Nagy bajban a brit konzervatívok: legfőbb bázisukat bukhatják jövőre

2023. augusztus 08. 16:28

Elszúrták a brexitet, előretörhet a Munkáspárt és a Liberális Demokraták Dél-Angliában.

2023. augusztus 08. 16:28
SUNAK, Rishi
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Végigjárta a POLITICO Dél-Anglia „kék falát”, a betonbiztosan a brit konzervatívokra szavazó választókerületeket – és megállapították: nagy bajban vannak a toryk.

Hiába tartottak ki évtizedeken át a középosztálybeli dél-angol megyék a brit jobbközép mellett, „akkora a kormányzó konzervatívok népszerűségvesztése a hosszú westminsteri káosz időszaka miatt, hogy a stratégák úgy látják: a tory mandátumok kék fala végül leomolhat” a 2024-es választáson – írja a brüsszeli lap.

A probléma sokrétű: Nagy-Britannia a POLITICO szerint gazdasági válságban van, közszolgáltatásai akadoznak, ráadásul a konzervatívok 2010 májusa óta kormányon vannak, így a brit elektorátus minden gondját rájuk olvashatja. Ráadásul Dél-Angliában a brexit támogatottsága sem volt annyira egyértelmű, számos középosztálybeli, konzervatív megyében igenis örültek az Egyesült Királyság és az EU intenzív gazdasági kapcsolatainak.

A lap emlékeztet: Boris Johnson a Brexit körüli zűrzavar elrendezésének ígéretével nyert hatalmas többséggel 2019-ben, de „elvesztegette az esélyét a nemzet megreformálására, miután botrányok szédítő sorozata és a kormányzás hathatósságának általános hiánya a konzervatívok népszerűségét a padlóra vitte”. Ekkor a toryk Liz Trussra cserélték le őt, aki „kevesebb, mint ötven napot élt meg hatalomban, miután radikális gazdasági programjával megijesztette a piacokat”. A POLITICO-nak nyilatkozó Gillian Keegan oktatási miniszter szerint 

nincs olyan kommunikációs tanácsadó, aki ki tudna találni egy jó kommunikációs vonalat” arra, amit Truss művelt.

Hatalmasat bukhatnak a konzervatívok

A lap által megkérdezett szakemberek szerint a „kék fal” egyben lakmuszpapír is: ha itt kikapnak a toryk, az olyan összeomlást jelentene a párt támogatottságában, hogy a 650 fős brit parlamentben a jelenlegi 353 helyett alig maradna nekik száz. Aki reménykedik a konzervatív képviselők közül, az abban reménykedik, hogy „Sunak arra irányuló kísérletei, hogy tisztára mossa a párt foltos hírnevét, segíteni fognak a közvélemény-kutatásokban való visszakapaszkodásban”.

Abimbola Afolami, a Londontól valamelyest északra fekvő Hitchin és Harpenden konzervatív képviselője szerint a toryknak most a 40 évnél fiatalabbak megszólítására kellene koncentrálnia, akiknek többsége anno az EU-ban maradás mellett szavazott.

Szerinte az ő szívükhöz azonban a gazdaságpolitikán és nem a kultúrharcon keresztül vezet az út, az olyan mindennapi problémák megoldásán, mint a városok még sűrűbb beépítése vagy a drága egyetemi diploma nélkül is betölthető munkahelyek megteremtése.

Az ő környékén nem a baloldali Munkáspárttól, hanem a Liberális Demokratáktól félhet a brit jobbközép, mert „a város teli van korábbi puha torykkal, akik jól képzettek, támogatják a közszolgáltatásokat, és – ami kulcsfontosságú – brexit-ellenesek”. Emellett „bír egyre több volt munkáspárti szavazóval is, akik Londonból az erdős ingázóvidékekre menekültek, és akik helyben a Liberális Demokratákat támogatják annak érdekében, hogy a torykat távol tarthassák a hatalomtól a brit többségi választási rendszerben”.

A Munkáspárt helyi emberei eközben azon aggódnak, hogy a párt túl sok erőforrást pazarol arra, hogy a maga „vörös falát” – Közép-Anglia munkásosztálybeli, brexit-párti körzeteit, melyekbe 2019-ben alaposan beleharapott a Konzervatív Párt – visszaszerezze, és nem ad elég segítséget a dél-angliaiaknak ahhoz, hogy Kent környékén kiüssék a gyengélkedő torykat. „Nincs elég csizma a földön, nem kampányolunk eleget, és a párt összességében észre sem veszi Kentet” – nyilatkozta a POLITICO-nak Rosie Duffield munkáspárti képviselő.

Nyitókép: MTI/AP/Pavel Golovkin

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jobtvojumaty
2023. augusztus 08. 22:56
Egyébként egy munkáspárti kormány tényleg felfrissülés lenne, mert a "konzervatívok" bénábbnál bénább kormányokat alakítanak. Lefogadom, hogy jövő ilyenkor már nem Sunak lesz a kormányfő.
jobtvojumaty
2023. augusztus 08. 22:54
>Brit >konzervatív Válassz egyet.
EX_Terminator
2023. augusztus 08. 21:13
Gonosztevő mi? RÁNÉZTETEK TI KIBASZOTT IDIÓTÁK ARRA HOGY MIT TETTETEK MAGATOKKAL A SAJÁT HAZÁTOKKAL ÉS AZ EGÉSZ KIBASZOTT VILÁGGAL??? Megmondjam hogy ki a gonosztevő? AKI ILYET MŰVEL! És elmondjam hogy mik vagytok ti? ÓCSKA SZAR HUMÁN HULLADÉKOK, AKIK MÁSOKAT GYALÁZNAK AHELYETT HOGY SZEMBENÉZNÉNEK VELE HOGY MEKKORA SEMMIREKELLŐ KIBASZOTT IDIÓTÁK! (szemközt köpi a teljes brit elitet)
DE JÓ
2023. augusztus 08. 21:05
Ha továbbra is engedik, szervezik az illegális migrációt, meg a ratyik elöntik a közéletet, meg fölösleges, avitt hülyeségnek tekintik a gyerekeket meg az országokat, akkor mire föl volt ez az egész brexites erőlködés meg paláver? Maradhattak volna nyugodtan roggyant idióták a roggyant idióták között. Csak maguknak köszönhetik, ha kiválasztódnak a gyagya libsi-tory-k.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!