Lendületben az oroszok Ukrajnában

2023. október 26. 08:00

A híradások orosz előretörésről jelentettek egy stratégiailag kiemelt fontosságú térségben.

2023. október 26. 08:00
Reconnaissance platoon of 3rd Assault Brigade

Az elmúlt napokban komoly területnyereséget jelentettek az orosz erők Avgyijivka térségében, a jelenleg megállíthatatlannak tűnő offenzívájukban. Az északi, északnyugati és északkeleti területeken előrébb tudtak haladni és gyakorlatilag bezárták a gyűrűt az ukrán település körül, ezzel a nyugati utánpótlási útvonalakat is megszorították. – írta meg a Portfolio.

Az Avgyijivka stratégiai jelentősége mind Oroszország, mind Ukrajna számára kiemelkedő

A település mindössze pár kilométerre fekszik Donyec megye oroszok által ellenőrzött fővárosától, Donyeckvárostól. Ez azt jelenti, hogy Avgyijivkából szinte bármilyen katonai vagy infrastrukturális objektumot könnyedén megtámadhatnak az ukrán erők Donyeckváros körül. 

Az elhelyezkedése miatt Avgyijivka tehát stratégiai ponttá vált mindkét fél számára: az ukránoknak egy fontos kiindulópontja lehet egy esetleges felszabadító hadműveletnek, míg az oroszoknak lehetőséget ad a megye elleni hatékonyabb támadásokra.

Bár az oroszok lendületbe kaptak az elmúlt napokban, az ukrán erők is kitartóan ellenállnak, és láthatóan nem adják könnyen a területet. Ezért is lehet komolya jelentősége az utóbbi napok eseményeinek, amik az orosz előre nyomulásáról szóltak a térségben.

***

A nyitókép illusztráció. Fotó: Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Abraxos
2023. október 26. 10:30
Bakhmut 2.0 Addig fogják bombázni ameddig semmi nem marad a városból, és megint meg fog halni 100 ezer ukrán. Eh nem tanulnak az ukránok, de persze megértem, mert nem tudnak majd civil célpontokat lőni donyeck városban mint az elmúlt majd 10 évben tették.
dupree
2023. október 26. 09:50
Nem ezt kell olvasni hanem a telegramot ribár csatornáján.
drogqueen
2023. október 26. 08:54
Ez megint a nagy semmiről szólt.
need-info
2023. október 26. 08:48
Egy újabb Bahmut, ami hamarosan meg is lesz. Szépen szűkül a kör.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!