Sok ukrán szerint Orbán Viktor Kárpátalja inváziójára készül

2023. szeptember 14. 07:57

Az ukránok több mint 40 százaléka fél attól, hogy Magyarország követné Oroszország példáját, és elcsatolná Kárpátalját. Interjú.

2023. szeptember 14. 07:57
Dmitro Tuzsanszki, a Közép-európai Stratégia Intézet igazgatója
Dmitro Tuzsanszki
Dmitro Tuzsanszki
Magyar Nemzet

Tartja magát a félelem, hogy a kárpátaljai magyarok elszakadnának Ukrajnától?

Sajnos igen. Társszervezetekkel szociológiailag is megvizsgáltuk – bár a szociológiai felmérések most elég bonyolultak –, hogy az ukránok mit gondolnak azokról az orosz álhírekről, hogy a nyugatiak kivágnának néhány darabot az országból. Hogy Romániának Bukovinára, Lengyelországnak Nyugat-Ukrajnára, Magyarországnak Kárpátaljára fáj a foga. Arra az eredményre jutottunk, hogy a lengyelek és románok esetében nem működik a propaganda, a magyaroknál viszont igen. 

Az ukránok több mint 40 százaléka fél attól, hogy Magyarország követné Oroszország példáját, és elcsatolná Kárpátalját. 

Ezek az összeesküvés-elméletek még a szakértői közösségben, a legmagasabb körökben is nagyon elterjedtek.

Mikor például 2022 februárjában a magyarok is csapatokat vezényeltek az ukrán határhoz – ahogyan azt minden szomszédos ország tette –, 

sokan úgy értékelték, hogy Orbán Viktor invázióra készül.

Tudja egyáltalán egy kelet-ukrajnai, hogy Kárpátalján magyarok élnek?

Nem, fogalma sincs. Ebből is látszik, hogy a fent idézett felmérés elsősorban az orosz félretájékoztatás, másrészt az ukrán félreértések, végül politikai spekulációk eredménye. A szervezetünk pontosan azzal foglalkozik, hogy harcoljunk ezek ellen. Vannak eredményeink, Lilia Hrinevics korábbi oktatási miniszternek például sikerült megváltoztatni az álláspontját. Neki olyan információi voltak, hogy Kárpátalján több egymást követő évben a legrosszabbak voltak a vizsgaeredmények ukrán nyelvből, és ennek a magyarok voltak az okai. Rámutattunk, hogy Ternopil megye szerepelt a második legrosszabbul, ahol nem élnek kisebbségek. 

Továbbá arra is felhívtuk a figyelmét, hogy az egyik ungvári iskolában a magyarok jobban teljesítettek, mint más színukrán közösségekben, szóval nem a kisebbségekkel van a gond. Ilyen kemény tényekre van szükségünk, no meg a megfelelő pillanatra és politikai akaratra. Még akkor is, ha vannak olyan hangok is Ukrajnában, amelyek kivárnának, nem akarnak gyengeséget mutatni. Én nem értek egyet, szerintem a pillanat eljött. Csak tartsák észben: Ukrajna 2014 óta háborúban áll, egy olyan háborúban, amelyet az agresszorok kisebbségi okokkal magyaráztak.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Dmitro Tuzsanszki, a Közép-európai Stratégia Intézet igazgatója (Forrás: Facebook)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. szeptember 29. 09:23
Természetesen ez hülyeség, de az is, hogy Kárpátalja Ukrán terület. Ott magyarok és ruszinok éltek évszázadokon keresztül. Ukrán még mutatóban se.
B_kanya
2023. szeptember 15. 13:09
"contractor-2 2023. szeptember 15. 09:16 Tavaly , amikor a háború elkezdődött, Magyarországnak semmilye sem volt amivel megvédhette volna magát - a néhány Gripent leszámítva" Annyi BTR-t életemben összesen nem láttam addig, mint aznap Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye útjain. De azért elqurt T-72-esek, BMP-1-esek és az önjáró lövegeink (Gvozgyika, Akácia) hiányoznak nagyon.
contractor-2
2023. szeptember 15. 09:16
Tavaly , amikor a háború elkezdődött, Magyarországnak semmilye sem volt amivel megvédhette volna magát - a néhány Gripent leszámítva. Ezért adni sem tudott volna semmilyen katonai segítséget az ukránoknak. Csak az nem jött volna ki jól, ha Orbán kiáll és nyíltan kimondja, hogy azért nem adunk semmit, mert nekünk semmink sincsen.
Intruder
2023. szeptember 14. 23:27
A seggbuta ukrán nép meg bekajálja a hazudozást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!