A képsorok szerint a legjobbak a pokolban a wagneresek

2023. szeptember 04. 16:39

A Wagner sikere Afrikában, a Közel-Keleten és részben Bahmutnál a kegyetlenségének és a professzionalizmusuknak volt köszönhető.

2023. szeptember 04. 16:39
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Index

„A film és maga a Wagner csoport története felvet egy régi, de napjainkban ismét aktuálissá vált kérdést arról, hogy szükség van-e általános hadkötelezettségre és sorozásra, vagy érdemesebb a háborúskodást erre vállalkozó profi katonákra bízni.

A francia forradalomig a háborúkat elsősorban zsoldos hadseregek vívták. A zsoldosok nemzetiségének semmi köze sem volt ahhoz, hogy kit szolgálnak, gyakran oldalt is cseréltek a jobb zsold reményében. A sorozásos hadseregek fénykora a két világháborúra esett, amikor a szolgálat megtagadása akár halálos ítéletet is hozhatott. 

Napjainkban egyre több helyen állnak át a hivatásos hadseregekre, amelyekben elvben önként (valójában gyakran különféle egzisztenciális kényszerek miatt) jelentkező férfiak és nők szolgálnak. De továbbra is nagy különbség van az állami hadseregek és a zsoldos szervezetek között. Az állami hadseregek megőrizték a hagyományos rendfokozatokat, kiterjedt katonai bürokrácia irányítja őket, bevetésükről formálisan vagy valóban a parlamentek döntenek. Katonáik viselkedését békeidőben a civil társadalom normái szabályozzák, és elvben háború idején is kötelesek humánusan harcolni. (Ami persze szinte lehetetlen valódi fronthelyzetben.) A zsoldos hadseregben senki sem lesz alezredes azért, mert harminc éve egyenruhát hord, és csak azokra van szükség, akik képesek és tudnak az első vonalban harcolni. A zsoldos valóban »dolgozó« egy olyan cégben, amelyben mindenkitől csak profi munkát fogadnak el, cserébe viszont mentesül a civil társadalom normáitól. A Wagner sikere Afrikában, a Közel-Keleten és részben Bahmutnál a kegyetlenségének és a professzionalizmusuknak volt köszönhető, bár az ukrán hadsereggel szemben már közel sem volt olyan könnyű dolguk. Bukásukat mégis a vezetőjük elbizakodottsága okozta, aki azt felejtette el, hogy a legprofibb cégben is a tulajdonos a végső úr. És a Wagner tulajdonosa az orosz állam volt, ha jó ideig titkolták is.

Két dolgot még érdemes megjegyezni. A film közege nagyon másmilyen, mint amilyennek sokan az orosz világot elképzelik. Nemcsak profi, de amerikaias is. Másrészt a film végén jövünk rá, hogy egyetlen női szereplőt sem láttunk benne, még mellékszerepben sem. Ezzel azt sugallja, hogy a háború a férfiak játéka. Ez sem orosz sajátosság, hiszen a szovjet hadseregben a női katonáknak fontos szerepük volt. Egyelőre nehéz eldönteni, hogy az efféle zsoldos seregek a hadviselés múltját idézik fel, vagy az eljövendő háborúk fontos szereplőit jelentik majd.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Alexander Nemenov / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jobtvojumaty
2023. szeptember 05. 00:39
Láttam a filmet. Pár benyomás: - Egyszer sem hangzik el, hogy "orosz", meg "ukrán". Csak "fehérek" és "sárgák". - Mindkét oldal katonái félelmet nem ismerő rettenthetetlen harcosok, akik a végsőkig kitartanak. - A küldetést teljesítik, de egy híján mindenki meghal. A film utolsó jelenetei ütnek igazán. - Bár a küldetés teljesült, lényegében nem volt értelme, nem változott semmi, csak meghalt egy csomó ember. - A legvégén mutatják, hogy mind az orosz, mind az ukrán frontra megérkezik az erősítés, a "friss hús".
Akitlosz
2023. szeptember 04. 20:56
A Wagner a mintapéldája a jó hadseregnek. Simán veri a reguláris alakulatokat, beleértve az elit alakulatokat is, akiket jó sokáig képeznek és gyakoroltatnak, míg a Wagnert nem. Különben Magyarország és akkor és azért volt a legsikeresebb a történelme folyamán, amikor Fekete-serege volt. Más taktika, más filozófia, sok pénz, nagy motiváció, teljes profizmus. LEGIO NIGRA. Viszont a zsoldossereg drága. Nem a haljál meg a hazádért ingyen a motiváció.
Kovács Ubul
2023. szeptember 04. 20:41
Más képsorok szerint aránytalanul sok temető telt meg vágneres hullákkal - ami NEM a katonai szakértelem jele.
Majdmegmondom
2023. szeptember 04. 17:34
Gondolom, senki nem halt volna meg, ha az ukránok nem kezdik gyilkolászni a helyi oroszokat és ha az Usa nem költözik be az ukrán kormányba, meg az ukrán gazdaságba... De ha már zsoldos hadsereg és film, hát a Wágner még összesen nem ölt meg annyi embert, mint a Rambó, az meg tetszett mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!