Prigozsin mégsem ússza meg? Putyin ismét megszólalt a Wagner-puccs kapcsán

2023. június 27. 05:57

„A lázadás szervezőit bíróság elé fogjuk állítani” – mondta az orosz elnök.

2023. június 27. 05:57
null

„A lakosság, a pártok, az egyház és az egész társadalom határozottan kiállt az alkotmányos rend mellett” – kezdte hétfő esti televíziós beszédét Vlagyimir Putyin, aki a Prigozsin-féle akció befejeződése után először állt a nyilvánosság elé.

„A lázadás szervezői, miután elárulták a hazát, elárulták azokat is, akik velük voltak. A lázadók azt akarták, hogy a katonák megöljék egymást, ugyanezt a végeredményt akarták Kijevben is. Az elesett hősök bátorsága, önfeláldozása óvott meg a szörnyű következményektől” – mondta az elnök, aki hozzátette: a lázadást mindenképpen leverték volna.

Ezután két felé osztotta a szereplőket: az egyszerű katonákat „jó hazafinak” nevezte, és felajánlotta számukra, hogy kössenek szerződést a védelmi minisztériummal. Köszönetet mondott azoknak a zsoldosoknak, akik megálltak az utolsó vonalnál, és nem mentek bele a vérontásba.

Hozzátette azonban, hogy a lázadás szervezőit bíróság elé fogják állítani”, mert a céljuk Oroszország meggyengítése volt.

 „Hálás vagyok Alekszandr Grigorjevics Lukasenko belarusz elnöknek az erőfeszítéseiért és a helyzet békés megoldásához való hozzájárulásáért. De ismétlem, ezekben a napokban döntő szerepet játszott a polgárok hazafias szelleme, az egész orosz társadalom összefogása. Ez a támogatás tette lehetővé, hogy hazánk számára a legnehezebb megpróbáltatásokat együttesen legyőzzük. Köszönöm ezt önöknek. Köszönöm” – zárta a bezédét Vlagyimir Putyin.

Prigozsin végre megszólalt: állítása szerint ezért vonultak vissza Moszkva alól

A Wagner-vezér mindenképpen el akarta kerülni „az orosz katonák vérének kiontását".

Nyitókép:  MTI/EPA/Keystone/Denis Balibouse 

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2023. június 27. 17:46
a politikában többnyire mindent az érdekek határoznak meg. nehéz következtetésekre jutni.
gyaloggos
2023. június 27. 13:04
IGEN-igen meglepő lenne, ha PUTYIN olyant szólott volna, hogy SPONGYÁT rá!
gróf Mindenyssa Zdenko
2023. június 27. 12:43
Putyin után a Kremlben a Nemzeti Gárda vezetője, Zolotov szólalt fel. Az orosz gárda vezetője, Zolotov nem zárta ki, hogy nyugati titkosszolgálatok dolgoztak a lázadási kísérletben - a lázadás nyugati ihletésű volt és átfedésben volt Prigozsin törekvéseivel Zolotov elmondta, hogy a lázadás kezdete előtt "Prigozsin táborából" információkat kaptak a lázadás előkészítéséről, az időpontok június 22. és 25. között voltak. Wagner gyors előrenyomulását az Orosz Föderáció fővárosa irányába az "erők Moszkva melletti összpontosításával" magyarázta. Ugyanakkor úgy véli, hogy a PMC nem lesz képes bevenni az orosz fővárost. Zolotov ugyanakkor azt mondta, hogy a lázadást a Nyugat inspirálta, és "Prigozsin ambíciói fölé helyezte". Elmondta, hogy a lázadás után az orosz gárda nehézfegyverekkel és harckocsikkal fog rendelkezni - ezt a kérdést Putyinnal is megbeszélték.
gróf Mindenyssa Zdenko
2023. június 27. 12:41
Putyin a Kremlben a katonai személyzethez szólt. Önök megállították a polgárháborút azzal, hogy világosan és következetesen cselekedtek. A nép és a hadsereg nem támogatta a felkelőket. Az Önök elszántsága és a társadalom konszolidációja döntő szerepet játszott a felkelés leverésében. Az államfő köszönetet mondott a fegyveres erők, a rendvédelmi szervek és a különleges szolgálatok minden tagjának bátorságáért, vitézségéért és az orosz nép iránti hűségéért. Az elesett pilóták június 24-én becsülettel teljesítették kötelességüket. Az elnök egyperces néma csendet tartott értük. A hatalmi struktúrák a lázadás alatt biztosították a fontos létesítmények biztonságát, a hadsereg hátországának erejét. A lázadási kísérlet során nem volt szükség a különleges műveleti zónában részt vevő harci egységek eltávolítására.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!