Stoltenberg kabinetfőnöke olyat mondott, amit még egyetlen NATO-tisztviselő sem – az ukránok ennek nagyon nem fognak örülni

2023. augusztus 15. 18:42

A NATO-tisztviselő által felvázolt lehetőség szöges ellentétben áll Zelenszkij elképzelésével.

2023. augusztus 15. 18:42
ukrán zászló, NATO

A NATO egyik vezető tisztviselője, Stian Jenssen szerint Ukrajnának bele kell egyeznie abba, hogy lemondjon az Oroszország által megszállt területek egy részéről, ha csatlakozni akar a katonai szövetséghez, számol be a Sky News.

Jenssen Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kabinetfőnöke, és a norvég médiának nyilatkozott a kérdésben egy panelbeszélgetés során.

Stoltenberg azt az álláspontot hangoztatja a háborúval kapcsolatban, hogy Ukrajnának kell eldöntenie, hogyan és mikor kezdi meg a tárgyalásokat Oroszországgal.

Bár a kabinetfőnök is ezt az irányvonalat képviselte, több utalást tett arra, hogy Ukrajnának kompromisszumokat kell kötnie, ha be akar lépni a NATO-ba. 

Elmondta, a legfontosabb, hogy ez a háború soha ne ismétlődhessen meg.

A norvég VG újságírójának kérdésére, miszerint Ukrajnának területeket kell-e átengednie a béke eléréséhez és a NATO-tagság megszerzéséhez, a tisztviselő azt mondta, hogy ez a kérdés már felmerült a szövetségen belül is. 

 

„Nem mondom, hogy ennek így kell történnie, de ez is egy lehetséges megoldás”

 

– mondta, amivel sokakat meglepett. Már csak azért is, mert ez az elképzelés szöges ellentétben áll Zelenszkij állásponjával, akinek egyik alapvető követelése, hogy Ukrajna határait vissza kell állítani oda, ahol az invázió előtt voltak. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Shutterstock

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottoka-0
2023. augusztus 17. 12:38
az amcsiknak és a beszállítóknak az uki-proji nem jött be. az ukrán területeket egyértelműen át kell majd adniuk az oroszoknak. igaz, az időt lehet késleltetni, de nem érdemes. mielőbb meg kell kezdeni az újjáépítést, és lehetőleg kommunikációra és békére alkalmas ukit kell keresni, aki tárgyal az oroszokkal a békéről, az együttműködésről, az esetleges semleges státuszról.
gyaloggos
2023. augusztus 16. 19:51
JENSSEN tényleg rosszul fogalmazott! Így kellett volna: UKRAJNÁNAK le kell mondania TERÜLETÉNEK egy részéről, és a NATO-tagságáról IS!
vamonos
2023. augusztus 15. 23:12
Ahhoz, hogy leüljenek tárgyalni, főleg ilyen feltételek mellett, előbb Zselét és bandáját el kell tüntetni. Az eddigi (irreális) feltételeik miatt nem lennének hitelesek még akkor sem, ha egyáltalán hajlandóak lennének területek átadásáról tárgyalni.
K4t1nk4
2023. augusztus 15. 20:36
Hogy lehet úgy kommunikálni a felek között, hogy a Nyugat folyamatosan eljátsza a hülyét, és még az sem elég, ha az érveket évekig ismétli az orosz? Folyamatos ignorálás mellett, még csodálkoznak, hogy végül támadtak. A tények elferdítése, a hazudozás az egész cirkusz, előbb utóbb visszaüt. A béke amúgy sem demokratikus, ugyanis a legyőzött fél nem diktálja, hanem fejleszegve teljesíti. Ezt felejtette az usa az ukránokkal közölni. Ja, és, hogy az sem biztos, hogy az utánpótlás és az anyagi támogatás ki fog tartani. És a zselé még mindig követel... Ide vezetett, hogy senki sem merte nekik a realitást vázolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!