A Hamász terroristái elérték, amit akartak: nem zárójelben fognak meghalni

2023. október 15. 07:20

Nehéz dolga lesz Allahnak, a királyok királyának. Mit kezd majd vajon azokkal, akik öngyilkos merénylőként robbantották fel milliók álmait?

2023. október 15. 07:20
null
Kohán Mátyás

Álomszép dolognak voltunk tanúi 1979 és 2023 között. Lassú, megállíthatatlan folyamként terjedt ugyanis az arab világban egy megvilágosító erejű, üdvös felismerés.

Először Izrael szomszédaihoz érkezett el: 1979-ben Egyiptomhoz, majd 1994-ben Jordániához; aztán 2020-ban a legsikeresebb öbölálla­mokhoz, az Egyesült Arab Emírségekhez és Bahreinhez, illetve az arab ajkú Észak-Afrikából Marokkóhoz és Szudánhoz. Úgy tűnt, az arab világ lassan rájön: Izrael a biztonságára nézve nemhogy nem kockázat, de a kiszámíthatatlan Iránnal szemben még potenciális szövetséges is. Nem mellesleg minden arab ország csak nyerhet azon, ha együttműködik és kereskedik a térség legfejlettebb, legokosabb államával. A folyamatot az tetőzte be, hogy évtizedek alatt mindenki meglepetésére kiderült: 

Izrael nem jelent veszélyt azon arabokra sem, akiknek többnyelvű, többvallású, befogadó és virágzó a hazájuk.

Sőt, jobb hazájuk, mint valaha is lehetne az a Palesztina, amely nemhogy emberhez méltó életet nem képes szervezni, de 2006 óta egy országos választást sem. Ma Izrael jó egyötödnyi arab lakója részese az ország robbanásszerű gazdasági fejlődésének, a maga szokásai szerint él, a saját nyelvét beszéli, s két arab párton keresztül ott van a Knesszetben. A parlamentben képviselt államalkotó kisebbségként olyan izraeli politikát támogat vagy ellenez, amilyet nem átall. Eközben Gázát a Hamasz, Ciszjordánia palesztin területeit pedig Mahmúd Abbász Fatahja úgy vezeti lassan húsz éve, hogy abba a lakosságnak a legcsekélyebb beleszólása sincsen. Ők diktálnak, ha tetszik, ha nem. Nem nehéz eldönteni, Izraelben vagy Palesztinában valósul-e meg inkább az arab önrendelkezés.

Ez a Palesztina nem ország, hanem hazugság; Gáza a helyi terrorista elit és a külföldi palesztin diaszpóra ópiuma a szentföldi arabok megvezetésére. Ezt a terrorista elitet tette zárójelbe a megállíthatatlannak tűnő arab–izraeli kiegyezés. A megvalósulófélben lévő álom.

Szombat óta világos: Gáza terrorista fejedelmei nem nézhették tovább tétlenül az álom megvalósulását. Ezernyi rakétával robbantották hát fel maguk körül a zárójelet, s vele a születő álmot is. Izraelt, amelyet a karhatalom egy részének cinkosságával zajló tüntetések miatt pillanatnyi gyengeségben találtak, kész helyzet elé állították. A zsidó állam számára belpolitikailag többé nem opció, hogy meghagyja Gázát annak a terrorfészeknek, amellyé 2005-ös, elhibázott kivonulása óta vált. Gyászoló családok százai követelik a bosszút, uniszónóban a felháborodott, megrémült közvéleménnyel. Gáza földjét izraeli katonák fogják taposni, a Hamasznak buknia kell; aki ezt Izrael élén ma nem így látja, maga bukik.

De belpolitikailag az arab világ sem teheti meg, hogy a Gázát pozdorjává bombázó Izraellel folytatja a békülést.

Az izraeli–szaúdi kiegyezés elmaradását borítékolni lehet, az izraeliek tárgyalásai meg fognak szakadni egy sor szegény afrikai arab állammal és Indonéziával. Csoda lesz, ha az eddig elért eredmények megmaradnak.

Felrobbant az álom.  A Hamasz terroristái elérték, amit akartak: nem zárójelben fognak meghalni. 

