Így tört ki a „rendőrháború” Szlovákiában

2023. augusztus 21. 15:09

A titkosszolgálat és a belső ellenőrzés is a vizsgálatok célkeresztjébe került a szlovákiai „rendőrháborúban”.

2023. augusztus 21. 15:09

Szintet lépett az úgynevezett „rendőrháború”, miután a kiemelt korrupciós ügyek vizsgálatával foglalkozó Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) letartóztatta a belügyminisztériumi belső ellenőrzéssel foglalkozó csoport több tagját, átkutatta a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) volt vezetője, Vladimír Pčolinský lakását és a SIS jelenlegi igazgatóját, Michal Aláčot is több napra őrizetbe vette. 

A két titkosszolgálati vezető, Peter Košč vállalkozó, valamint egy volt rendőr és egy korábbi titkosszolgálati alkalmazott ellen hivatalosan vádat emeltek, 

a NAKA szerint bűnözői csoportot alakítva próbálták megakadályozni a korrupciós ügyek felderítését

 a vizsgálatok manipuláltságának látszatát keltve. 

Ezzel párhuzamosan a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) igazgatóját, Roman Konečnýt azzal vádolják, hogy szándékosan megszabadult a belső korrupció kapcsán vizsgálódó alkalmazottaitól. A belügyi inspekció őrizetbe vett nyomozói korábban pont a NAKA három alkalmazottja ellen indítottak vizsgálatot. 

Fellépésük kapcsán vették két hétre őrizetbe a korrupciós ügyekkel foglalkozó ún. Čurilla-féle vizsgálócsoport nyomozóit, hivatali visszaélés gyanújára hivatkozva – később a bíróságok kerületi szinten megszüntették ezt az eljárást. A belügyminisztérium megerősítette, hogy a csütörtöki akció során a NAKA ellen nyomozó csoport tagjait tartóztatták le, de az érintettek most nem a belső ellenőrzésen dolgoznak.

A rendőrháború kapcsán 

Čaputová nyugalomra int, Fico a rendőrfőnök lemondását követeli.

A NAKA által foganatosított őrizetbe vételek miatt összeült a Biztonsági Tanács, hogy információkat kapjon a korrupcióellenes nyomozók fellépésének okáról a titkosszolgálat (SIS) és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) ellen. 

Míg Robert Fico (Smer) volt kormányfő szerint a fejlemények azt mutatják, hogy a rendőrség átvette a hatalmat az ország irányítása felett, Zuzana Čaputová államfő és Ódor Lajos (Ľudovít Ódor) miniszterelnök ezt cáfolta. Čaputová felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovák állampolgárok nem tudják, kiben bízzanak és a hasonló rendőri beavatkozások nagyon érzékenyen érinthetik a demokrácia működését. Az államfő ugyanakkor cáfolta Fico állításait, miszerint tudott volna a beavatkozásról és kimondottan utasította volna a NAKA illetékeseit az akcióra – 

Čaputová pert is akar indítani a Smer elnöke ellen.

A hétvégén az őrizetbe vett Aláčot több órás kihallgatás után szabadlábra helyezték és több politikus is kommentálta az eseményeket. A Smer rendkívüli parlamenti ülést hívott össze hétfőre Hamran István (Štefan Hamran) rendőrfőnök leváltásának céljából, a kezdeményezést a Hlas mellett többek között a volt kormánypárt, a Család Vagyunk (Sme rodina) is támogatta – Boris Kollár pártja nevezte ki az SIS érintett vezetőit és politikailag manipuláltnak tartja a hatóságok lépését. A liberális Progresszív Szlovákia (PS) „paranoid összeesküvés-elméleteknek” tartja a Smer vádjait a vizsgálatok külső befolyásolásáról.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rizsa66
2023. augusztus 21. 22:39
Aztán mi van a jogállamisággal ? Ja vagy ott minden rendben van !
rocktoberi-2
2023. augusztus 21. 16:26
Ilyenek egy ideiglenes libsi koalíció hétköznapjai. Fejétől bűzlik a hal. Primitív operettországocska.
ThunderDan
2023. augusztus 21. 16:20
Bezzeg-Szlovákia.
Uztu
2023. augusztus 21. 16:15
Bármikor visszatérhetnek az anyaországba. Még területi autonómiát is megtarthatják, bár képtelenek működtettni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!