Kiderült, mi a legfontosabb Zelenszkij számára az USA következő választása kapcsán

2023. július 03. 15:03

„Mindegy, ki nyer, a legfontosabb Ukrajnának az, hogy fennmaradjon a kétpárti támogatás” – mondta Zelenszkij a jövőre esedékes amerikai elnökválasztással kapcsolatban.

2023. július 03. 15:03
null

A CNN szerint Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke kifejezetten aggódik amiatt, hogy elveszti az Egyesült Államok kétpárti támogatását. Az ukrán elnök meglátása szerint hiába támogatják jelenleg Ukrajna ügyét a Republikánus Párt és a Demokrata Párt politikusai is, vannak olyan politikai körök is, amelyek teljesen más véleményen vannak ebben a kérdésben. 

Az elnök kifejezetten a republikánusok attitűdjével kapcsolatosan aggódik, hiszen vannak köztük, akik meg akarják vágni az Ukrajnának nyújtott támogatásokat.

Mindegy, ki nyer, a legfontosabb Ukrajna számára az, hogy fennmaradjon a kétpárti támogatás”

– mondta Zelenszkij a jövőre esedékes amerikai elnökválasztással kapcsolatban.

Zelenszkij azután nyilatkozott erről a médiának, hogy Mike Pence volt amerikai alelnök (aki előreláthatóan a Republikánus Párt színeiben a 2024-es elnökválasztáson is elindul) személyesen meglátogatta Kijevben. „Mike Pence ellátogatott hozzánk, és támogatja Ukrajnát. Először amerikaiként, azután republikánusként is" – mondta Zelenszkij a spanyol médiának tartott sajtótájékoztatóján.

A kérdés, hogy az USA-nak továbbra is támogatnia kell-e Ukrajnát Oroszország inváziójával szemben, szakadást okozott a Republikánus Párton belül. A GOP elnökjelöltjei két tábort alkotnak: vannak izolacionisták, köztük Donald Trump volt elnök és Ron DeSantis floridai kormányzó, akik úgy vélik, az Egyesült Államok túlzott mértékben vesz részt Ukrajna támogatásában; valamint ott vannak a héják, köztük a Trump-adminisztráció több korábbi tisztviselője, akik még agresszívabb magatartás mellett érvelnek Oroszországgal szemben. Mindkét tábor arra figyelmeztet, hogy ha nem veszik figyelembe álláspontjukat, világháború következhet.

****

Nyitókép: Mandel NGAN / AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik