Kína célja a világ legnagyobb piacának megteremtése – árulta el a nagykövet

2023. október 27. 19:51

Gong Tao hangsúlyozta: az Egy Övezet Egy Út kezdeményezés egy új fejlődési irányt teremthet, ahol a világ összes országa együtt halad a modernizáció felé.

2023. október 27. 19:51
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

A budapesti kínai nagykövetségen Gong Tao nagykövet beszélt arról, hogy Kína hivatalos álláspontja szerint miről szólt a harmadik Övezet és Út Nemzetközi Együttműködési Fórum és mi a háttere a kínai csúcstalálkozónak.

A harmadik Egy Övezet Egy Út Fórumon 130 ország képviseltette magát Pekingben, az Övezet és Út Kezdeményezés meghirdetésének tizedik évfordulóján. A 130 ország közül húsz állami, illetve kormányfői szinten képviseltette magát, köztünk hazánk is. A nyugati országok közül egyedül Magyarország vett részt a fórumon, és Orbán Viktor az egyike volt azoknak a kormányfőknek, akik eddig mindhárom alkalommal meghívást kaptak a találkozóra.

A magyar miniszterelnök a pekingi fórumon hangsúlyozta: 

a magyar külpolitika nem a bezárkózást, hanem a kapcsolatépítést keresi mindenkivel, akivel lehetséges.

Célunk, hogy Magyarország legyen a keleti és a nyugati gazdaság találkozási pontja” – fogalmazott.

Egy Övezet Egy Út

A sajtótájékoztatón Gong Tao kínai nagykövet elmondta: az elmúlt tíz évben a kínai kezdeményezés nemzetközivé nőtte ki magát és szerintük történelmi eredményeket ért el. „Az Övezet és Út kezdeményezés eddig összesen 150 ország javát szolgálta” – jelentette ki a nagykövet, majd hozzátette: a harmadik fórum összehívása egybeesett a kezdeményezés 10. évfordulójával. „Az irány egyértelmű: összefogás a közös fejlődés és jólét érdekében” – tette hozzá a nagykövet, aki az is elmondta: Kína kész bővíteni és továbbfejleszteni a projektet a jövőben.

Bár a világ különböző kihívásokkal néz szembe, és a konfliktusok egyre éleződnek, Gong Tao szerint éppen ezért mindennél fontosabb volt, hogy a fórumra mindenki békés szándékkal érkezett, és a közös együttműködés lehetőségeit kereste.

Orbán Viktor fórumon tartott beszéde nagy benyomást tett a kínai közönségre” 

– jegyezte meg a nagykövet.

A fórumon érintették többek között a gazdasági, kulturális és tudományos területeket is. 

Ezt is ajánljuk a témában

Szijjártó Péter közösségi oldalára feltöltött videója szerint a pekingi találkozó egy ENSZ-gyűléshez hasonlított” – idézte a magyar külügyminisztert Gong Tao, majd ismertette, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök a fórumon nyolc fontos gyakorlati lépést jelentett be, kezdve a zöld fejlesztésektől a tengeri kereskedelmen át a többoldalú együttműködésig.

Kína nem egyedül kívánja végezni a modernizációt, hanem a fejlődő országokkal együtt. Célja: a világ legnagyobb piacának megteremtése, amely hatalmas löketet adhat a világ országainak modernizációjához” – fogalmazott a kínai nagykövet.

Gong Tao aláhúzta: 

az Övezet és Út kezdeményezés egy új fejlődési irányt teremthet, ahol szerintük a világ összes országa együtt halad a modernizáció felé.

Orbán Viktor látogatása

A sajtótájékoztatón a kínai nagykövet a magyar miniszterelnök pekingi látogatásáról is beszélt. 

Orbán Viktor a találkozó alkalmával kiemelte: Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, ráadásul 2023-ban ismét Kína lett hazánk legnagyobb külföldi közvetlen befektetője. Kínai tulajdonosi hátterű vállalkozások közel 20 ezer embernek adnak munkát Magyarországon.

A kínai nagykövet hangsúlyozta: „Megtisztelő volt számomra, hogy részt vehettem a miniszterelnök látogatásának előkészítésében. 

A találkozón kifejezetten érezhető volt a kínai és magyar vezető közti kölcsönös bizalom és barátság.

A látogatás főbb eredményei szerinte: 

Újabb szintre emelkedett a két ország közti bizalom. A kínai-magyar kapcsolatok mindig is szépen fejlődtek, kiváló példát mutatva az új típusú nemzetközi kapcsolatok terén. A jövőben a két félnek továbbra is barátságban kell lennie” – hangsúlyozta Gong Tao.

A két fél megállapodott az Egy Övezet Egy Út kezdeményezés és Magyarország keleti nyitás-politikájának folytatásáról és bővítéséről, 

a Budapest-Belgrád vasútvonal felgyorsításáról, 

amelyet a kínai nagykövet elmondása szerint 2025-re terveznek majd befejezni, illetve érintették a megújuló energia, a digitális gazdaság és a mesterséges intelligencia területén történő lehetséges kínai-magyar közös fejlesztési irányokat is.

A két fél összesen tíz együttműködési dokumentumot írt alá, melyek az oktatás, a turizmus és a sport területeit is érintették, valamint olyan projekteket, melyek ösztönzik a nyelvoktatást (a kínait és a magyart egyaránt), hogy – miként Gong Tao fogalmaz: „ezt a barátságot mindkét ország tagjai továbbadhassák a következő generációknak is”.

A kínai nagykövet arról is beszélt: „Orbán Viktor meglátogatta a három legnagyobb kínai bankot is, valamint Sencsen városába is ellátogatott, 

ahol megfordult olyan multinacionális nagyvállalatoknál is, mint a Huawei”.

