Így magyarázkodott a NATO főtitkára, miután begurultak ukránok

2023. augusztus 18. 06:25

Stoltenberg vezérkari főnöke egy panelbeszélgetésen vetette fel, hogy az ukrán fél esetleg lemondhatna az orosz erők által megszállt területei egy részéről.

2023. augusztus 18. 06:25
VILNIUS NATO SUMMIT

„Egyedül Kijev dönti el, mikor teljesülnek a feltételek, melyek az ukrajnai háború lezárását célzó béketárgyaláshoz szükségesek” – szögezte le csütörtökön a NATO főtitkára a norvégiai Arendalban. Jens Stoltenberg hangsúlyozta: kizárólag az ukrán fél mérlegelheti, mi az, amit elfogadhatónak tart a tárgyalóasztalnál, a NATO feladata pedig Ukrajna támogatása.

Ismert: kedden Stian Jenssen, Stoltenberg vezérkari főnöke egy – ugyancsak Arendalban rendezett – panelbeszélgetésen felvetette, hogy az ukrán fél esetleg lemondhatna az orosz erők által megszállt területei egy részéről Moszkva javára a háború lezárása érdekében.  Jenssen szavait Kijev felháborodással fogadta, a vezérkari főnök pedig ezt követően elnézést kért. 

Stoltenberg csütörtökön hangsúlyozta, hogy a NATO nem változtat jelenlegi politikáján, tehát Ukrajna határainak továbbra is a nemzetközileg elismert határokat tekinti, és támogatja az ország területi egységét, szuverenitását. A júliusi, Vilniusban rendezett NATO-csúcson a tagországok megállapodtak abban, hogy Ukrajna csak akkor fog tudni csatlakozni a szervezethez, ha „a szövetségesek ebben egyetértenek, és az ehhez szükséges feltételek teljesülnek”.

Ezt is ajánljuk a témában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezt követően csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a csúcson hazája nem kapott meghívást a szervezetbe és leszögezte: Ukrajna nem mond le azon területek iránti igényeiről, amelyeket sajátjának tart, cserébe a NATO-tagság perspektívájáért.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: Henrik Montgomery / TT News Agency /AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2023. augusztus 18. 09:36
"Ukrajna határainak továbbra is a nemzetközileg elismert határokat tekinti" Én meg a Magyar Királyság határait. Ugyanolyan realisztikus elképzelés.
stormy
2023. augusztus 18. 07:34
"Így magyarázkodott a NATO főtitkára, miután begurultak ukránok" cseléd.
Gondolkodó56
2023. augusztus 18. 07:23
"... a NATO feladata pedig Ukrajna támogatása." Miért is?
Reszelő Aladár
2023. augusztus 18. 07:21
Aki kiénekel az ukrán kórusból azt még ott a dobogón agyonverik. Ukrajna minden cm2-hez ragaszkodik, csak azt nem tudják, hogy hogyan kapják vissza. A II. Világháború volt az az utolsó konfliktus, amit Európában tárgyalás nélkül sikerült rendezni, de ehhez egyész Németországot össze kellett csukni. Momentán nem látom bele, hogy Oroszországgal mit lehet tenni. Katonailag pedig elfoglaltak egy csomó területet Ukrajnában, aztán átváltottam a sokkal takarékosabb védekezésbe. Ráadásul nem rohannak sehova. Ukrajna pedig a donorok politikájától függ, olyan demokráciáktól, ahol ha nép elzavarja atámogató vezetést é beválaszt valaki olyan, aki inkább békepárti, akkor hamar elfogyhat a támogatás. Jövő év végére új amerikai elnök lesz, új EB elnök, és új NATO főtitkár. Nem beszélve egyéb országok választásairól. Hogy Ukrajna választ-e még valaha, mint mintademokrácia? Ezt hagyjuk is…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!