„Arab hangokat hallottam, legalább ketten jöttek be a házamba” – megrázó emlékeiről írt egy izraeli családapa

2023. október 22. 06:41

Másfél napig tartott a félelem és rettegés a dél-izraeli kibucban.

2023. október 22. 06:41
null

Két héttel az október 7-i Hamász-betörés és az azt követő vérengzés után újabb beszámoló látott napvilágot arról, mi is történt a dél-izraeli kibucokban jom kippur reggelén. Egy házaspár, Goldy Feuerstein és Eldad Hes a zsidó.com számára írta meg emlékeit, ezt közüljük tovább mi is.

Fél hétkor légvédelmi sziréna hangjára ébredtünk. Felemeltem 4 éves kisfiamat Urit az ágyából és feleségemmel Goldy-val együtt az óvóhelyre (kis házunk egyik megerősített szobája) rohantunk telefonjainkkal a kezünkben.

3 éves kislányom Avigail és 7 éves kisfiam Yotam a biztonsági szobában aludtak, arra ébredtek, hogy becsapom a fejük fölött a biztonsági ablakot. Avigail megkérdezte, hogy mi történt, de már nem emlékszem mit mondtunk nekik. Lövöldözés kezdődött a házunk előtt” – kezdődik Feuersteinék írása.

A ház ura végül a kibuc WhatsApp csoportjából értesült arról, hogy terroristák támadták meg lakóhelyét. Aztán hirtelen az arab szavakat már az ablaka előtt hallották, ekkor jutott eszükbe, hogy bezárják az óvóhely ajtaját. Ez azonban csak úgy volt lehetséges, hogy az ajtó kilincsét ellentartottuk amennyire csak lehetett, hogy ne lehessen kívülről kinyitni.

Ezután következtek a legkritikusabb pillanatok.

Egyre erősebben tartottam a kilincset, erősebben, mint valaha bármikor életemben. „Athla” (gyerünk arabul) hallottam a hangokat, itt jöttem rá, hogy legalább két ember van a házunkban. Elöntött a veríték. Fehérneműben ültem a gyerekek játéktartó ládáján, tartottam a kilincset, amit megpróbáltak kívülről kinyitni.

„Goldy, itt vannak…” – súgtam a feleségemnek.

„Próbálják kinyitni az ajtót” – felelte halkan. Feleségem továbbra is próbálta nyugtatni gyermekeinket, miközben üzenetet írt a településünk mentőszervezetének és akinek csak tudott a kibucból, hogy segítsenek rajtunk, de nem jött senki” – olvasható a beszámolóban.

Aztán egyszer csak csend lett, megszűntek a kinti hangok. 

Avigailnak pisilnie kellett. Goldy odaadott neki egy üres játékdobozt, kérte gyermekünket, hogy most kivételesen itt intézze a dolgát. Avigail nem volt képes rá. Aztán feleségem megmutatta neki hogyan csinálja és végül rávette magát, de kérte, hogy ne nézzük közben. Alig egy óra múlva megszakadt az áramszolgáltatás és a szobában sötét lett. A légkondicionáló és a ventilátor sem működött már. Teltek az órák, alig mertünk megmozdulni, ültünk és vártunk. Aztán hirtelen valaki benyitott a házunkba és megpróbálta kinyitni az óvóhely ajtaját. Reménykedtem, hogy a hadsereg egyik embere.

Úgy tartottam a kilincset mint egy őrült, közben az izgalomtól és a melegtől rettenetesen izzadtam. Már én sem tudtam uralkodni magamon. Goldy telefonja merülőben volt, így zseblámpa után kezdtünk kutatni, az én telefonom a gyerekeknél volt, mesét néztek rajta.

Ekkor fojtott sikoly hallatszott kintről. Goldy telefonja kikapcsolt. Úgy határoztunk, hogy a telefonomat 5 százalékig használhatják a gyerekek filmnézésre, mert szükségünk lesz rá a későbbiekben. Uri rettenetesen sírt, hogy ki akar menni, majd álomba sírta magát és két-három órát aludt.