A fórum záró napján Hszi Csin-ping kínai elnök felvázolta azt is, hogy a BRI-t milyen lépésekkel fejlesztik tovább: ezek között helyet kapott a projektek finanszírozását érintő átalakítás, valamint kiderült az is, hogy az egész kezdeményezés elmozdult az intézményesülés irányába. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Ádám Rebeka Nóra / Mandiner (Cheng Min, Ma Xin, Gong Tao nagykövet, Yang Chao miniszteri tanácsos)

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. október 28. 12:14
Azt ne felejtsük el, hogy a nyugati civilizáció a világ gyarmatosításán és a rabszolgatartáson épült fel, azon vált gazdaggá, az alapozta meg az ideológiáját,felsöbbrendüségi életérzését. Ezek nem olyan alapok, amelyekre "örök birodalmat" lehetne építeni Talán feltünt már sokaknak, akik Kinában jártak, hogy a "harmónia" szó és fogalom mindenütt jelen van. Hotelokat, ételeket, hegyeket, kolostorokat stb. neveznek így, söt személynévként is használják. Ez sugallja, hogy az ö gondolkodásukban az egyensúly, a dolgok összepasszolása és hasonló fogalmak fontos szerepet játszanak. A belsö emberi értékek számukra sokkal többet jelentenek, mint a nyugati embernek. Ez a hozzáállás óriási emberi energiákat tud felszabadítani A "harcias", hódító, felsöbbrendünek érzett nyugati ember tévesen azt hiszi, hogy a földrajzi "felfedezések" korában primitiv kultúrákat igázott le (joggal, gondolja ö). De ez nagy tévedés. Az európaiak nem primitívebb, hanem nála békésebb kultúrákat dúlt fel annakidején
Palatin
2023. október 28. 11:58
Kínának 3 ütökártya van a kezében. A mentalitása, a lakosság mérete és a minösége továbbá az idö. Csak nyertesek lehetnek. A kinai mentalitás egészen más mint a nyugati. Hosszú távon terveznek, rendkívül jó stratégák, és a taktikában is jók. Nem kapkodnak össze vissza, nem akarnak minden lében kanál lenni, nem kell nekik rohangászni az egyik zürös helyszinröl a másikra. A mentalitásukra nagyon jellemzö, amit ottjártamkor megismertem. Megkérdeztem tölük, hogy miért nem térnek át a latinbetüs írásra. Azt mondták, hogy ez szóba nem jön, mert a kinai írás egy olyan intenzív memóriát és fantáziát fejleszt ki, aminek szellemileg óriási haszna van, a kreativitást nagyon fejleszti. A kinaiak rugalmas, találékony emberek. A konfuciuszi világszemlélet, emberkép egészen más, mint a nyugati gyülölködö, képmutató, übermensch-mentalitás. Az identitást illetöen náluk sokkal nagyobb szerepe van az ember belsö tulajdonságainak, a tudatnak stb. mint a mi világunkban. De ez egész Ázsiára jellemzö
Palatin
2023. október 28. 11:52
Igen, én már régóta úgy gondolom, hogy Kina nem fegyverekkel fogja legyözni az USA-t. Ez nem is sikerülhetne, ezt Kina is tudja. Nem azért nem sikerülhetne, mert Kina katonailag gyengébb. Ma még lehet, de elöbb-utóbb erösebb lesz. Kina problémája a nagy népsürüség, az oriási városok. Ez egy amerikai (atom)háborúban nagy hátrány, mert egy atombomba, akár 10-20 millió kinait is megölhet. Az oroszoknak viszont éppen a gyéren lakottság a nagy elönyük. Az USA-t már szinte az egész világ utálja, mert minden kontinensen brutális háborúkat inditott önös gazdasági, politikai célokért. Nyugat-Európa még csüng rajta, de az ö katonai jelentöségük gyakorlatilag nulla és gazdaságialag is leszálló ágban vannak. A világ nagy része Kínától várja a nagyon terhes amerikai hegemónia megtörését. Kina erre kész és képes. 2050 körül fog bekövetkezni ez a gigangikus fordulat. A kérdés az, hogy ez békés lesz-e. Persze egyszer majd Kina is el fog kanászodni, de addig lesz egy jó 100 évünk. Ez a történelem.
polárüveg
2023. október 28. 03:55
II. Azután itt van a gazdaságiföldrajzi adottság, mely legalább olyan törvényszerű, mint az, hogy a víz lefelé folyik. E TÖRVÉNYSZERŰ GAZDASÁGFÖLDRAJZI ADOTTSÁG ALAPJÁN MEGÚJULT EURÁZSIAI EGYÜTTMŰKÖDÉSRE VALAMENNYI ORSZÁG, VALAMENNYI KONTINENS TUD CSATLAKOZNI KÖLCSÖNÖSEN ELŐNYÖS ALAPON. EZ AZ ÚJ GLOBÁLIS GAZDASÁGI EGYÜTTMŰKÖDÉS JÖVŐJE. Az nem akar csatlakozni, aki nem win-win helyzeteket akar, hanem hatalmi lefölöző, más szóval élősködő pozíciót. Eddig ez ment, de az új korszaka az emberiségnek erodálni, majd lenullázni fogja ezt az akadályt. Bármit is tesznek, akármilyen akadályokat építenek, - a víz lefele folyik, ugyanígy törvényszerűen a gazdaságföldrajzból adódóan ez az új, az eurázsiai együttműködésen alapuló globális együttműködés is meg fog valósulni előbb vagy utóbb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!