Megúszták az eljelentéktelenedés általi halált, megakasztották a történelem nagy fogaskerekét, megállították az izraeli–arab békülést. S pár hónap múlva kiderül: ha zárójelben nem, hát hogyan máshogy fognak meghalni. Ha veszítenek, akkor izraeli rakéták hegyén, Merkavák tornyán, Galilok csövén, magukkal rántva gázai civilek ezreit. Ha nyernek, akkor meg úgy, ahogyan eddig:

dicstelen bujdosóhalállal óvodák közé épített géppuskafészkekben, uralkodva a világ legnagyobb körbefalazott nyomortelepén, várva Allah ítéletét.

Nehéz dolga lesz a királyok királyának. 

Mit kezd majd vajon azokkal, akik öngyilkos merénylőként robbantották fel milliók álmait? 

(Nyitókép: Nyitókép: MTI/AP/Halil Hamra)

 

 

 

 

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2023. október 15. 21:30
"rezeda-kazmer ok. 15. 09:12 El lehetne gondolkodni, hogy honnan a palesztinokban ez a gyilkos düh, ez a minden mindegy." (3. rész. Az előző folytatása) Leszögezi továbbá, hogy a konfliktus oka vallási eredetű, amit az iszlám elutasítása váltott ki, és a Koránt idézve eleve átkozottaknak és vereségre ítélteknek nyilvánítja a zsidókat, akiket végül mindenki cserben fog hagyni: 'Ha az Írás birtokosai is hinnének, az bizony jobb lenne számukra…' "
iimre
2023. október 15. 21:29
"rezeda-kazmer ok. 15. 09:12 El lehetne gondolkodni, hogy honnan a palesztinokban ez a gyilkos düh, ez a minden mindegy." (2. rész. Az előző folytatása) "A 36 cikkelyből álló dokumentumnak nincs szerzője, azt 'A Legkönyörületesebb Allah Nevében' fogalmazták meg és fogadták el. A szöveg minden állítását és programpontját az iszlámból vezeti le, és a Koránból vett idézetekkel támasztja alá. 'Az Iszlám Ellenállási Mozgalom jelmondata: Allah a célja, a Próféta a példaképe, a Korán az alkotmánya: útja a dzsihád, és a halál Allah ügyéért a legnagyszerűbb vágya.' (8. cikkely) 
Az Alapokmány a legkisebb kétséget sem hagyja afelől, hogy kit tekint ellenségnek. Már az első mondataiban – a 'szent emlékű mártír, Hasszán al-Banna imám' szavait idézve – leszögezi, hogy 'Izrael addig fog létezni, amíg az iszlám el nem pusztítja, mint ahogy másokat is elpusztított már korábban'. (folytatás feljebb)
iimre
2023. október 15. 21:26
"rezeda-kazmer ok. 15. 09:12 El lehetne gondolkodni, hogy honnan a palesztinokban ez a gyilkos düh, ez a minden mindegy." (Idézet innen: https://www.dzsihadfigyelo.com/?p=5646/a-hamasz-vegso-megoldasa: „Izrael addig létezik, amíg az iszlám el nem pusztítja”) "Bármilyen megállapodással is zárul a gázai konfliktus leg­újabb szakasza, a szembenállás gyökereit nem számolja fel. Ahhoz ugyanis a Hamasznak fel kellene adnia azt a dokumentumot, ami 24 évvel ezelőtt kőbe véste a szervezet alapvető célkitűzéseit. http://cikkek.soti.ca/hamas-covenant.html/Az Iszlám Ellenállás Alap­okmánya — így nevezi magát a Hamasz chartája — azonban nem politikai, hanem alapvetően vallási program, így megváltoztatására a szervezet egyetlen testülete vagy vezetője sem jogosult. (folyt. feljebb)
catalina11
2023. október 15. 14:23
levente-11 2023. október 15. 12:19 Ma Izraelnek van igaza, de "tegnap" az araboknak (1948, Deir Jaszin) volt. Holnap, Gáza szétbombázása után, megint az arabok igaza jön . . . . És a történelem nem áll meg. Ha csak mind meg nem halunk." akárhogy is, a zsidók űzték el az arabokat, mégpedig brutális módon. Az nem érv, hogy az valamikor állítólag az övék volt, mert ezen az alapon, mi is igényt tarthatnánk mondjuk Kassára, a vikingek egész északeurópára, az olaszok egész nyugateurópára, ja, és az indiánok Kanadára..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!