Négy százalékon járt az akkumulátorom és a rémálomnak még nem volt vége. Újra lövések dördültek a településen, őrületes zavar keletkezett a kibuc WhatsApp-csoportjában. Megint megtámadtak minket. Összesen ötször jöttek el a kibucunkba, mielőtt héber hangokat hallottam volna” – írja Eldad Hes.

A megkönnyebbülés csak akkor érkezhetett meg, amikor valaki a nevén szólította héberül. Kiderült, hogy egy izraeli katona volt. A család így fél nap után kiszabadult az óvóhelyről. A mészárlást túlélte a kerekesszékes szomszédasszonyuk is, aki – mint mesélte – „égi őrangyala” sugallatára készpénzzel vesztegette meg a terroristákat.

De még mindig nem volt vége. 

Újra lövöldözések hallatszottak talán 15 méterre a házunktól. Megint rohantunk az óvóhelyre. A katonák szóltak, hogy gyorsan menjünk a tornaterembe. Kimentünk a gyerekekkel a kezünkben. Mindenki sírt és pattanásig feszült volt a hangulat. A biztonságosnak vélt tornaterem ajtaja azonban zárva volt. Egyre többen ácsorogtunk az ajtó előtt: kismamák, egy csecsemő a szüleivel, akik majdnem halálra égtek, egy idős nő kerekesszékben, egy másik szomszédunk, akinek férjét és lányát a szeme láttára gyilkolták meg percekkel ezelőtt. Hosszú percekig álltunk a bezárt épület előtt, és nem lehetett tudni, hogy ki, hol van” – olvasható az írásban.

Az éjszakát végül a kibuc klubjában töltötték. A feleség csak másnap délben hagyta el az óvodát, ekkor tudták meg, hogy hogy egyik szomszédukat a lányával együtt kivégezték, egy másik szomszédukat meg elhurcolták.

A család vasárnap katonai teherautókon hagytuk el a kibucot. Az Ofakim város felé vezető úton csak pusztítást láttak. A Nir Oz kibuc még mindig lángokban állt ekkor. Kiégett járművek voltak szerte az út mentén.

Hesék akkor lélegezhettek csak fel, amikor megérkeztek Beer-Shevába.

  Nyitókép: MTI/AP/Ariel Schalit

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
0123456789-2
2023. október 25. 12:10
https://mandiner.hu/kulfold/2023/10/kapaval-fejeztek-le-a-hamaszosok-a-filippino-munkast-video A HamaSS pestises patkányok gyülekezete, úgy is kell elbánni velük.
simonpali
2023. október 22. 14:28
Izraeli kibuc hipermodern ovóhelye, úgy lehet bezárni, hogy egy bentlévo ellentartja a kilincset. Kint lévő arab terrorist meg annyira elbizonytalanodik ettől, hogy véletlenül elfelejt néhány sorozatot ereszteni az ajtoba. Remélem, mihamarabb megfilmesitik a sztorit és Spielberg fogja rendezni. 8 Oscárra már előre lefogadnék Most komolyan, ez volt a túl élők leghitelesebb sztorija? Belegondolni sem merek, milyen lehet a többi...Annak azért örülök hogy a telefon toltottségi állapotának alakulásáról is részletesen beszámolt. Fontos, na.
simonpali
2023. október 22. 14:13
"Szomszédasszony készpénzzel vesztegette meg a terroristákat. " Tessék? Szóval ezek a hamaszosok a nagy vérfurdojuk közepette annyira azért 1"tisztességesek" voltak, hogy még életben is hagyták azt, aki fizetett. Nem lelőtték, és elvették a pénzét. Nem, elkezdtek alkudozni és szomszédasszonynak, mintha csak a Szukban lett volna, sikerült megalkudnia az életéért. Aha.
jagdpancer
2023. október 22. 13:50
Már készül is belőle a film. " A mesélők meséi " címmel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!