Döntött Brüsszel, ez lesz a sorsa az ukrán gabonatilalomnak

2023. szeptember 15. 20:02

A döntés sokaknak nem fog tetszeni.

2023. szeptember 15. 20:02
null

Az Európai Unió 5 országban, köztük Magyarországon is megszünteti az ukrán termények behozatalára vonatkozó tilalmat, mivel a piaci torzulások a szabályozók véleménye szerint már megszűntek – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Az importtilalom kapcsán a következő döntést hozta a testület a Magyar Nemzet összefoglalója alapján:

  • A meglévő intézkedések pénteken hatályukat vesztik.
  • Ukrajna 30 napon belül bármilyen jogi intézkedést (beleértve például az exportengedélyezési rendszert) bevezet a gabonafelhajtások elkerülése érdekében.
  • Addig is Ukrajna 2023.09.16-tól hatékony intézkedéseket vezet be 4 árucsoport kivitelének ellenőrzésére annak érdekében, hogy a szomszédos tagállamok piacának torzulását megelőzze. 
  • Ukrajna legkésőbb 2023. szeptember 18-án, hétfőn zárásig cselekvési tervet nyújt be a platformnak.
  • Az Európai Bizottság és Ukrajna a platformon keresztül figyelemmel fogja kísérni a helyzetet, hogy reagálni tudjon minden előre nem látható helyzetre.
  • Az Európai Bizottság tartózkodni fog a korlátozások bevezetésétől mindaddig, amíg Ukrajna hatékony intézkedéseket hoz, és azok teljes mértékben működnek.

Lesz még ellenállás

Kérdés persze, hogy ennek mi lesz a következménye. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök például a héten bejelentette, hogy Lengyelország továbbra is védeni fogja gazdáit, és hasonló álláspontot fogalmazott meg a magyar termelők vonatkozásában Szijjártó Péter külügyminiszter is.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tarpibp
2023. szeptember 20. 15:17
Elképesztő az, amit az EU vezető tesznek. Megszűntek az okok erre hivatkoznak, miközben jön a dömping árú, sokszor rossz minőségben. Majd azt írjak Ukrajna ilyen meg olyan hatékony intézkedéseket vezet be MAJD!!!!!. Hihetetlen az a cinizmus, amivel az ukrán piacról érkező amerikai terményeknek utatnyitnak, ellenőrzés, minőségi követelmények nélkül.
bagira002
2023. szeptember 18. 12:53
Egyszerű a magyar kormány nemet mondott , így helyes. Ursula a hitelét becsületét szavahihetőségét eljátszotta . Hazug amerikai ügynök .
Lacika11
2023. szeptember 16. 13:35
Azt szeretném kérdezni,hogy a méreggel kezelt gabonát miért küldik Afrikába?Hol vannak ilyenkor a fekete jogvédők? A másik tüske bennem a bevándorlás kérdése Mit jelent a legális bevándorlás?.Európa kiszedni a 3. Világból a csekély számú képzetteket. Ott mi marad?Hogy lesz ott fejlődés? Nem volt elég a természeti kincsek elrablása? Most szívják el az agyakat is.Afrika újra gyarmatosítva van- lesz.
Janika50
2023. szeptember 16. 13:31
Orsika megmutatta, egy ketrecbe kényszeritett, tehetetlen senki. Nem irigylem ezért a szerepért, de magának köszönheti. Annyiszor, annyian megalázták, nyilván legtöbbször Bidé, Miszterszorosz, hogy már megedződött. Ha szemen köpnék, -amit megérdemelne még nőként is- akkor is valószinü megköszönné. Ha személy szerint őt ez a szerep nem zavarja, az ő dolga. De rajta keresztül az unió polgárait is megalázzák. Ezt kéne megértenie.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!