Törli a 13 év alatti felhasználók fiókjait a TikTok

2023. július 11. 11:28

Nem vár tovább a közösségi platform, megelégelték a milliós büntetéseket és a gyermekvédők feljelentéseit.

2023. július 11. 11:28
Sal Endre
Sal Endre

Az egyre népszerűbb videós közösségi oldal a következőképpen fogalmazott: „Megszüntetjük az ön fiókját, ha ésszerűen feltételezzük, hogy ön nem éri el az alsó korhatárt.” A döntést azért hozta meg  közösségi oldal tulajdonosa, a ByteDance, mert egyre több gyermekvédelmi szervezet él panasszal velük szemben, mondván, hogy a közösségi szolgáltatás sérti a gyerekek magánszféráját, veszélynek teszi ki őket, ráadásul a szülők beleegyezése nélkül gyűjtenek róluk adatokat. A TikTok már korábban ígéretet tett arra, hogy eltávolítja a vélhetően 13 évnél fiatalabb felhasználók fiókjait, de ez nem történt meg. 

Mindezért korábban már 5,7 millió dolláros bírságot is kapott a cég, 

méghozzá a gyermekek online védelméről szóló amerikai törvény megsértése miatt. Az utóbbi időben ráadásul több 13 éves vagy fiatalabb gyermek halt meg, mert részt vett különböző TikTok-os kihívásokban. Az egyik 13 éves fiú például hallucinációt okozó gyógyszert vett be, s mindezt élőben közvetítette, azonban túladagolta a gyógyszert és napokkal később meghalt. 

Shou Zi Chew szingapúri vállalkozó, a TikTok megalapítója az amerikai kongresszusi meghallgatáson.
Forrás: MTI/EPA

A TikTok nem titkolja az adatvédelmi szabályzatában, hogy gyűjti a felhasználók adatait, és szerepel az adatvédelmi szabályzatában, hogy „Ha a névjegyei szinkronizálása mellett dönt, akkor a készülék telefonkönyvében adatokat gyűjtünk, neveket, telefonszámokat, e-mail címeket.” Adatokat gyűjtenek arról is, hogy a felhasználó merre jár és nincs vége, az is benne van a szabályzatban, hogy 

„megosztjuk az ön adatait független kutatókkal.” 

Pont az adatgyűjtés miatt egyre több kormány dönt úgy, hogy az állami szférában dolgozók a céges telefonjaikon nem használhatják a TikTok-ot. Erős ugyanis a gyanú, hogy a platform adatait kémkedésre használják a kínaiak. 

Belgiumban arra hivatkozva tiltották meg a kormányzati dolgozóknak a közösségi platform használatát a céges készülékeken, hogy „a kínai törvények miatt a TikTok-nak együtt kell működnie a kínai hírszerző ügynökséggel.” A tiltás már az Európai Unió más országaiban is felvetődött. Márciusban az Európai Bizottság és az Európa Tanács pedig már nem csak fenyegetőzött, megtiltotta a munkatársainak a TikTok használatát a céges eszközökön és ugyanígy tett a dán, a kanadai és a brit kormány is. Az Egyesült Államok is folyamatosan lépéseket tesz a szerintük adathalász közösségi platformmal szemben. A TikTok ellenes amerikai lépések láttán megszólalt Kína külügyminisztere is. Mao Ming a következőképpen fogalmazott cinikusan: „Mennyire lehet elbizonytalanodva az a szuperhatalom, amely ennyire fél a fiatalok kedvenc alkalmazásától?”

Ezt is ajánljuk a témában

Kitört a TikTok-hidegháború Kína és Amerika között

Keményre sikerült a TikTok-vezér vallatása Washingtonban: az amerikai képviselők úgy bántak el a kínai tulajdonban lévő, népszerű videómegosztó vezérigazgatójával, mintha személyesen Hszi Csin-pinggel beszéltek volna.

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2023. július 11. 19:59
Az ötlet pazar, de hogyan kivitelezhető az ellenőrzés? Kb. mint a migráns Ali azonosítása?
Ben Jeremiah
2023. július 11. 14:52
Ennél a tenger megkorbácsolása sokkal jobb ötlet. Honnan tudja a tiktok, hogy valaki 13 év alatti? Rá kell kattintani, hogy elmúltam 13? Ha csak simán kibacna minden második felhasználót, sokkal nagyobb hatékonyságot mutatna.
celeste
2023. július 11. 14:05
innentől kezdve megszűnnek létezni a 13 éven aluliak és nem fognak kamu fiókokat csinálni
Upuaut
2023. július 11. 14:04
Facebook, YouTube?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!