Az ukránok körében is visszatetszést vált ki Zelenszkij korrupcióellenes törvénytervezete

2023. szeptember 01. 18:21

Az SBU-nak potenciálisan hatalmában állna eltemetni a legmagasabb rangú tisztviselőket érintő korrupciós ügyeket.

2023. szeptember 01. 18:21

Korábban a Mandineren is megjelent egy cikk az új ukrán korrupcióellenes törvénytervezetről, amely szerint a rendszerszintű korrupció a háború kitörése és a külföldi segélyek miatt csak súlyosbodott, a szálak pedig olyan magasra vezetnek, hogy abban maga az elnök is érintett.

Ezt is ajánljuk a témában

Hatalmas blöffnek tűnik az új ukrán korrupcióellenes törvénytervezet

Zelenszkij javaslata szerint a korrupció büntetése egyenértékű lenne a hazaárulással. Ezzel egy időben az esetek kivizsgálását az Ukrán Biztonsági Szolgálathoz utalná, amivel – ellenzői szerint – éppen a legmagasabb rangú korrupt politikusokat mosdatják majd ki.

Volodimir Zelenszkij elnök azon lépése, hogy a háborús korrupciót hazaárulással teszi egyenlővé, visszatetszést vált ki a tisztviselők és a megfigyelők körében, akik arra figyelmeztetnek, hogy a terv megbéníthatja Ukrajna fő korrupcióellenes erőit – olvasható a Politico hasábjain.

Ukrán tisztviselők is megszólaltak

A javaslatot követő két magas rangú tisztviselő azt mondta, hogy 

az ukrán korrupcióellenes ügynökségeken belül egyre nagyobb az aggodalom, hogy Zelenszkij terve kiveszi a legfőbb korrupciós ügyeket a felügyeletük alól, 

és átadja azokat az elnök parancsnoksága alá tartozó Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SBU).

Az SBU-nak potenciálisan hatalmában állna eltemetni a legmagasabb rangú tisztviselőket érintő korrupciós ügyeket. A tisztviselők szerint 

ez a lépés veszélybe sodorhatja Ukrajna korrupcióellenes infrastruktúráját, és a korrupcióellenes megfigyelők riadót fújnak. 

Azzal, hogy a korrupciót a hazaárulással teszi egyenlővé, Zelenszkij hivatala manipulálja a közvélemény igazságszolgáltatás iránti vágyát” – mondta Vitalij Shabunin, a korrupcióellenes akcióközpont (Antac) vezetője.

Zelenszkij azután lépett fel a törvénymódosítási folyamat megkezdése érdekében, hogy a múlt héten egy újabb háborús korrupciós ügyet lepleztek le, amelyben 

két magas rangú ukrán tisztviselőt gyanúsítottként neveztek meg egy humanitárius segélyek beszerzésével kapcsolatos sikkasztási ügyben.

Uniós tagság a korrupció árnyékában

A Zelenszkij-kormány korrupciós botrányai fokozott figyelmet keltettek, miközben az ország az Európai Unióval folytatott tagsági tárgyalások megkezdését szorgalmazza – írta a lap.

Ukrajna hétlépcsőből álló határideje októberben lejár, és az ország eddig csak két lépést teljesített – mondta Olha Stefanishyna, Ukrajna európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettese egy kijevi konferencián a hónap elején. Stefanishyna szerint a partnerek mégis elismerték, hogy Ukrajna óriási előrelépést tett a háború alatt, és továbbra is reméli, hogy decemberben megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások.

Bár Zelenszkij személyesen nem keveredett botrányba, 

az ukránok mintegy 77 százaléka szerint ő a felelős a kormányban és a helyi katonai közigazgatásban folyó korrupcióért 

– derül ki az Ilko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alapítvány agytröszt augusztus elején közzétett felméréséből. 

Nyitókép: AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik