Életveszélyes fenyegetések érték egy amerikai egyetem zsidó diákjainak közösségét

2023. október 30. 19:46

„Terroristák” – üzente a fenyegetőknek New York állam kormányzója.

2023. október 30. 19:46

Megerősítették a rendőri jelenlétet a New York államban működő Cornell Egyetemen hétfőn, miután a hétvégén életveszélyes fenyegetések érték az amerikai egyetem zsidó diákjainak közösségét.

Az Egyesült Államok egyik vezető kutatóegyetemének rektora vasárnap közleményben tudatta, hogy

ismeretlenek erőszakkal fenyegető internetes üzenetek sorát tették közzé. 

Martha E. Pollack hétfőn azt közölte, hogy az egyetemi rendőrség nyomozást indított. Ezzel párhuzamosan a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is jelezte, hogy minden fenyegetést komolyan véve nyomon követi az eseményeket, együttműködik a helyi rendőri szervekkel.

A nyíltan antiszemita üzenetek megjelenése nyomán New York állam kormányzója hétfőn terroristának minősítette azok szerzőit, és azt hangoztatta, hogy nincs mentség a tettükre. Kathy Hochul az eset súlyára hivatkozva személyesen látogatott el az intézménybe, ahol azt hangoztatta, hogy aki gyűlölet-bűncselekményt követ el, arra a törvény teljes szigorával sújtanak le. A kormányzó azt is bejelentette, hogy 

New York állam rendőrsége megerősíti jelenlétét az intézmény területén.

A New York állambeli Ithacában működő Cornell Egyetemen 21 ezer diák tanul, közülük 3500 zsidó vallású.

Rendszeresek az Izrael-ellenes tüntetések

A Rágalmazásellenes Liga zsidó érdekvédelmi szervezet összegzése szerint az Egyesült Államokban október 7-e után 400 százalékkal ugrott meg a zsidóellenes megnyilvánulások száma.

Az ország vezető egyetemein az elmúlt hetekben rendszeressé váltak az Izrael-ellenes megmozdulásokat radikális diákszervezetek felhívására. Múlt héten a Tulane Egyetemen palesztinpárti tüntetők összeverekedtek izraeli diákokkal, akik meg akarták akadályozni egy izraeli zászló felgyújtását. Az incidens nyomán a rendőrség többeket őrizetbe vett.

A palesztinok melletti tüntetések voltak többi között a Columbia, a Harvard, az MIT, a Pen és a George Washington Egyetemen is.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MICHAEL GONZALEZ / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Józsi6
2023. október 30. 22:22
Úgy tűnik, hogy itt Orbán sokkal toleránsabb. A hvg komment lovagjai naponta többször lámpavasra húzzák Orbánt és az egész kormányt meg minden fideszest. Át kéne venni az amerikai gyakorlatot: nyomozni, felderíteni, elítélni. Mint Amerikában. Gyűlöletbeszéd, lázítás, közösség elleni izgatás, felbújtás. Pedig nem is vagyok jogász.
Józsi6
2023. október 30. 22:16
Amúgy nem hiszem a fenyegetést. Majd ha lesz hulla
Józsi6
2023. október 30. 22:16
Hamarosan 15 millió lesz Magyarország lakossága. Jó sokat fog érni a lakásom.
galancza-2
2023. október 30. 22:04
A Zorbán vót. Meg a Csurka.....ja,nem......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!