Ukrán külügyi szóvivő a 444-nek: Orbán Viktor kormánya a történelem rossz oldalát választotta

2023. szeptember 15. 06:58

Oleg Nikolenko szerint nincsenek „nagy ügyeik” az ukrajnai magyar közösséggel, hiszen „ők ukránok”.

2023. szeptember 15. 06:58

Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivővel készített interjút a 444, amelynek két legfőbb témája, az ukrajnai magyar kisebbség helyzete, és az ukrán -magyar kapcsolatok voltak. A magyar kisebbségről szólva az interjú elején Nikolenko arról beszélt, hogy nincsenek „nagy ügyeik” az ukrajnai magyar közösséggel, ahogy más nemzeti közösségekkel sem. 

Ők ukránok, akik megérdemlik, hogy egyenlően bánjanak velük, 

csakúgy, ahogy a nemzet többi tagjával” – hangsúlyozta, majd kifejtette: nem tartja visszalépésnek, hogy az új szabályozás szerint a tanórák bizonyos százalékának ukrán nyelven kell történnie, hiszen ez „egy ablak” új lehetőségekre a magyar származású ukránoknak. Úgy véli, egész átalakítás célja az, hogy több lehetőséget biztosítsanak számukra, hogy

sikeresebbek legyenek Ukrajnában, hogy jobban beilleszkedjenek a társadalom különböző rétegeibe.

A magyar kormány tiltakozásának kapcsán Nikolenko elmondta: távol kellene tartani a politikát ettől a kérdéstől, mert az nagyon nem segít, és nem viszi előre a kapcsolatainkat. „A politika helyett az oktatásban résztvevőkre kellene hagyni annak a kérdését, mi a legjobb útja az átalakításnak” – fogalmazott.

„A magyar kormány a történelem rossz oldalát választotta”

Nikolenko szerint a magyar kormány a kijelentései összhangban vannak az Orosz Föderáció üzeneteivel, amikor az Ukrajna ellen elkövetett agresszióról van szó. Úgy véli: a kabinet nem igazán segíti az Európai Unión belüli egység megszilárdítását, amikor Ukrajna támogatásáról, valamint „a szabadságért és a függetlenségért folytatott küzdelméről van szó”.  A kormány szankcióellenes politikájáról szólva elmondta:  

helytelen logika van mögötte. Nem a szankciók ártanak Európának, Európa gazdaságának és az európai emberek jólétének. 

Az orosz agresszió az, ami sérti az ő érdekeiket, beleértve a gazdasági stabilitást. „A probléma gyökeréig érdemes menni, ha meg akarod oldani magát a problémát. A probléma gyökere pedig az orosz agresszió” – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Magyarországot, mint az Európai Unió egyik államát orosz szövetségesnek tartja-e, azt válaszolta: „Azt mondanám, a magyar kormány 

Orbán Viktor vezetésével a történelem rossz oldalát választotta Oroszország Ukrajna ellen elkövetett agressziója tekintetében.

A valóság az, hogy mi vagyunk most a pajzs Kelet-Európában, ami megállítja az orosz agressziót. A tény, hogy a magyar városok békében élhetik az életüket, annak köszönhető, amit Ukrajna tesz. És Ukrajna az embereit is feláldozza” – fejtette ki véleményét a szóvivő.

Nyitókép: Facebook

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ergit
2023. szeptember 17. 09:24
Ki áll egy harc jó vagy rossz oldalán, azt mindig a győztesek írják meg a történelemben a háború befejeztével!
Ergit
2023. szeptember 17. 09:23
Ahogy nézem a szóvivőt, ő sem ukrán, hanem északi, valószínűleg svéd/norvég/finn!!!!
Krupp Skya
2023. szeptember 15. 14:54
Az is egy új ablak volt, hogy 1944 -ben megerőszakoltátok anyósomat, meg elvittétek nagyapám zsebóráját. Az amerikaiak meg úgy lebombázták a Szabolcs utcai házunkat hogy még ablak sem maradt ilyenek a ti ablakaitok. Dögöljetek halomra az ablakotokból kiugrálva!
KBA98
2023. szeptember 15. 14:36
Majd meglátod!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik