Megtagadta az uniós állam, hogy F-16-osokat küldjön Ukrajnába

2023. szeptember 22. 14:59

Operatív okokra hivatkoznak.

2023. szeptember 22. 14:59
2022 RAF Cosford Airshow

Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter pénteken arról beszélt, hogy operatív szempontból nem lehetséges, hogy Belgium F-16-os vadászrepülőgépeket szállítson Ukrajnába. Alexander de Croo szövetségi kormányfő csütörtökön bejelentette: a kormány megvizsgálja, át lehet-e engedni a vadászgépeket Ukrajnának. A miniszterelnök szerint minden lehetőséget meg kell vizsgálni, az is járható út, hogy Kijev csak kiképzéshez használja a repülőgépeket és nem harci bevetésekhez. 

Belgium azért nem tud F-16-osokat küldeni, mert nekünk is szükségünk van a repülőgépeinkre: a kiképzésekhez, valamint a Benelux államok és a balti államok légterének védelméhez”

– szögezte le a védelmi miniszter. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mit tud az F-16-os vadászgép, amire az ukránokat kiképzik?

Mit ér az orosz vadászgépek ellen az amerikai légierő majd’ ötvenéves gépe, és mire lehet elég ez az újabb „csodafegyver” az ukránoknak? Somkuti Bálintot kérdeztük!

Hangsúlyozta, hogy Belgium elsősorban saját lakossága biztonságáért felelős, továbbá a balti államokéért, amelyek nem rendelkeznek vadászgépekkel, de NATO-tagállamok, és közvetlen érzik az orosz fenyegetést.

„Nincs elvi problémám az F-16-osok Ukrajnába szállításával, de védelmi miniszterként kötelességem felelősségteljesnek lenni. Nem gyengíthetem a védelmet, polgártársaink biztonságát és a műveleti képességeinket. Ha egyesek ezeket kockára akarják tenni, az az ő felelősségük” – jelentette ki. 

A politikus azzal folytatta, a belgiumi F-16-os vadászgépeket fokozatosan korszerűbb F-35-ösökre cserélik, azonban a régebbi gépekre és azok alkatrészeire is szüksége lesz a haderőnek.

(MTI)

A nyitóképen egy belga F16-os. Fotó: MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik