Ukrán miniszterelnök: Jelenleg csak a külföldi pénzügyi támogatás révén maradunk életben

2023. augusztus 03. 15:52

Denisz Smihal rögtön hozzá is tette, mekkora támogatásra van szükségük a nemzetközi partnereiktől.

2023. augusztus 03. 15:52
null

Az ukrán állam jelenleg csak a külföldi partnerek által biztosított pénzügyi támogatásnak, kölcsönöknek és hiteleknek köszönhetően marad életben – jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a kijevi nagyköveti értekezleten csütörtökön az Ukrinform ukrán hírügynökség szerint. Hozzátette: az ukrán fegyveres erők támogatása és a háború megvívása évente 54 milliárd dollárjába kerül Kijevnek. Ez jóval több, mint az ukrán állami költségvetés 35 milliárd dolláros bevételi oldala békeidőben.

A politikus elmondta, 

Ukrajna idén 45,8 milliárd dollárnyi támogatást vár a nemzetközi partnerektől az állami költségvetés finanszírozására, és 14 milliárd dollárt a legsürgősebb újjáépítésekre.

„Ekkora összegre van sürgősen szükségünk, hogy reményt és erkölcsi biztatást adhassunk a társadalomnak a küzdelmünkhöz, valamint hogy biztosíthassuk államunk egységét, és az ukrán társadalom erkölcsi és lelki tartását” – fogalmazott a kormányfő. Smihal szerint Ukrajnának eddig 28 milliárd dollárnyi külföldi támogatást sikerült biztosítania. Ugyanakkor megjegyezte: bár Ukrajna partnerei jelenleg támogatják az országot a háború miatt, de ha annak vége lesz, a nemzetközi támogatás mértéke jelentősen csökkenni fog.

Lényegében egyedül maradunk a problémáinkkal. A támogatás mértéke sokkal alacsonyabb lesz. Ezt is figyelembe kell venni, és most kell megtenni a lehető legnagyobb erőfeszítéseket”

– tette hozzá az ukrán miniszterelnök.

„Elvesztettük gazdaságunk és vállalataink mintegy 30 százalékát. Elveszítettünk mintegy 3,5 millió munkahelyet. A háború első évében elveszítettük az ukrán hazai össztermék (GDP) 29,5 százalékát. Ez azonban kevesebb a vártnál. Az üzleti vállalkozások alkalmazkodtak, és továbbra is alkalmazkodni fognak. Idén enyhe növekedést várunk a tavalyi évhez képest” – fejtette ki Smihal. Hozzátette: idén 12,8 százalékra csökkentették az éves szintű inflációt az országban.

Smihal arra kérte a jelenlévő ukrán nagyköveteket és misszióvezetőket, hogy aktívan igyekezzenek Ukrajnára irányítani a világ közvéleményének figyelmét annak érdekében, hogy ne csökkenjen a nemzetközi érdeklődés szintje. Hangsúlyozta az ukrán diplomaták fontos szerepét, ők ugyanis szavai szerint manapság nagyon sok funkciót látnak el, mert mindennel foglalkozniuk kell: fegyvervásárlással, gyógyszerekkel és humanitárius kérdésekkel is.

Die Welt: A Nyugat télen tűzszünetre fogja kényszeríteni Ukrajnát - Mandiner

A jövő évi amerikai választás miatt Bidenék mindenképp visszább fogják fogni az Ukrajnának szánt támogatásokat - magyarázza a lap.

(MTI)

Nyitókép: Stefani Reynolds / AFP

 

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuperszig
2023. augusztus 04. 10:46
Ha ugyanezt tavaly karácsonykor a Boros-Bogár páros mondja, akkor meg megy a nyivákolás, hogy ruszkibérenc, meg Putyincsicska.. Főleg a höhögős baromtól. Most persz kuss van.
fater0921
2023. augusztus 04. 09:46
.......mekkora támogatást vár a "partnerektől". Öcsi te fordítva ülsz a lovon, csak te hiszed, hogy partnerek. Ők a tulajdonos, ti-ukrajna- a csicska. Különben is: addig állj féllábon, amíg a pénz megérkezik. De jobbat mondok, addig ne vegyél levegőt.......patkány.
Dixtroy
2023. augusztus 03. 23:53
"Denisz Smihal rögtön hozzá is tette, mekkora támogatásra van szükségük a nemzetközi partnereiktől." A teljesen szláv, akarom mondani ukrán nevű ember követeléseit nem igen leplezte. "az ukrán fegyveres erők támogatása és a háború megvívása évente 54 milliárd dollárjába kerül Kijevnek. Ez jóval több, mint az ukrán állami költségvetés 35 milliárd dolláros bevételi oldala békeidőben" Vajon melyik békeidőre gondolt? Amikor még volt Krím, vagy aztán? Amikor még volt Azovstal és még azzal azzal hencegtek, hogy Zaporizsjai áramot fognak eladni Európának? Mert hát akkor az a 35 erősen nem 35.. cserébe az 54 sem 54. Durva számok fognak egyszer előkerülni, ha majd az igazság kiderül.
ToIeranciaterror
2023. augusztus 03. 23:27
""Jelenleg csak a külföldi pénzügyi támogatás révén maradunk életben"" Orbán már korábban mondta, de akkor még tagadták...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!