Ausztriában is aggódnak a merényletek miatt – emeltek a terrorkészültségen

2023. október 18. 18:11

A zsidó létesítményeket is fokozottan fogják védeni nyugati szomszédunkban.

2023. október 18. 18:11

Ausztriában a második legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a közel-keleti konfliktus elmérgesedése és a brüsszeli merénylet nyomán – közölte szerdán Gerhard Karner osztrák belügyminiszter.

A tárcavezető a veszélyeztetettségi helyzettel és egy terrorcselekmény fokozott kockázatával indokolta a döntést.

Ausztriában 2022 márciusa óta emelt szintű terrorkészültség volt hatályban. A szintet legutóbb a 2020. november 2-án, Bécs belvárosában négy halálos áldozatot követelő merénylet után emelték meg. „A hírszerzési szolgálatok legfrissebb helyzetelemzése alapján emeljük a készültségi szintet, mégpedig magas szintre” – ismertette Karner Klaudia Tanner védelmi miniszterrel, Omar Haijawi-Pirchnerrel, az állambiztonsági szolgálat vezetőjével és Kurt Wagneral, Bécs katonai parancsnokával közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Haijawi-Pirchner szerint a több száz halálos áldozattal járó, gázai kórházat ért támadás „a szélsőséges propaganda további terjedésével”, valamint az erre fogékony személyek radikalizálódásával járhat. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy konkrét terrorfenyegetésről egyelőre nincs tudomásuk. Hozzátette: a kockázatokat olyan egyedül cselekvő személyek esetében látják, akikre a közel-keleti helyzet egyfajta „kioldó hatással” lehet.

Karner bejelentette a zsidó létesítmények fokozott védelmét a helyi zsidó közösségek kérésére. Ennek keretében fokozottan igénybe veszik az osztrák hadsereg személyi állományát is. A védelmi minisztérium már most mintegy száz katonával segíti a rendőrség munkáját húsz nagykövetségnél. Most további 90 katonai rendészt vetnek be a zsidó intézmények védelme érdekében. „A terrornak és félelemnek nincs helye országunkban” – hangsúlyozta az osztrák védelmi tárca vezetője.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: TOBIAS STEINMAURER / APA / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
k.edi
2023. október 19. 10:00
Nem úgy volt, hogy ott nincsenek no-go zónák és Bécs a legélhetőbb város? Lemaradtam valamiről? Most hazudnak vagy akkor?
Chekke-Faint
2023. október 18. 20:29
Szívesen nézem az aggódásotokat az Interneten és TV-ben. Az így nekünk kényelmes.
zrx8
2023. október 18. 19:12
"bejelentette a zsidó létesítmények fokozott védelmét a helyi zsidó közösségek kérésére" ..miközben ők importálják a migriket. Bőr van a pofájukon, ha már máshol nincs..
nempolitizalok-0
2023. október 18. 18:58
Szerencsétlen osztrákok is jól betankoltak bevándorlókkal. Emlékszem 2015-ben mekkora hisztit levágtak ellenünk, most isszák a levét. Ráadásul ez még nagyon az eleje, lesz ez még sokkal rosszabb is, anyagilag és társadalmilag is. Ha nem akarnak feszkót, kénytelenek eltartani a nagyrészüket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!