Nem nagyon tudják hova tenni a pártok, hogy Fico nyerte a szlovák választásokat

2023. október 03. 12:17

A Momentum a legszomorúbb, ők nyíltan a progresszíveknek drukkoltak.

2023. október 03. 12:17
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Szombat este tartották az előrehozott választásokat Szlovákiában: bár az első exit poll hírek még arról szóltak, hogy a Progresszív Szlovákia győzedelmeskedett, vasárnapra kiderült – ezzel sok újságírót és politikust „megtévesztve”–, hogy a voksolást Robert Fico pártja nyerte meg. 

Zuzana Čaputová köztársasági elnök hétfőn adott kormányalakítási megbízást a választáson győztes Smernek, amely a voksok 22,9 százalékát szerezte meg, aminek köszönhetően 42 hely jut a Robert Fico vezette pártnak a 150 fős szlovák parlamentben. 

A felálló kormány egész Szlovákia kormánya lesz, tehát az összes állampolgárt kell szolgálnia”

– mondta hétfői sajtótájékoztatóján már a szlovák államfő.

Ezt is ajánljuk a témában

Most nem olyan szószátyárok 

Az egyik első kommentár Kaltenbach Jenőtől, korábbi országgyűlési biztostól érkezett, aki annak idején a nemzeti és etnikai kisebbségi jogokért felelt. A Facebookon a Kaltenbach azt írta: „Örülhet Orbán, a szomszèdban egy hasonszőrű gazfickó nyerte a választást, de azért vele ellentétben, egyáltalán nem biztos, hogy kormányt tud alakítani. A jó hír, hogy a lenézett szlovákok képesek differenciáltan gondolkodni, jobban értik a demokráciát, nyugatosabbak, mint Orbán Magyarországa.”

A nagyobb nevek azonban láthatóan se kiköpni, se lenyelni nem tudják Fico győzelmét. Hétfőn kérdéssort intéztünk az ellenzéki pártokhoz, hogyan látják a szlovák választási eredményeket, azok vajon hogyan befolyásolják a magyar-szlovák kapcsolatokat és a szlovákiai magyar kisebbség helyzetét. 

Ezt is ajánljuk a témában

Kapott kérdést a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd, a DK és a Mi Hazánk is, ám sokaknak nem akaródzott a válaszadás. 

Elsőnek az LMP reagált, Wéber Ferenc, a párt sajtófőnöke lapunknak elküldte a párt témába vágó közleményét, amely szerint a szlovák választások legfontosabb és egyben legszomorúbb eredménye, hogy a felvidéki magyarságnak nem lesz képviselete a törvényhozásban. 

Meggyőződésünk, hogy ebben a rettentően nehéz helyzetben, a törvényhozáson kívül kell mindenkinek azon dolgoznia, hogy a felvidéki magyarságnak érdemi érdekképviselete legyen. Ebben a munkában az LMP-Magyarország Zöld Pártja természetesen partnerséget kínál”

– közölte a zöldpárt, amely szerint a Smer választási győzelme e tekintetben nem megnyugtató: a bel- és külpolitikai olcsó populizmus mindig a centrumországoknak és gazdasági erejüket adó nagyvállalatoknak kedvez.

A Momentumnak nagyon fáj

A Momentum sajtóosztálya Tompos Márton országgyűlési képviselő Facebook-posztját ajánlotta figyelmünkbe, ebben a politikus azt írta, hogy a felvidéki magyarság képviselete a Progresszívok feladata lesz Szlovákiában. 

Sajnos nem sikerült meglepetést okoznia sem a nyugatos, progresszív pártoknak, sem a felvidéki magyarságnak. A Momentum sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy magyar nemzetiségi párt nem került be a szlovák törvényhozásba. 

Ez azért különösen fájdalmas, mert a szlovák szélső jobboldali (sic!) párt könnyen a kormánykoalíció tagja lehet”

– írta Tompos, aki szerint Közép-Európa számára intő jel a populista, elvtelen, Putyin-barát politika terjedése Szlovákiában, majd megjegyezte, Fico és a Smer győzelmével egy oroszbarát fordulat mehet végbe Szlovákiában. 

Ennek elkerülése lesz a legnagyobb feladat a Momentum szövetségese, a Progresszív Szlovákia és a többi nyugatos szlovák párt számára. Emellett a felvidéki magyarság védelme és képviselete az ő vállukat fogja nyomni, mert az olyan elvtelen populistákban, mint amilyen Fico, nem lehet megbízni”

– közölte.

Búslakodik a Jobbik

A Jobbik a Mandiner megkeresésére elárulta, szerintük szégyen és rossz hír a magyarok számára, hogy „ma olyan kormánya van hazánknak, melynek fontosabb a szintén oroszbarát Fico-párt győzelme, mint a magyar párt bejutása a szlovák parlamentbe”. 

Sajnálatos, hogy itt tartunk 2023-ban, egy elvileg magát nemzetiként és konzervatívként meghatározó kormány regnálása alatt. Mi, Jobbik-Konzervatívok sosem felejtjük a Robert Fico és az általa vezetett kormány magyarellenes és magyargyűlölő kirohanásait”

– fogalmaztak.

Az MSZP még nem tudja

A szocialisták szűkszavúan annyit közöltek csak lapunknak küldött válaszukban, hogy egyelőre nem tudni, milyen koalíciós kormány alakul Szlovákiában. Az MSZP szerint olyan új kormányra van szüksége Szlovákiának, amely erősíti az Európai Uniót, szociálisan érzékeny, mentes a nacionalizmustól, biztosítja a szlovákiai magyarság jogait, és mindent megtesz a térség stabilitása érdekében.

A Mi Hazánk a lehetőséget látja

Kisberk Szabolcs, a Mi Hazánk sajtófőnöke lapunknak elmondta, hogy a Smer és személyesen Robert Fico most lehetőséget kapott arra, hogy bebizonyítsa: nem a magyarellenességre építi a politikáját, hanem a Felvidék állampolgárainak a biztonsága és jóléte a legfontosabb cél. 

A Mi Hazánk Mozgalom ezen felül azt várja el, hogy a magyar-szlovák viszony normalizálódjon és a mindenkori kormány biztosítsa a magyarság nyelvhasználatához, kulturális autonómiájához és nemzeti identitásához fűződő jogait”

– közölte. 

Úgy folytatta, hogy a Mi Hazánk Mozgalom Szijjártó Péter értékelésével ellentétben tragikusnak tartja a felvidéki választások eredményét, hiszen a magyar párt nem jutott be a parlamentbe.

A DK, a Párbeszéd nem méltóztatott választ adni a rövid kérdésünkre. Amennyiben jobb belátásra térnek, frissítjük cikkünket. 

Nyitókép: VLADIMIR SIMICEK / AFP
 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sztrovacsek
2023. október 03. 14:27
42 hely jut a Robert Fico vezette pártnak a 150 fős szlovák parlamentben. Erről ennyit, mert minden más ebből következik. És ez így van jól.
Mich99
2023. október 03. 14:16
A moslékos szlovák törpepártok elhitték magukat és elhitték a moslékos közvélemény-hamisítók hazugságait. Most meg "nem tudnak mit csinálni" a Valósággal...
hoci74
2023. október 03. 14:13
Gyogyós ellenzéki jelszavak: Náci.. Putyin bérenc Oroszbarát Orosz propaganda Szélsőjobb Européer Eus értékek-(ajándékpisztolyZselének) Euró Elbasztam... A vörösboros marhapörkölt, kapros juhturós nokedlival...az mikor az apátok faszába lesz jelszó???? Tetves hazudozó piti szaralakok. Lángot meg vért akartok látni.... Menjetek disznóvágásra....ott van minden.
Antoine
2023. október 03. 13:48
A DK gondolom a Fidesszel együtt örül a Smer győzelemnek, egy frakcióban ülnek az EP-ben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!