Nógrádi: Az izraeli ellenzék lemondta a tüntetéseket és felsorakozott Netanjahu mögé

2023. október 07. 20:28

A szakértő szerint a kérdés az, hogyan fog reagálni a háború után az izraeli vezetés, hiszen ha túl keményen lépnek fel, annak elég komoly következményei lehetnek: a palesztinok radikalizálódni fognak, s nem tudni, hogyan lép majd fel az arab világ.

2023. október 07. 20:28
null

Nógrádi György is nyilatkozott az Ultrahang YouTube-csatornának az izraeli eseményekkel kapcsolatban. 

A szakértő kiemelte: éppen most van a Jom kippuri háború ötvenedik évfordulója, amelyre úgy került sor annak idején, hogy Izrael nem volt felkészülve rá.

Abban a háborúban rendkívül nagy veszteségeket szenvedett el Izrael” – szögezte le. Nógrádi kifejtette, hogy a mostani támadások a szárazföldről, a tengerről és a levegőből érkeztek összehangoltan. 

Számomra fölfoghatatlan, hogy a támadó egységek közé hogyhogy nem épültek be izraeli és nyugati hírszerzők” 

– jegyezte meg.

Hogy lehet, hogy ilyen meglepetésszerű támadás volt? – tette fel a mindannyiunkat foglalkoztató kérdést a szakértő, majd hozzátette: 14 települést támadtak meg a Hamász emberei, ebből hármat el is foglaltak, valamint rengeteg katonát és civilt magukkal vittek a Gázai térségbe. „Nyilvánvalóan túszként, hogy az eljövendő fegyverszünetnél tárgyaljanak velük” – tette hozzá.

Nógrádi kiemelte: „Számomra egyértelmű, hogy ezt a háborút Izrael megnyeri, akkora katonai fölénye van.” Azon azonban csodálkozott, 

hogy Nyugat-Európa egyértelműen kiállt Izrael mellett, hiszen az elmúlt években rendkívül gyakran kritizálták és bírálták Izraelt.

A szakértő szerint noha az izraeli Vaskupola a belőtt rakéták nagy részét megsemmisítette, így is óriási a kár, mind anyagilag, mind emberéletek tekintetében. Nógrádi arra is kitért, hogy négy dologban nem lát évek óta megoldást: az egyik Jeruzsálem kérdése, a másik, hogy mi lesz a határokkal, a harmadik, hogy mi lesz a palesztin menekültek sorsa, végül pedig, hogy miként rendeződik majd a vízkérdés. Emlékeztet: ezek egyikéről sincs tárgyalás egyelőre.

A szakértő azt is megjegyezte: felettébb különös, hogy a német külügyminiszter a háború kitörésének első óráiban azt nyilatkozta, hogy azonnali tűzszünetre és békére van szükség, érjen véget az erőszak.

Nógrádi György szerint Izraelben a vallási ünnepek miatt nem készültek arra, hogy háború lesz. Kiemelte: az izraeli ellenzék azonnal bejelentette, hogy a kormány mögé áll.

A heti tüntetéseket lemondták, és felsorakoztak Netanjahu mögé” – jegyezte meg, majd hozzátette, szerinte érdekes lesz, hogy a háború után hogyan fog reagálni az izraeli vezetés, hiszen ha túl keményen lépnek fel, annak elég komoly következményei lehetnek:

A palesztinok radikalizálódni fognak, és nem tudni, hogyan lép majd fel az arab világ.

A szakértő emlékeztet: Izrael történetében eddig arra nem volt még példa, hogy egy szervezet, s ne pedig egy ország támadja meg. „Ettől függetlenül ez egy háború, és Izrael ennek fényében is fog reagálni” – szögezte le. Hozzátette: „A Hamász mögött sok ország állt, de ezek döntő része kihátrált, a Hamász mögött jelenleg már csak Irán áll, Irán viszont bent van Szíriában.

Nógrádi összegzi: a legnagyobb kérdés, hogy az arab világ – amely kihátrált a Hamász mögül és a békét kereste Izraellel – erre az egész eseménysorra miként fog reagálni.

Kapcsolódó:

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: képernyőfotó

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2023. október 08. 08:17
Szóval orosz, ukrán had öldökölje egymást, küldünk hozzá fegyvereket is, de palesztin és izraeli azonnal kössön békét. Hogy van ez? Ráadásul annak tükrében, hogy mindenki tudja, hogy Izraelnek nem kell fegyvert küldeni, hiszen van neki több mint elég. Esetleg pont ez az ok? Nem játszik a fegyver biznisz? Képmutató szarládák!
auditorium
2023. október 08. 07:51
Vehetnénk példát tőlük. Külső fenyegetés és baj esetén ÖSSZEFOG az ellenzék a Netanyahu kormánnyal és beszüntetik a tüntetéseket.
enes
2023. október 08. 07:29
mint a bülbül szavú buta liba Pankotai Lili, --------------------- Nme ő kapta Nobel-békedíjat, micsoda hiba...
files32
2023. október 08. 07:04
Mögésorakoztak, akkor majd tarkónlövik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!