Bekeményítenek a svájciak: nincs több burka és nikáb az utcán

2023. szeptember 21. 11:14

Jóváhagyta a svájci alsóház szerdán az arcot eltakaró ruhadarabok, például a muszlim nők által visel burka és nikáb viselésére vonatkozó tilalmat.

2023. szeptember 21. 11:14
null

A jogszabályt a felsőház korábban már elfogadta, miután két évvel ezelőtt egy népszavazáson a svájci választópolgárok többsége támogatta az erre vonatkozó javaslatot. Az új jóváhagyás után akár ezer frank, nagyjából 400 ezer forint bírságot is kaphat, aki megsérti az előírásokat. 

A tilalom az orrot, szájat és a szemeket is eltakaró ruhadarabokra – tehát a vallási viseletek mellett például a símaszkokra és más kendőkre is – vonatkozik nyilvános helyeken. Két svájci kantonban – Ticinóban és Sankt Gallenben – már eddig is érvényben volt hasonló jellegű tilalom. A mostani szövetségi szintű szabályozással Svájc Belgiumhoz és Franciaországhoz csatlakozik, ahol már korábban törvényt hoztak az arcot eltakaró viseletek tilalmáról.

Ezt is ajánljuk a témában

Svájci népszavazás a burkatilalomról: sötét nap ez Európa számára?

A nikáb- és burkatilalomról is szóló svájci népszavazás óriási port kavart a világsajtóban. Valójában viszont egy évtizede Európa-szerte húzódó ügyre adott újabb reakcióról van szó.

(MTI)

Nyitókép: Aamir QURESHI / AFP

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik