Angol lap: Fordulópont jöhet az ukrán–orosz háborúban!

2023. július 30. 17:34

Ukrajnának már csak néhány hét áll a rendelkezésére, hogy a tengerhez kijutva véget vessen a háborúnak, mert utána kezdődik a „sárszezon".

2023. július 30. 17:34

Ráadásul ha az ukrán hadsereg rövid időn belül nem mutat fel döntő eredményt, a Nyugat is belefárad a támogatásába – írja a Daily Telegraph hasábjain Robert Clark, a Civitas nevű brit civil szervezet védelmi és biztonságpolitikai igazgatója, egykor Irakban és Afganisztánban szolgált katona.

Clark hangsúlyozza, a most következő hét fordulópontot hoz az ukrán ellentámadásban és talán a háborúban is. Mivel a jelek szerint az ukrán csapatok áttörték a megerősített orosz védelem első vonalát keleten és délen, 

ezzel talán a Krím felé is út nyílik. 

Ukrajnának most mindenképpen ki kell használnia a helyzetet, az ukrán katonáknak pedig kemény harcokat kell vívniuk, hogy elérjék a tengert, és közben visszafoglalják az oroszok tartotta, kulcsfontosságú Tomak és Melitopol városokat.

Ez már csak azért sem lesz könnyű, mert a katonák már eddig is a világ egyik legjobban aláaknázott területén haladtak, becslések szerint átlagosan minden négyzetkilométert 1500 gyalogsági és páncéltörő akna hálóz be, a lövészárkokban pedig az orosz hadsereg legjobbjai ülnek.

Ukrán jelentések ugyanakkor megerősítették, hogy az ukrán 47. gépesített dandár sikeresen megközelítette a Zaporizzsjai régióban fekvő Robotyne falu körüli védműveket, és ha ezeken az ukránok át tudnak törni, innen az oroszok kezében lévő  Tomak városa már csak harminc kilométerre van – a két helység közti védelmi vonalak kevésbé védettek, mint azok, amelyeket az ukránok előzőleg már sikeresen áttörtek.

Vagyis már nem is tűnik olyan sebezhetetlennek az orosz szárazföldi híd, 

pláne, ha szeptemberben valóban megérkeznek az Amerika beígérte Abrams páncélosok. Zaporizzsja és Melitopol környékét azonban valószínűleg csak többhetes, nagyon kemény harcok árán lehet majd visszafoglalni. Ősztől pedig, ahogyan azt annak idején Napóleon és Hitler is megtapasztalta már, az időjárásnak lesz döntő szerepe a végkimenetelt illetően. Ha beköszönt az özönvízszerű esőzésekkel és a talaj elmocsarasodásával járó sárszezon, Kijevnek csak télen lesz módja folytatni a hadműveleteket. Ez Ukrajnának egyetlen választása marad: a téli hónapokban megkettőzi erejét, és gyors páncélos előrenyomulást hajt végre a fagyott talajon, miközben az orosz sorkatonák megfagynak a lövészárkokban. Tavaszra a sár újból visszatér, ami valószínűleg az ellentámadási szakasz végét jelenti majd.

Mivel fennáll a veszélye, hogy a közelgő választások és a háborúba való lassú belefáradás elterelik a Nyugat figyelmét, Ukrajnának csak néhány rövid, értékes hónapja maradt arra, 

hogy minél gyorsabban visszaszerezzen minél több területet. 

Melitopol és az Azovi-tenger ukrán ellenőrzése sokkal erősebb helyzetbe hozná Kijevet, amikor jövőre az egyre fokozódó nemzetközi diplomácia nyomással kell szembenéznie a béketárgyalások sürgetését illetően.

Ezért most minden, a sikerhez szükséges, beígért eszközt a lehető leggyorsabban meg kell adnunk Kijevnek”,  szögezi le Robert Clark.

 

Nyitókép: Ukrán–orosz háború (STR / Az ukrán fegyveres erők főparancsnokának sajtószolgálata / AFP) 

 

 

 

 

 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik