Újabb orosz drón darabjai kerültek elő Románia területén, megszólalt a NATO-főtitkár is

2023. szeptember 09. 22:08

Klaus Iohannis román államfő szerint megsértették a NATO-szövetséges Románia szuverén légterét.

2023. szeptember 09. 22:08
NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during the European Parliament Foreign Affairs Committee meeting on September 07, 2023 in Brussels, Belgium.

Újabb, feltehetően az orosz hadsereg által használt drón darabjait találták meg Romániában, a Duna-parti ukrajnai Izmail folyami kikötővel szemben lévő Plauru település térségében – közölte szombaton a román védelmi minisztérium (MAPN).

Az Agerpres hírügynökség által idézett közlemény szerint a román haditengerészet katonái a helyi hatóságoktól kapott információk alapján kutatták át és találták meg a dróndarabokat Plaurutól mintegy 2,5 kilométerre. A MAPN szerint olyan drónról van szó, „amilyeneket az orosz hadsereg használ”.

Klaus Iohannis reakciója

A tárca közölte: védelmi erői továbbra is készenlétben állnak, és folytatják azoknak a térségeknek az átkutatását, amelyek közlében az orosz erők támadásokat intéznek az ukrán kikötői infrastruktúra ellen. Klaus Iohannis román államfő szerint a Románia területén talált dróndarabok arra utalnak, hogy

megsértették a NATO-szövetséges Románia szuverén légterét, ami teljesen elfogadhatatlan, és veszélyezteti a román állampolgárok biztonságát.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a román államfő határozottan elítéli Oroszországnak az ukrán lakosság és a polgári infrastruktúra elleni ismételt támadásait, beleértve a román határ közelében lévő ukrán dunai kikötők elleni támadásokat is, és úgy értékelte, hogy ezek sértik a nemzetközi jogi normákat, és háborús bűncselekményeknek minősülnek.

Jens Stoltenberg is megszólalt

Az üggyel kapcsolatban Iohannis szombaton telefonon beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, aki a Románia iránti teljes szolidaritásáról biztosította a román elnököt. Stoltenberg megerősítette, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete és a szövetségesek teljes mértékben Románia mellett állnak.

Stoltenberg az X (volt Twitter) közösségi oldalon közzétett bejegyzésében a Romániában talált dróndarabokkal kapcsolatban megállapította:

semmi jele annak, hogy a NATO-ra szándékoznának csapást mérni, de a támadások destabilizáló jellegűek.

Ugyanakkor üdvözölte az Egyesült Államok azon döntését, hogy a NATO légügyi politikájának részeként több F-16-os repülőgépet telepít Romániába.

Luminita Odobescu román külügyminiszter a héten telefonon tanácskozott a kialakult helyzetről amerikai hivatali kollégájával. Antony Blinken az Egyesült Államok szilárd támogatásáról biztosította Romániát, és azt ígérte, hogy a következő turnusváltáskor a jelenleginél több F-16-os amerikai harci repülőgépet küldenek Romániába járőrszolgálatra a légtér védelmének erősítése érdekében.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kacorka
2023. szeptember 10. 15:43
Még egy hét és újra fog repülni a reszeiből összekapart drón..... (Elég lassan guberaljak össze...)
ToIeranciaterror
2023. szeptember 10. 13:19
Pár napja azt mondták a románok, hogy nem igaz, hogy orosz drónok törmeléke esett román területre. Azóta már odavitték...
ÁrPi
2023. szeptember 10. 13:10
JeNszi (NATO hadúr) azt mondja hogy ezek a drón törmelékek " destabilizáló hatásúak". Aggódom! Románia szét fog esni ha jön mégegy törmelék zápor?!
nemecsekerno_007
2023. szeptember 10. 09:36
Kezdenek elszabadulni a hoholok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!