Orosz védelmi miniszter: Az ukrán áttörési kísérlet meghiúsult Zaporizzsjában

2023. június 08. 21:09

Szergej Sojgu hatékonynak nevezte az orosz harci eszközöket a nyugati haditechnikával szemben.

2023. június 08. 21:09
null

Az ukrán fegyveres erők mintegy 1500 katonával és 150 páncélozott járművel megkísérelték áttörni az orosz fegyveres erők védelmét Zaporizzsja felé, de kudarcot vallottak – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca Telegram-csatornáján.

Sojgu szerint az ukrán 47 gépesített dandár közép-európai idő szerint hajnali fél egykor indította a támadást. Mint mondta, az orosz erők ezt időben észlelték, és megelőző csapást mértek a másik félre tüzérségi, légi és páncéltörő fegyverekkel,

és mind a négy irányban megállították az ellenséget.  

A beszámoló szerint az ukrán hadsereg a két órán át tartó harc során 30 harckocsi, 11 gyalogsági harcjármű és mintegy 350 ember elvesztése után visszavonult. Sojgu hangsúlyozta, hogy a kifejezetten az áttörésre kiképzett ukrán tartalékerők nem teljesítették a feladatukat.

Német és lengyel harcászati eszközök

Alekszandr Romancsuk, a Zaporizzsjában harcoló orosz csapatok parancsnoka azt mondta:

a megsemmisített tankok között három német gyártmányú Leopard is volt.

Beszámolója szerint az orosz felet nem érte váratlanul a támadás, mert a felderítés tudomást szerzett a tervről. Közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök szerda este eszmecserét folytatott Szergej Kuzovlevvel, az orosz déli katonai körzet parancsnokával, csütörtökön reggel pedig Valerij Geraszimovnak az orosz vezérkari főnöknek a helyettese tett neki jelentést. Romancsuk azt mondta, hogy a négy ukrán páncélososzlop már az aknamezőkön négy páncélost elveszített, köztük egy aknamentesítő járművet.

 

Hatékony orosz harci eszközök

Az orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők szerdán összesen 945 embert, valamint egyebek között 33 harckocsit, 28 gyalogsági harcjárművet, 38 páncélozott harcjárművet és három lengyel Krab önjáró löveget veszítettek.   

Sojgu csütörtökön szemlét tartott az orosz nyugati katonai körzet bázisain és arzenáljaiban. Sürgette a gyártóktól átvett páncélozott technika gyorsabb felkészítését a csapatokhoz való eljuttatásra, valamint fontosnak nevezte az eszközök pótlólagos védelemmel való ellátását, a harctéri tapasztalatok fényében.

A meghiúsított zaporizzsjai ukrán áttörési kísérlet korábban általa ismertetett adataira hivatkozva

hatékonynak nevezte az orosz harci eszközöket a nyugati haditechnikával szemben.

Gyenyisz Pusilin, az elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője a Pervij Kanal állami televíziónak azt mondta: az ukrán hadsereg igyekszik megtalálni Artyomovszk (ukrán nevén Bahmut) védelmének gyenge pontjait. Az állította, hogy az orosz hadsereg ura a helyzetnek.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik