„Elképesztő szenvtelenség” – Szijjártó Péter beszólt az ukránoknak

2023. szeptember 15. 18:05

Leszögezte: Magyarországot sem a brüsszeli, sem a kijevi propaganda nem fogja akadályozni.

2023. szeptember 15. 18:05
null

Megszólalt gabona-ügyben Szijjártó Péter a Facebookon. Ismert: hónapok óta megy a huzavona a gabona kapcsán, elsősorban Lengyelország és Ukrajna között, de a lengyelekhez később újabb országok csatlakoztak, hazánkat is beleértve. Mateusz Morawiecki miniszterelnök a héten közölte:ultimátumot küldött az Európai Bizottságnak, amelyben egyértelműen követeli, hogy péntek után is hosszabbítsák meg a négy gabonaféle (búza, kukorica, repce és napraforgómag) Ukrajnából történő behozatalának tilalmát. Amennyiben az Európai Bizottság ebbe nem egyezik bele, Lengyelország saját maga fogja végrehajtani a tilalmat.

Elképesztő szenvtelenséggel vezeti félre az európai közvéleményt Brüsszel (és sajnos az ukrán kormány is) a »gabona-ügyben«" 

– kezdte bejegyzését a külgazdasági és külügyminiszter.

Ezt is ajánljuk a témában

A tárcavezető ezután kitért a helyzet bemutatására. Mint írja, „Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre volt a háború előtt, kivitelének egy jelentős része afrikai, közel-keleti országokba irányult. A háború miatt azonban jóval kevesebb gabonát tudnak exportálni, ami nyilvánvalóan hatalmas gondot okoz számos afrikai országnak”. 

A gondok enyhítése érdekében a közép-európai országok megnyitották tranzitútvonalaikat, hogy az ukrán gabona így el tudjon jutni olyan tengeri kikötőkbe, ahonnan aztán el lehet azt szállítani Afrikába. Mint Szijjártó írja: az eredeti cél nem a közép-európai országok elárasztása volt az ukrán gabonával, hanem az, hogy az afrikai országok megkapják az ukrán gabonát. 

Ennek lehetőségét biztosítjuk most is, de nem engedjük a magyar gazdák tönkretételét!S ebben nem akadályoz meg minket sem a brüsszeli, sem a kijevi hazug propaganda”

– szögezte le.

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya / AFP

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zjzj
2023. szeptember 16. 20:37
Polaruveg: “ Ellenben a magyar raktárak mind le voltak foglalva, tele ukrán gabonával”, stb… Jaratod a pofadat a tobbi szrral egyutt itt, de fingod sincs arrol, hogy ki profital az egeszbol. En leginkabb a Lolok meg az alattuk kevesbbe ismert ner lovag retegre gyanitok, akik kereskednek a gabonaval, fizetik a raktarak bereit (a tulajok oromere), szervezik a logisztikat (kamionosok) es orllik be a motyot! De to csak igy azukik meg az amcsik, meg brusszel meg mi a fszt nyomjatok. Tyukeszu barmok
Zjzj
2023. szeptember 16. 20:15
Akkor hogyan is van ez? Az ukranok beinditjak a tranzit gsbonat (vonat, kamionok, stb) horvatorszag vagy nemetorszagi kikotok fele, aztan kapzsi magyar es egyeb keletruropai kereskedok helyben adjak el mielott a hajokhoz ernenek?
polárüveg
2023. szeptember 16. 09:25
Az ukrán gabonát, mint eszközt valójában a kelet-európai gazdák tönkretételére, az ebből kialakuló zavargások miatt a kormányok megváltoztatására, a tönkrement kelet-európai gazdálkodók földjeinek felvásárlására, az európai piacra a GMO-s termékekkel való elárasztására használták volna fel. A mese az afrikai éhezőkről csak a csali volt így utólag jól meg lehet ítélni, mivel 5 % körül jutott oda. Ellenben a magyar raktárak mind le voltak foglalva, tele ukrán gabonával. Minden eszközt megragadnak, hogy ártsanak és gyarmattá tegyék a térséget, a pénzüket, vagyonukat megszerezzék. Ebben partner az ukrajnai vezetés. Ki lehet mondani, hogy az EU polgárok igazi ellensége a nyugati politikusok + ukrán vezetés + USA pénzügyi, gazdasági, politikai körök összejátszó hálózata.
B_kanya
2023. szeptember 16. 09:23
hunbold 2023. szeptember 16. 02:35 " Vagyis ingyen odaadtak gigantikus földterületeket az amerikaiaknak," Nem ingyen. A "fuck the EU" nuland sütijeiért...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!