Az EP megszüntetné a romák iskolai szegregációját

2023. október 04. 17:15

Jogállamisági mechanizmus lépne életbe azokkal szemben, akik nem teljesítik a vonatkozó bírósági ítéleteket.

2023. október 04. 17:15

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásukban az EP-képviselők átfogó szakpolitikákat és megfelelő finanszírozást szorgalmaztak a roma gyermekek oktatásban fennálló szegregációjának felszámolására – közölte az uniós parlament szerdán. A kézfeltartással elfogadott politikai állásfoglalásban az EP-képviselők hangsúlyozták: az uniós és a nemzetközi jog azt diktálja, hogy minden gyermeknek, köztük 

a roma gyermekeknek is egyenlő és ingyenes oktatási lehetőségekhez kell jutniuk, 

ugyanakkor ez – mint írták – az EU-ban nincsen így. „Az Európai Parlament elítéli a roma gyermekek tartós szegregációját a speciális iskolákban, valamint az általános oktatási rendszerekben” – fogalmaztak az EP-képviselők, majd hozzátették: a szabványosított pszichológiai tesztek nem lehetnek a kirekesztés eszközei. 

Deszegregációs stratégiákat szorgalmaznak

Ehelyett deszegregációs stratégiákra, befogadó tanulási módszerekre és az iskolai tevékenységekhez való teljes körű hozzáférés garanciáira van szükség – írták. Kijelentették, hogy a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni intézkedésekre is szükség van ahhoz, hogy megtörjön a generációkon átívelő szegénység és az otthoni tanulási lehetőségek csökkenésének spirálja. Az EP-képviselők külön hangsúlyt fektetnének a digitális oktatásra, a természettudományokra, a technológiára, a műszaki tudományokra és a matematikára, az iskolai lemorzsolódási arányok kezelésére, valamint 

a nemek közötti egyenlőtlenségekre, 

amelyek – mint kiemelték – különösen a roma lányok oktatásból való kimaradásához vezethetnek.   

Jogállamisági feltételességi mechanizmus

Aláhúzták, hogy a vonatkozó jogsértési eljárások nem orvosolják a helyzetet. Az Európai Bizottságnak ezért mindent meg kell tennie az EU alapvető értékeinek védelme érdekében, kezdve a diszkriminációmentes intézkedések meghozatalával. Ezzel kapcsolatban közölték: az uniós bizottságnak 2025-ig értékelnie kell a helyzetet az európai oktatási térséggel összefüggésben. A diszkrimináció elleni küzdelem rendszerszintű elmulasztásával a brüsszeli testületnek éves jogállamisági jelentésében kell foglalkoznia, a vonatkozó bírósági ítéletek végrehajtásának elmulasztásának pedig életbe kell léptetnie a jogállamisági feltételességi mechanizmust – szögezték le.   

(MTI)

Nyitókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istimiki
2023. október 26. 10:58
A szegregációt nem az állam intézi, hanem a szülők. Ha sok roma gyerek jár az osztályba, akkor a szülők fogják a gyereküket és elviszik egy másik iskolába. Így szegreagálódnak a roma gyerekek. Ha nem lenne szabad iskolaválasztás, hanem például csak a körzeti iskolába lehetne beíratni a gyereket, akkor ez nagyrészt megszűnne. Persze akkor hördülnének fel csak igazán a libernyákok, hogy micsoda diktatúra ez, korlátozzák az emberi szabadságot.
EX_Terminator
2023. október 05. 04:05
TI SENKIHÁZI HUMÁN HULLADÉKOK VAGY ELTAKARODTOK EZEKKEL AZ ELMEBETEG FÉRGEKKEL EGGYÜTT VAGY MEG FOGTOK DÖGLENI!
EX_Terminator
2023. október 05. 03:50
BASSZÁTOK MEG A SZARSÁGAITOKAT, ÉS TAKARODJATOK AZ ŐRÜLTSÉGEITEKKEL!
Chekke-Faint
2023. október 04. 19:03
Ahová beerőltetik a cigókat onnan a magyarok mennek el. Minek erre törvény? Úgy tiszta roma osztály marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!