Szerbiában a helyzet fokozódik – már albánok látják el fegyverekkel az embercsempészeket

2023. szeptember 16. 10:43

Oknyomozó újságírók azt is kiderítették, hogy a szerb rendőrök kenőpénzt fogadnak el a bűnözőktől.

2023. szeptember 16. 10:43

Az afgán, marokkói és szíriai embercsempész bűnözői csoportokat zömében koszovói, albán és dél-szerbiai tagokból álló bűnbandák látják el fegyverrel és lőszerrel – írta a Balkan Insight cikkére hivatkozó elemzésében a Migrációkutató Intézet, amelyet a Magyar Nemzet is feldolgozott.

Mint az a cikkből kiderül, a Balkan Insight újságírói fél éven keresztül a helyszínen követték nyomon az embercsempészeket és az őket fegyverrel ellátókat, miközben rengeteg bizonyítékot gyűjtöttek. 

Többek között arról is, amikor szerb rendőrök kenőpénzt vettek át embercsempészektől.

A fegyverek még a délszláv háborúkat követően halmozódtak fel a térségben – ismertették.

Megvesztegethető rendőrök

Az összeállításban arra is kitértek, hogy a tényfeltáró újságírók Szabadka külterületén, a Makkhetesi erdőben, a magyar országhatárhoz közeli erdősávban rejtett hangfelvételt készítettek az egyik sátorban arról, amikor szerb rendőrök kenőpénzt vettek át embercsempészektől. Mindeközben a 400/59 nevű afgán bűnszervezet tagjai egy szerb rendőrautó mellett pózoltak, egyikük a jármű tetejére is felmászott. Az újságírók egy WhatsAppon továbbított hanganyag birtokába is jutottak, amelyen 

afgán embercsempészek a szerb rendőrségi kapcsolattartójukkal egyeztetnek. 

A cikk szerint az egyik koszovói albán nemzetiségű bűnszervezetet egy pristinai ikerpár: Amir és Amar Xhemsiti vezeti.

Egyre hevesebbek az embercsempészek közötti összecsapások

A Migrációkutató Intézet elemzésében idézte Fatjona Mejdini, a GI-TOC (Globális Kezdeményezés a Nemzetközi Szervezett Bűnözés Ellen) nevű szervezet Délkelet-Európával foglalkozó részlegének vezetőjét, aki a Balkan Insight-nak kifejtette: Észak-Szerbiában az embercsempészbandák közötti fegyveres összecsapások 2022 óta egyre intenzívebbek, aminek kiváltó oka az embercsempészek közötti rivalizálás.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Havran Zoltán

 

 

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2023. szeptember 17. 02:37
Albán csempész, szerb taxis, magyar NGO, stb., egy lukból fúj a szél. Dolgozik a Hálózat a népességcserén. Nagyon akarják az európai kalifátust, hogy meg lehessen indítani a dzsihadot keletre az oroszok, kínaiak, perzsák ellen. Előtte a kelet-európai országok ellen persze.
kuzmics
2023. szeptember 16. 14:07
Az albánokhoz a jenkik pedig nagyon be vannak épülve.
llnnhegyi
2023. szeptember 16. 13:16
Nem írnak a korrupt újságírókról!!
Zjzj
2023. szeptember 16. 12:48
….a helyzet fokozódik…. A mandi retrozik 40 evvel ezelotti kabarejelenetekbol, csak akkor a nyugaton fokozodott a helyzet….
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!