Fico: Fontos számomra a V4 működőképessége!

2023. október 01. 18:33

Az Irány (Smer-SD) elnöke újra kiemelte, hogy nem fog Ukrajnának fegyvereket szállítani.

2023. október 01. 18:33
null

„Fontos számomra a V4 működőképessége és az, hogy ha megbízatást kapunk, akkor egy stabil, négy éven át működő kormányt tudjunk létrehozni” – jelentette ki Robert Fico, az előrehozott szlovákiai parlamenti választásokon győztes párt, az Irány (Smer-SD) elnöke vasárnapi pozsonyi sajtótájékoztatóján a választás nem hivatalos végeredményeire reagálva.

A politikus minderről egy, a várható koalíciós tárgyalások során szem előtt tartott prioritásaikat tudakoló újságírói kérdésre adott válaszában beszélt. Az Irány elnöke, aki „nagyon jónak” nevezte a pártja által a választáson elért, közel 23 százalékos eredményt, többször is hangsúlyozta:

egyelőre arra várnak „hogy csörögjön a telefon”, és megbízatást kapjanak Zuzana Caputová államfőtől a kormányalakításra.

Hozzátette: amíg ez nem történik meg, semmilyen tárgyalásba nem kezdenek a parlamentbe bejutott pártokkal. Úgy vélte, amennyiben megkapják az esélyt a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére, azok bizonyára heteket vesznek majd igénybe.

Robert Fico kitért arra, hogy Ukrajnával kapcsolatban a választások előtt tett kijelentéseik változatlanok, pártja azon az állásponton van, hogy

Ukrajnának humanitárius segítséget kell nyújtani, de ellene vannak a fegyverszállításnak,

békepártiak és mindent megtesznek azért, hogy az Ukrajnában zajló tragédia lezárása érdekében minél hamarabb megkezdődjenek a tárgyalások.

Elmondta: kormányra kerülésük esetén az ország külpolitikai irányultsága változatlan marad, de ez nem jelenti azt, hogy nem fogják hallatni a hangjukat azokban a például

az Európai Uniót érintő kérdésekben, amelyekben a jelenlegi folyamatokkal nem értenek egyet.

Egy, az illegális migrációs helyzettel és a határellenőrzésekkel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Fico megerősítette: amennyiben ők alakítanak kormányt, annak egyik első lépése egy olyan határozat elfogadása lesz, hogy az illegális migráció megfékezésére ideiglenesen határellenőrzést vezessenek be a szlovák-magyar határon.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Vladimir Simicek / AFP

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2023. október 02. 01:07
Kétdudás egy csárda.. kiváncsian várom hogy mi lesz belőle.. 💩💩
contractor-2
2023. október 01. 21:37
Nekik elég könnyű leállítani az fegyverszállításokat, mert már semmijük sem maradt a szlovákoknak amit átadhatnánk.
Beszélgető
2023. október 01. 20:39
Arra azért van esély, hogy hamarabb indítanak a szlovákok ellen valami mondva csinált ürüggyel 7-es cikkely eljárást, minthogy megkapja a Fico a kormányrudat… Prüsszel prüszköl
Pelso j.
2023. október 01. 20:31
Nahát, ez is a működésképtelen, befolyástalan Vmásfélről hazudozik a népének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!