Idegenként élni az elrabolt országban

2023. október 25. 07:25

Lényegében ugyanezen mennek át a külhoni magyarok egy évszázada a szürke hétköznapjaikon.

2023. október 25. 07:25
Vésey Kovács László
Vésey Kovács László
Pesti Srácok

„Ha a Hamasz így akarta megnyerni a konfliktust – hiszen tisztán katonailag aligha van esélye –, akkor végülis nem reménytelen a helyzete, habár Izraelt most nem lesz egyszerű lenyugtatni csaknem másfélezer polgára brutális lemészárlása után. Ha a Hamasznak egyszerűen az a célja, hogy Gáza kilátástalanul nyomorgó háborús gócpont maradjon, mert akkor a jóemberkedő nyugati világ majd még több segélyt küld, az a projekt is egész jól áll. 

A Katarban és egyéb fényűző helyeken lábat lógató Hamasz-vezérektől az a kíméletlen cinizmus sem áll távol, hogy ehhez a saját szerencsétlen népüket ejtsék áldozatul az izraeli válaszcsapásoknak, úgyhogy egyelőre nem látszik, hogy bármi változhatna, ha majd egyszer elül a csatazaj.

Persze bizonyára nem leányálom arabnak lenni Izraelben, annak ellenére, hogy egy korszerű, jómódú ország lakói lehetnek, ahol minden adott a civilizált élethez. A modern polgári társadalomban számtalan eszköze van annak, hogy keresztbe tegyenek egy-egy etnikai csoportnak: nyelvi érzéketlenség a hivatal, a rendőr, a bíróság, a bolti eladó vagy bármilyen szolgáltató, az orvos, a nővér, a kórházi recepciós, esetleg a tanár részéről, a szándékos packázások, a röpke lenéző pillantások, a jelentéktelennek tűnő gunyoros hangsúlyok, annak a folyamatos éreztetése, hogy másodrendű vagy, kevesebbet érsz, mert nem az államalkotó nép nyelvét beszéled, nem hozzá tartozol. Szóval húzd meg magad, és ne nagyon kelljen már a méltóságos államalkotó nemzet tagjainak észrevenniük, hogy különbözöl tőlük, mert az nekik kényelmetlen! Hoppá, de ismerős ez!

Lényegében ugyanezen mennek át a külhoni magyarok egy évszázada a szürke hétköznapjaikon, még akkor is, amikor éppen nem jön elő valamelyik kisantant vagy posztkisantant államból a frusztrált baszdüh, és nem áll elő olyan fergeteges soviniszta ötletbörzével, mint legújabban éppen az elmúlás szelétől meglegyintett Ukrajna.„

***

Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Badra

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tavirozsa2
2023. október 26. 07:15
Még ez is az írásból: "A külhoni magyarok nem érdemlik meg a nemzetközi közvélemény figyelmét? Nyilvánvalóan nem, hiszen még az Európai Unió erre vonatkozó szabályait A-tól Z-ig betartó, az előírt mennyiségű aláírást az előírt földrajzi szórásban felmutató Minority SafePack kezdeményezést is lesöpörte az asztalról a saját szabályait is magasról leszaró Európai Unió. „Kit érdekeltek, magyarkák? Ne panaszkodjatok már, örüljetek, hogy földig ér a lábatok! Na, jól van, álljatok félre, útban vagytok, mert ott sorakozik mögöttetek a palesztin küldöttség, és adnánk már nekik az európai polgárok pénzét terrorizmusra! Tűnés innen!”
Kovács Ubul
2023. október 25. 18:02
Az "elrabolt országos" meg kisantatos agymenéseket el kellene már engedni itt a 20. század negyedénél.
Kovács Ubul
2023. október 25. 17:59
Majdnem fos lett a tévesösszehasonlítás-cunami, de inkább csak szar.
polárüveg
2023. október 25. 15:08
A két fél évezredes adok-kapok küzdelme, vallási alapokra helyezett hozzáállása most már másokat is beleránt érzelmileg és morálisan ebbe a küzdelembe. Mély részvét az eddigi áldozatoknak. Őket tisztelve kellene az alapját kivenni a küzdelemnek, hogy megszakadjon e háború áldozatokkal táplálása. Akkor kívülről sem lehet feluszítani, eszkalálni. Isten óvja a harcba elmerült két népet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!