Borrell továbbra is küldené a támogatásokat a palesztinoknak

2023. október 10. 22:35

Az uniós biztos kijelentette, az EU különbséget tesz a palesztinok, a Palesztin Hatóság és a Hamász között.

2023. október 10. 22:35

A Palesztin Hatóság számára megítélt támogatások folyósításának folytatódnia kell, ezen felül biztosítani kell, hogy az Európai Unió segítsége nincs semmilyen összefüggésben a terrorizmus támogatásával – jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós biztos az ománi fővárosban, Maszkátban, a tagállami külügyminiszterek nemhivatalos tanácskozását követően kedden.

Josep Borrell újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy az Európai Unió tagállamainak túlnyomó többsége elutasítja a Palesztin Hatóságnak szánt pénzügyi támogatások kifizetéseinek ideiglenes befagyasztását.

Kiemelte: „csak két-három” uniós tagország látja úgy, hogy fel kellene függeszteni a palesztinoknak nyújtott pénzügyi támogatásokat. Ezért csak a támogatások felülvizsgálatára van szükség, a kifizetések ideiglenes felfüggesztésére nem – közölte Borrell, majd hozzátette: az Európai Uniónak fel kell gyorsítania a tragédia érintettjeinek járó humanitárius segítségnyújtást.

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos az X közösségi oldalon közzétett hétfő délutáni bejegyzésében jelentette be, hogy az Európai Bizottság felülvizsgálja a palesztinoknak nyújtott fejlesztési portfólióját, s az azzal összefüggő kifizetéseket felfüggeszti.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Európai Bizottság hétfőn este hivatalos sajtóközleményben tájékoztatott a palesztinoknak nyújtott pénzügyi támogatás sürgős felülvizsgálatáról. A felülvizsgálat célja annak biztosítása, hogy az uniós finanszírozás közvetve „se tegye lehetővé egyetlen terrorista szervezet számára sem, hogy Izrael elleni támadásokat hajtson végre”. Mint közölték, a testület azt is meg fogja vizsgálni, hogy a megváltozott helyszíni körülmények fényében szükség van-e a palesztin lakosságnak és a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatási programok kiigazítására. A bizottság szerint ez a felülvizsgálat nem érinti az európai polgári védelmi és humanitárius segítségnyújtási műveletek (ECHO) keretében nyújtott humanitárius segítségnyújtást.

„Hiba lenne a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatási források befagyasztása”

Josep Borrell kedd esti sajtótájékoztatóján kijelentette: hiba lenne a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatási források befagyasztása, az csak segítené a Hamász radikális palesztin szervezet megerősödését és rontaná az arab világgal ápolt kapcsolatokat.

Közölte azt is, hogy a tagállamok elítélik az erőszakot, bárki is kövesse el azt. 

Elismerik Izrael jogát az önvédelemhez, ugyanakkor felszólítanak a humanitárius jog betartására 

és arra, hogy ne vágják el a gázai civil lakosságot a víz- és áramellátástól. Felszólítanak továbbá a humanitárius folyosók szavatolására is, hogy a bombázások elől menekülő lakosság biztonságban el tudja hagyni a területet – mondta az uniós főképviselő.

Beszélt arról is, hogy az EU-nak meg kell erősítenie együttműködését az arab világgal, valamint dolgoznia kell az arab béketerv életre keltésén, összefogásban az Arab Liga országaival. Egyértelművé kell tenni, hogy a palesztinok bevonásával létrehozott békére van szükség az erőszak megismétlődésének elkerülésére – húzta alá.

Kiemelte: 

az EU különbséget tesz a palesztinok, a Palesztin Hatóság és a Hamász között. 

Utóbbit terrorszervezetnek tartja és nem keres vele kapcsolatot, a Palesztin Hatóság ugyanakkor az EU partnere – húzta alá. 

Borrell továbbá óva intett az általánosítástól és azt mondta, minden palesztin ember terrorizmussal való vádolása, ahogy a támogatások esetleges felfüggesztése is, gátolja a békefolyamatokat és hátráltatja a humanitárius segítségnyújtást.

(MTI)

Nyitókép: Christine OLSSON / TT NEWS AGENCY / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mocca08
2023. október 11. 10:08
A gond csak az kedves Josip, hogy a palesztinok viszont NEM tesznek különbséget palesztin és HAMASZ között, hanem amit kapnak, 1-1ben továbbadják a "felszabadítóknak". Te ennyire sötét vagy bazdmeg?
syphax-2
2023. október 11. 09:21
Nagyon kiváncsi vagyok arra, hogy ugyan mit szólnak a HAZAI(!)--ITTHONI BALLIBERÁLIS VÉLEMÉNYFORMÁLÓK--UJSÁGIRÓK, POLITIKUSOK, MÉDIASZEMÉLYISÉGEK ÉS ILYESMIK--a nyugat-európai kultúrnagyvárpspkban skandált " MOCSKOS ZSIDÓK", "SCHEISSE JUDEN"--AMI UGYE INKÁBB SZAR ZSIDÓKAT JELENT, MINT MOCSKOSAT(ami ugye "schmutzig" lenne inkább)...Ehhez a nyivánvaló-an, dokumentált és bárki által ellenőrizhető(!!!) "KEDVES nyugat-európai JOGÁLLAMISÁGOS KULTÚR-LÉGKÖRHÖZ"..UGYE??? UGYAN, MIT SZÓL MINDEHHEZ MONDJUK KENDE PÉTER, KARSAI LÁSZLÓ, NIEDERMÜLLER PÉTER VAGY ÉPPEN HORN GÁBOR MEG GÁBOR GYÖRGY PROFESSZOR ÚR? Mit teccenek mindehhez hozzáfűzni T.Uraim..KVÁZI: KIEGÉSZITÉSKÉPPEN?
Ohel
2023. október 11. 09:12
Szerintem az általunk befizetett adóforintokkal ne támogassanak terroristákat. Ilyenkor és ukrajna támogatásakor semmit nem vizsgálnak csak öntik oda a pénzt. Más esetben (pl. Magyarország) meg a wc papír színe se mindegy.
lemez
2023. október 11. 08:54
A magyar diákok akkor terroristák.Ezért kell tóbbet befizetni az eus kasszába ,hogy nekúnk 2020 óta egy fillér sem jár.Bezzeg a nemzetkózi terroristák bóven kapják az eurot.Ezek valóban árulók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!