Franciaország iskoláiban betiltják az ikonikus muszlim vallási öltözet viselését

2023. augusztus 28. 07:33

Kiéleződött az iszlám szimbólumokról szóló vita Franciaországban!

2023. augusztus 28. 07:33
DEMONSTRATION AGAINST ISLAMOPHOBIA

Az oktatási miniszter szerint a diákoknak tilos lesz a francia állami iskolákban abayát viselniük, egy laza, bő, teljes hosszúságú köntöst, amelyet egyes muszlim nők viselnek – olvasható a BBC-n. A szabály szeptember 4-én lép életbe.

Vallási jelek az iskolában

Franciaország szigorúan tiltja a vallási jeleket az állami iskolákban és kormányzati épületekben, azzal érvelve, hogy azok sértik a világi törvényeket.

Amikor belépünk egy osztályterembe, nem szabadna, hogy a tanulók vallását pusztán ránézésből megállapíthassuk” – mondta Gabriel Attal oktatási miniszter a francia TF1 televíziónak, hozzátéve: „Úgy döntöttem, hogy az abayát többé nem lehet viselni az iskolákban”.

A ruhadarabot egyre gyakrabban viselik az iskolákban, ami politikai megosztottságot eredményezett: 

a jobboldali pártok a betiltást szorgalmazták, míg a baloldaliak a muszlim nők és lányok jogai miatt aggódtak.

Az abaya vallási gesztus, amelynek célja, hogy próbára tegye a köztársaság ellenállását a szekuláris szentéllyel szemben, amelyet az iskolának jelentenie kell” – mondta Attal a TF1-nek.

A probléma nem új keletű

2010-ben Franciaország betiltotta a teljes arcot takaró fátyol nyilvános viselését, ami az ötmillió fős franciaországi muzulmán közösség haragját váltotta ki.

Franciaország a 19. század óta szigorúan tiltja a vallási jeleket az iskolákban, beleértve a keresztény szimbólumokat, például a nagy kereszteket, hogy ezzel próbálja visszaszorítani a katolikus befolyást a közoktatásban.

Az évek során a törvényt többször megújították, így már a muszlim fejkendőt és a zsidó kipát is magában foglalja, de az abayát nem tiltották be teljesen.

Az iszlám szimbólumokról szóló vita azóta éleződött ki, hogy 2020-ban egy csecsen menekült lefejezte Samuel Paty tanárt, aki Mohamed próféta karikatúráit mutatta diákjainak Párizs egyik külvárosában lévő iskolája közelében.

A bejelentés Attal első jelentős politikai döntése, akit Emmanuel Macron elnök 34 évesen, idén nyáron nevezett ki Franciaország oktatási miniszterévé.

A CFCM, a számos muszlim egyesületet képviselő országos testület szerint a ruhadarabok önmagukban nem „vallási jelek”.

Nyitókép: Benjamin Mengelle / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

 

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2023. augusztus 29. 10:05
Már csak az a kérdés, hogy a muszlim nők mi a f@szt élveznek abban, hogy BE VANNAK CSOMAGOLVA? Mit kell eldugdosni állandóan, miért nem élvezik a szél/nap szabad simogatását? És a férfijaik mi a túrót élveznek egy két lábon járó csomagolásban? (Jól megszívták ezt a muszlimságot...)
kepzelet
2023. augusztus 28. 16:44
Pike apó megírta, hogy a ww3 vallási (keresztény/muszlim) alapú összetűzésből indul ki. Ugyan, mi a pék faxáért menne ilyen szervezetten ez a migri betelepítés... Trójai falóként betolt muszlim fiatal férfiak milliói...és egyszercsak összegyűlik a kritikus tömeg. A franszija zavargások pazar próba volt... Hátradől, popcorn elő, mozi lassan indul. Élvezni baxottul nem fogjuk, de hát, ez már csak ilyen buli...ez az életnek nevezett baxakodás.
Ugandai Bubu
2023. augusztus 28. 15:41
Helyes, a magyar fejkendős néniket is figyelni kell, rohadt muszlimok, valami beszivárgó türkök lehetnek...
Hattori
2023. augusztus 28. 10:46
hiába minden. eső után köpönyeg. Magyarországon nem kell betiltani semmi ilyesmit, mert nincs aki viselje! ;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!