Újra kirobbant a „kommunikációs háború” Románia és Ausztria között Schengen miatt

2023. augusztus 23. 12:45

Az osztrák kormány továbbra is ellenzi Románia csatlakozását az övezethez.

2023. augusztus 23. 12:45
null

Karl Nehammer osztrák kancellár szerint az illegális bevándorlók nagy része Románián át érkezik Ausztriába, ezért továbbra sem támogatja a román csatlakozást a schengeni övezethez. Egy román EP-képviselő szerint a kancellár hamis adatokkal érvel – írta az Infostart a Kurier című lapra hivatkozva.

Az Infostart a kijelentés kapcsán felidézte, 

nem először éleződik a feszültség Bukarest és Bécs között amiatt, hogy az osztrák kormány továbbra is ellenzi Románia csatlakozását a schengeni övezethez.

Mint írták, ezúttal az osztrák és a német kancellár, Karl Nehammer és Olaf Scholz hétvégi salzburgi találkozóján osztrák részről elhangzottak „verték ki a biztosítékot” Bukarestben. 

 „Ausztria Romániát továbbra is tisztességtelen módon kezeli”

Nicolae Stefanuta, Románia európai parlamenti képviselője a Kurier című lapnak adott nyilatkozatában tisztességtelennek nevezte Ausztria magatartását. Azzal vádolta Nehammert, hogy a román csatlakozás indoklásául a migrációval kapcsolatban „hamis adatokat” használ, és ezt tette Salzburgban is.

 „Ausztria Romániát továbbra is tisztességtelen módon kezeli”

 – hangoztatta a képviselő.

Nehamer állítása szerint a múlt évben 122 ezer migráns érkezett Ausztriába. Hetvenöt százalékuk mindenfajta regisztráció nélkül lépett be, noha egy uniós tagországon keresztülmentek – jelentette ki az osztrák kancellár Romániára utalva. Mindez egyben annak bizonyítéka is, hogy 

a schengeni térség megfelelő ellenőrzése nem működik 

– hangoztatta.

Stefanuta erre úgy reagált, hogy a „nem regisztrált” migránsok 80 százaléka Szerbián és Magyarországon keresztül érkezik Ausztriába.

Az EP-képviselő szerint az osztrák magatartás „nem csupán a román állampolgárok emberi méltóságát sérti, de súlyos gazdasági károkat okoz az országnak: a folytatódó határellenőrzések akadályozzák az áruk szabad forgalmát”. Egyidejűleg felszólította az Európai Uniót, hogy „keményebben” reagáljon Ausztria magatartására.

Reagált az osztrák belügyminisztérium

Az osztrák belügyminisztérium közleményt adott ki a román vádak kapcsán, melyben úgy fogalmaztak: az embercsempészek három országot – Szerbiát, Romániát és Magyarországot – használnak tevékenységük útvonalaihoz.

Ezenkívül az idei esztendő első félévében 2000 migráns érkezett Ausztriába Pakisztánból és Bangladesből, mégpedig részben Romániában hamisított vízummal – idézte a Kurier.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Schengeni vesszőfutás: Megbízható partner-e Románia és Bulgária az embercsempészettel szembeni küzdelemben?

Az Európai Unió Tanácsának bel- és igazságügyi formációja ‒ melyet az uniós tagállamok igazságügyi és belügyminiszterei alkotnak ‒ pár hete, 2022. december 8-án Ausztria vétójával megakadályozta Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni térséghez. Hollandia támogatta ugyan Románia csatlakozását, de ellenezte Bulgáriáét, Horvátország viszont egyhangú támogatást kapott.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2023. augusztus 23. 14:10
Romániában akkora a korrupció, hogy az osztrákok szerint kizárt a bővítés. Egy dolog a Soros média, románia igen fejlett demokrácia, Magyarország viszont korrupt diktatúra, és másik dolog a valóság. Az osztrákok nem ostobák.
need-info
2023. augusztus 23. 14:01
Néha tudnak számunkra előnyös dolgokat is csinálni az osztrákok...
billysparks
2023. augusztus 23. 13:43
Ezek szerint már nem mennek osztrák taxisok a migránsokért. Románia messze van és drága a benzin. Így jártak a bociszeműek. Ja, a willkommen a románoknak nem jár. Ez, persze, érthető.
Temeráf
2023. augusztus 23. 13:27
Jeti román vs sunyi hátba támadók kibontakozó csatája zajlik megint!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!