Zelenszkij: Pusztán idő kérdése Ukrajna NATO-tagsága

2023. szeptember 28. 15:44

Váratlanul megjelent Jens Stoltenberg Kijevben.

2023. szeptember 28. 15:44
ZELENSZKIJ, Volodimir

Az ukrán erők „fokozatosan teret hódítanak” az országot támadó orosz csapatokkal szembeni ellentámadásnak köszönhetően – jelentette ki a NATO főtitkára csütörtökön Kijevben.

Jens Stoltenberg váratlanul, előzetes bejelentés nélkül látogatott el az ukrán fővárosba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel megtartott közös sajtótájékoztatóján úgy foglalt állást, hogy az orosz csapatok Moszkva „birodalmi téveszméjéért” harcolnak. Az államfő közölte, hogy a főtitkárral tárgyalt Ukrajna légvédelmének a tél beállta előtti megerősítéséről.

Tájékoztatása szerint megvitatta Stoltenberggel a legfontosabb védelmi kérdéseket, a harctéri helyzetet és az ukrán katonák igényeit.

Nyomást kell gyakorolni az agresszorra, hogy Oroszország visszavonuljon”

– hangsúlyozta. Kiemelte: szükséges Ukrajna légi pajzsának megerősítése.

Elmondta, hogy szót ejtettek az ukrajnai energetikai infrastruktúra elleni várható támadásokról, és kérte a partnerállamokat, hogy növeljék az országának nyújtott légvédelmi rendszerek számát. Zelenszkij elmondása szerint a NATO-főtitkár megígérte, hogy erőfeszítéseket tesz az ilyen készletek növelésére.

Együtt kell átvészelnünk ezt a telet, hogy megvédjük az infrastruktúrát és az embereink életét”

– zárta szavait az elnök. A Jevropejszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy szeptember 20-án Stoltenberg azt mondta, Ukrajnának szüksége van légvédelme megerősítéséhez lőszerekre, pótalkatrészekre és segítségre a meglévő rendszerek karbantartásához.

A látogatás közben Volodimir Zelenszkij megosztott egy X-bejegyzést. Szerinte csupán idő kérdése, hogy Ukrajna de jure is NATO-taggá váljon.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Amerikai nagykövet: A NATO több lőszert fog gyártani Ukrajnának

Az amerikai NATO-nagykövet szerint erre azért van szükség, mert a támogatók már szinte mindent odaadtak Ukrajnának.

***

Nyitókép: MTI/EPA/Toms Kalnins

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik