Hoppá: szakjogászok szerint Putyint is felelősségre vonhatják a Wagner-csoport bűneiért!

2023. július 02. 13:00

Az orosz elnök nemrég beismerte, hogy Oroszország finanszírozza a zsoldososztagot.

2023. július 02. 13:00
null

Az orosz elnök azt állítja, hogy mivel Oroszország finanszírozza a Wagner-csoportot, ez megkönnyítheti a háborús bűnök miatti bíróság elé állítást is – hívta fel a figyelmet a Guardian.

A lap jogi szakértőket idézve hozzátette, jelentős lehet az a beismerés, hogy

Oroszország 86 milliárd rubelt fizetett idén Jevgenyij Prigozsin zsoldosainak.

Arra is rámutattak, hogy Putyin erőfeszítései, amelyek a Wagner-csoport puccsának megszüntetésére irányultak, megkönnyíthették, hogy egy nemzetközi bíróság felelősségre vonja őt és az orosz államot a zsoldosok által elkövetett háborús bűnök miatt.

Jelentős következményekkel járhatnak Putyin kijelentései

„Ezek a kijelentések potenciálisan jelentős következményekkel járhatnak. Az orosz államot kiteszik a Wagner-cselekményekért való felelősségre vonásnak, és ezzel párhuzamosan Putyint személyesen és egyénileg is, mint az orosz állam vezetőjét" – nyilatkozta Philippe Sands jogászprofesszor, a nemzetközi humanitárius jog eredetéről szóló könyv, az East West Street szerzője.

A Guardian emlékeztetett: Oroszország vezetője éveken át elhatárolódott a 2014-ben alapított Wagnertől, miközben a harcosok elleni háborús bűnökkel kapcsolatos vádak nemzetközi szinten egyre szaporodtak.

***

Nyitókép:  MTI/EPA/Keystone/Denis Balibouse

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2023. július 03. 10:55
Egészen kicsi valószínűsége van annak, hogy Putyint valaha is a gittegylet bíróság kérdőre tudná vonni, de jó fantáziálást.
herden100
2023. július 02. 19:50
:)))))))))))
12335
2023. július 02. 16:44
.
12335
2023. július 02. 16:44
Guardian. Ezek a brit tudósok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!