Orosz kémet fogtak Németországban, életfogytiglant kaphat

2023. szeptember 07. 09:44

Egy korábbi német titkosszolgálati vezetőt Oroszországnak való kémkedéssel és hazaárulással vádolnak, élete végéig börtönbe kerülhet.

2023. szeptember 07. 09:44
Berlin Brandenburgi kapu

A német szövetségi ügyészség vádat emelt Carsten L., egy korábbi magas szintű német szövetség titkosszolgálati munkatárs ellen Berlinben – írja a Politico. A vád: hazaárulás.

A rendőrség még decemberben tartóztatta le őt azzal a gyanúval, hogy államtitkokat adott át orosz ügynököknek,

és megosztott velük hírszerzési értesüléseket az ukrajnai háborúról.

A Politico szerint Carsten L. a német szövetségi titkosszolgálat telefonokat, internetet és műholdas kommunikációt figyelő egységének a vezetője volt éveken keresztül. Letartóztatása előtt már új beosztásban volt, és a titkosszolgálat saját munkatársainak megfigyelésével volt megbízva a német sajtó szerint.

Egy másik férfi, Arthur E.-t is hazaárulással vádolnak: az ügyészség szerint ő segített Carsten L.-nek kommunikálni az oroszokkal.

Arthur E. a sajtóértesülések szerint egy orosz üzletember, ő és Carsten L. egy bajorországi partin találkoztak 2021-ben. A német titkosszolga aztán titkosított dokumentumokat adott át neki az ukrajnai háborúról és az orosz Wagner seregről, majd az orosz üzletember Moszkvába vitte azokat és átadta az FSZB orosz titkosszolgálatnak.

A Politico szerint az ügy súlyosan kínos a német hatóságok számára, 

és komoly kérdéseket vet fel a német titkosszolgálat sérülékenységével kapcsolatban.

A hazaárulás vádja mindenesetre azt jelenti, hogy előfordulhat: mindkét férfit életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik.

Nemrég a berlini brit nagykövetség egy munkatársát is letartóztatták Oroszországnak való kémkedés gyanújával.

Az európai országokból egyébként az ukrajnai háború kezdete óta tömegesen szorítják ki az orosz kémgyanús személyeket, erről a folyamatról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Ezt is ajánljuk a témában

Tömegesen szorítják ki az orosz kémeket Európából

Álbrazilok, iráni migránsok és a többiek: egyre több orosz kémgyanús személyt kapcsolnak le Nyugaton. Az európai országok fogadkoznak: szisztematikusan felszámolják Oroszország hírszerző hálózatait, megtagadva tőle a megtűrt kémkedés nagyhatalmi előjogát.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. szeptember 08. 01:32
Mi okból rejtegették a németek az ukránok titkos háborús szarjait.....?....nem Kijevben lenne a helyük?
KBA98
2023. szeptember 07. 16:59
Mi újság Merkellel?
egon samu
2023. szeptember 07. 10:23
Kissé szokatlan, hogy Németország valódi árulóit és szétzüllesztöit nem tartóztatják le és nem ítélik el. Pedig naponta egy helyen találhatók a legnagyobb németellenes bünözök: Berlinben az ugynevezett "kormány" tagjairól van szó. Milyen titkot tudna valaki a Wágner csoportról Oroszországgal közölni, amit ök még nem tudtak? Olcsó színház hülyéktöl hülyéknek.....
I feel the earth move under my feet
2023. szeptember 07. 10:16
A Gestapo főhadiszállásán Bormann belépett a szobájába és megpillantotta Stirlitzet, amint a nyitott páncélszekrény előtt áll. - Hát te mit csinálsz itt? - kérdezte tőle. - A villamosra várok! - felelte Stirlitz. Bormann megnyugodva kiment a szobából. "Érdekes, vajon melyik villamosra vár?" - gondolta. "Visszamegyek és megkérdem." Bormann visszament a szobába, de Stirlitz már nem volt ott. - Biztosan elment a villamossal. - gondolta Bormann.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!