja tagadni a szolidaritását, vagy amellyel a Jog és Igazságosság nevű lengyel párt a gabonáért harcol” – írja az olasz lap szerzője. Hozzáteszi: „sőt, talán ideje lenne visszaadni Orbánnak a saját dimenzióját: provokátor, szónok, karizmatikus vezető, de a csetepatéktól és vétójogtól eltekintve nem túl nagy hatással van arra, hogy Európa milyen irányba tart”.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Összesen 172 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. október 10. 12:53
"Orbán Viktornak nincs hatása arra, hogy Európa milyen irányba tart" Ez végzetesen hangzik... Ez a kijelentés egyenértékü azzal a ténnyel, hogy Európa feltartóztathatatlanul csúszik a lejtön a szakadékba. Tudom, hogy ez milyen érzés, éppen Olaszországban én is majdnem belecsúsztam egy tüzhányó-kráterbe. De én csak figylemetlenségböl, és nem azért mert, leszartam volna, hogy ott az életveszély a közelemben. Ahogy azt az európai vezetés teszi. Orbánra nemcsak Magyarországon lesz nagy szükség, hanem egész Európában. Eltüntek a világítótornyok nyugaton. Van der Leyen, Weber, Verhofstadt stb. ilyen seggfejekre van bízva Európa jövöje? A Sargentini-féle poshadt, elgombásodott, büzös klima lengi be az egész intézményt. ORBÁNRA ÓRIÁSI SZÜKSÉG LESZ EURÓPÁBAN, MERT Ö TUDJA EGYEDÜL, HOGY MERRE LENNE ELÖRE. Most szidják, de majd követni fogják. Ö az egyetlen, aki tudja, hogyan lehet megmenteni a kontinenst. Európa jövöje azon múlik, hogy ezt Brüsszel felismeri-e.
Dorset Naga
2023. október 05. 00:48
Milyen patthelyzetről beszél ez a talján fasz?
gyongyosyg
2023. október 04. 18:55
"A lap mai napig alapvetően a jobboldali erők egyik sajtóorgánuma, ennek ellenére a lapnál dolgoznak olyan egykori szélsőbaloldali újságírók, mint Adriano Sofri, aki a Lotta Continua (Folytatólagos Harc) nevű parlamenten kívüli kommunista mozgalom vezetője volt az 1970-es években". (Wikipédia)
zolka50-52
2023. október 04. 18:46
Hát ha ennyire jelentéktelen Orbán, miért foglalkoztok vele folyton?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!