Harari a Hamász-támadásról: populizmus

2023. október 12. 14:17

Szerinte Netanjahu és a populista kormányzás vezetett a hétvégi tragédiához.

2023. október 12. 14:17
null

A Washington Postba írt publicisztikában reflektál az izraeli eseményekre a zsidó államból származó világhírű történész, Yuval Noah Harari. Szerinte

az izraeliek egyfelől most fizetik meg az árát annak az évekig tartó önhittségnek, 

amelynek során kormányaink és sok izraeli úgy érezte, annyival erősebbek vagyunk a palesztinoknál, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyhatjuk őket. Sok mindent lehet kritizálni azzal kapcsolatban, ahogyan Izrael feladta a palesztinokkal való békére tett kísérletet, és évtizedeken keresztül palesztinok millióit tartotta megszállás alatt.”

Ezt is ajánljuk a témában

Siet hozzátenni, hogy ezek a hibák persze még nem igazolják a Hamász által elkövetett mészárlást, hiszen a terroristaszervezet „sosem támogatta az Izraellel való békeszerződés lehetőségét, és mindent megtett az oslói békefolyamat szabotálása érdekében”

Harari szerint most a béke alapfeltétele, hogy a Hamász elítélése, szankconálása és lefegyverzése, valamint szabadon kell engedni a túszokat.

Ugyanakkor Harari szerint Izrael állam hétvégén mutatott működésképtelenségének az oka nem az állítólagos erkölcs hibák, hanem maga a populizmus. „Izraelt hosszú évek óta egy populista erős ember, Benjamin Netanjahu kormányozza, aki bár egy PR-zseni, de alkalmatlan miniszterelnöknek. A személyes érdekeit többször is a nemzeti érdekek elé helyezte, és karrierjét arra építette, hogy megossza a nemzetet. Kulcspozíciókba inkább a lojalitás, mint a képzettség alapján nevezett ki embereket, minden sikert magáénak tudott, miközben a kudarcokért sohasem vállalta a felelősséget.”

Nyitókép: Nicolas Maeterlinck / Belga Mag / AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
0123456789-2
2023. október 12. 18:02
Gyáva HamaSS nők szoknyája és gyerekek mögé bújva retteg az életéért, nagy legények voltak amikor fegyverteleneket kellett lemészárolniuk. https://mandiner.hu/kulfold/2023/10/ezek-tenyleg-nem-emberek
fintaj-2
2023. október 12. 17:53
Benett és Lapid miniszterelnöksége idején hamis lberális biztonságtudattal sikeresen megfertőzték az izraeli társadalmat és a biztonsági szolgálatokat is. Most Netanjahu nyakába akarják varrni a gyászos következményeket.
Genusnextgen
2023. október 12. 17:00
Bayer: "Tisztességes ember úgyis a palesztinokkal szolidáris, velük érez együtt, velük vállal közösséget." Ehhez tartsátok magatokat fidkány szoponcok:) https://ujvilagrend.wordpress.com/2009/02/07/bayer-zsolt-feherfoszfor/
Héja
2023. október 12. 16:36
Nyújorkból könnyű okoskodni... Hülyéskedni még könnyebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!