Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Die Welt: A Nyugat télen tűzszünetre fogja kényszeríteni Ukrajnát

2023. augusztus 03. 14:31

A jövő évi amerikai választás miatt Bidenék mindenképp visszább fogják fogni az Ukrajnának szánt támogatásokat – magyarázza a lap.

2023. augusztus 03. 14:31
null

„Hatvan napja tart az ukrán ellentámadás, nagyobb sikerek nélkül, de rengeteg veszteséggel. Kijev nem fogja tudni visszaszorítani az orosz agresszort. Minden jel arra mutat, hogy ez a konfliktus be fog fagyni” – ezzel a felütéssel kezdődik a Die Welt publicisztikája, amely nyomatékosítja:

Kijev nagyon rosszul áll ebben a háborúban”.

A német lap szerint jelenleg semmilyen jele nincs annak, hogy Kijevnek valaha is lehetősége lesz visszafoglalni az orosz megszállás alatt lévő területeket – annak ellenére, hogy ez az ukrán vezetés deklarált célja. Az ukránok az ellentámadás ideje alatt 240 négyzetkilométert tudtak visszafoglalni, „csigalassúsággal” haladnak, és az idővel versenyeznek: októberben ugyanis jön az esős évszak, ami még tovább fogja lassítani az ukránokat. 

A Nyugat reménye, hogy az ukránok villámkiképzésével és modern harci eszközök ellátásával megfordítja a háború menetét, nem vált be

Nyugati hezitáció

A cikk ezután azzal folytatja: Biden, Scholz és a nyugati vezetők hezitálnak a komolyabb fegyverszállítmányok kapcsán. Hiányoznak az ukránok arzenáljából például a vadászgépek, a német légelhárító Gepard-tankok, az amerikai Avengerek is, vagy az aknaelhárító eszközök is. Ezen felül pedig az ukránoknak komoly gondot okoz a lőszerhiány is.

A szerző valószínűnek tartja, hogy a konfliktus be fog fagyni, ahogy például Észak- és Dél-Korea esetében is. Ez „rossz időszak lesz” több millió ukrán számára: a NATO- és EU-tagság még elérhetetlenebb lesz Kijev számára, a külföldi befektetők inkább kerülni fogják a bizonytalan helyzet miatt az országot, az újjáépítés pedig szintén lassan fog csak haladni. 

Csalódott a Nyugat az ukránokban

Az ukránok folyamatosan fáradnak, az ország energiaellátása az idei télen sokkal nehezebb lesz, mint tavaly, és mindenféle állítással ellentétben 

nem az ukránok, és nem is Volodimir Zelenszkij dönt arról, mikor lesz béke: az a nemzetközi közösség fog dönteni erről, amely életben tartja Kijevet pénzzel és fegyverekkel”.

A cikk írója ezután azzal folytatja, hogy az ukránok teljesítménye bizony csalódottságot okozott a nyugati vezetőkben, akiket nagy valószínűséggel nem érdekel a Krím visszafoglalása – hiszen Putyin már 2014-ben úgyis annektálta ezt a területet. A „rövidlátó” nyugati vezetők sokkal hamarabb fognak kibékülni egy megcsonkított Ukrajna gondolatával, mint azzal, hogy megpróbálják vereségbe taszítani Putyint, aki erre aztán – még ha a NATO válaszreakciója miatt valószínűtlen is, de – nukleáris fegyverekkel reagálhat – fogalmaz a szerző. 

A szerző azzal zárja írását, hogy az amerikai választás közeledtével Joe Bidenék ukrajnai támogatása is visszább lesz fogva, hogy ezzel megpróbálják semlegesíteni a republikánusok kampányát – amely azt kéri számon a Biden-adminisztrációt, hogy miért fordít dollármilliárdokat Ukrajnára, és miért nem igyekszik ezt a pénzt inkább az államokban tartani. A háborúban hamarosan az egész Nyugat el fog fáradni, és nagyon valószínű, hogy 2024-ben már nem fognak nagy lelkesedéssel beszélni a fegyverszállítmányokról. 

Nyitókép: Tobias Schwarz / AFP

 

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. augusztus 04. 06:05
Amerika-Ursula-Németország - Brüsszel háborút gerjeszti , ukrán emberanyag kifogy kipusztítják . Nyugat nem ukránokat védik hanem Ukrajnából maguknak kikanyarított lecsípett földterületet . Itt nem életben maradásról van szó hanem kipusztításról. https://internetfigyelo.com/ukran-beismeres-ukrajna-jelenleg-csak-a-kulfoldi-penzugyi-tamogatas-reven-marad-eletben/ Az ukrán fegyveres erők támogatása és a háború megvívása évente 54 milliárd dollárjába kerül Kijevnek. Ez jóval több, mint az ukrán állami költségvetés 35 milliárd dolláros bevételi oldala békeidőben. „Ekkora összegre van sürgősen szükségünk, hogy reményt és erkölcsi biztatást adhassunk a társadalomnak a küzdelmünkhöz, valamint hogy biztosíthassuk államunk egységét, és az ukrán társadalom erkölcsi és lelki tartását” – fogalmazott a kormányfő.
harcimarci-9-9
2023. augusztus 03. 21:20
Még a sáros, latyakos ősz, a jeges tél előtt fejezzétek be! Ne kínozzátok tovább az embereket!
fraktoaster
2023. augusztus 03. 20:25
Jé először a német újság, aztán az ukrán miniszterelnök is ugyanazt mondja amit a zorbán már hónapok óta... Pont ugyanaz a helyzet, mint a 2015-ös válság idején. Mindenki a zorbánt szidja, hogy hülyeséget beszél. Aztán mindenki más átveszi a magyar álláspontot és ugyanazt teszi, amit mi. Persze kifelé azért megtartanak egy kis progressziv marketing imázst a látszat kedvéért...
alenka
2023. augusztus 03. 20:03
Ukrajna agonizal.....siettetni kellene a végső búcsút....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!