Még az űrkutatás sem ússza meg a háborús propagandát

2023. augusztus 20. 22:23

Oroszország technológiai lemaradásban van, de maradt még know-how a szovjet korszakból.

2023. augusztus 20. 22:23
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton
Facebook

„Miközben az orosz űrkutatás évtizedeken át hibernált állapotban volt, új nemzetközi szereplők jelentek meg: többek között Kína, India és az Egyesült Arab Emírségek. Kínai űrszondák az elmúlt tíz évben már háromszor is jártak a holdon. India pedig partnerből konkurenssé vált, és az orosz holdszondával egyidőben indította el a saját gépét (a tervek szerint ez augusztus 23-án landolhat a holdon).

Az amerikai űrkutatással pedig teljesen értelmetlen összehasonlítani az oroszt, hiszen az Egyesült Államokban az elmúlt két évtizedben a kereskedelmi űrkutatásnak köszönhetően hatalmas fejlődés zajlik, miközben például a SpaceX CrewDragon űrrakétái a korábbi költségek töredékéért képesek működni. USA 2017-ben indította újra a hetvenes években leállított holdprogramját – ez az Artemis program. Ennek keretében 2024-re nem holdszondát, hanem ismét embert akarnak küldeni a holdra (ez a jelek szerint csúszni fog néhány évet).

Oroszország technológiai lemaradásban van, de maradt még know-how a szovjet korszakból, ezzel dolgoznak. Finanszírozás évek óta kevés volt, a szankciók miatt elvesztették az európai technológiákat, de úgy gondolták, hogy az orosz holdszonda [sikeres] fellövése magas presztízs értékkel bírna. Végül is egy hétig valóban szolgáltatott alapanyagot az orosz propaganda számára. Sajnos ide hazánkba is átszűrődött belőle.

Azért érdemes megnézni az agusztus 11-ei fellövés képeit is: már az amúgy évtizedeken át politika-semleges (lásd a nemzetközi űrállomás sikeres projektje) űrkutatás sem ússza meg a háborús propagandát. A Szojuz-2.1b rakéta fellövő platformjánál egy óriási kifeszített plakát, a háborút szimbolizáló "V" betűvel. »Vosztocsnij – Za Rossziju« (Vosztocsnij – V – Oroszországért).”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Bendarzsevszkij Anton Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2023. augusztus 21. 07:24
Ennek a szagértönek sem jár más a fejében mint a kijevi fos. Nagyon primitiv az olyan ember aki egy ilyen můszaki balhéból is propagandát akar csinálni. Hány sikertelen probálkozás körözi az ürkutatást szerte a világban ? Azok ugye nem elmaradottak, de az oroszok egyetlen sikertelen misszioja egyböl a lemaradást igazolja. Röhej és szégyen a szerzöre és arra az országra aminek a nevében pofázik.
Cserna János
2023. augusztus 21. 02:03
Érdekes Anton állása a háborúhoz. Csak orosz propaganda van, de az mindent átsző. Az rossz. Nyugaton demokratikus tájékoztatás/bejelentés/közlés. Persze. Úgy, hogy az EU minden orosz médiacsatornát letiltott, mert propaganda.
Akitlosz
2023. augusztus 21. 00:46
Antonnak sem esne jól, ha a nevét antonnak írnák. Na hát a Hold sem áruló, nem érdemeli meg, hogy Anton kisbetűvel írja. A magyar nyelvben a neveket nagy kezdőbetűvel írjuk. Ezért a Hold nevét is.
Akitlosz
2023. augusztus 21. 00:43
Bezzeg az ukrán űrkutatás! Meg a magyar! Az orosz űrkutatásból elsősorban a pénz hiányzik. Ha van aki kifizeti, akkor meg tudják csinálni a projekteket. Persze csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!