Ukrajnának előre kell lépnie a kisebbségek védelme terén Várhelyi Olivér szerint

2023. június 22. 22:07

Az EU magyar biztosa Ukrajna európai integrációjának állásáról adta közzé véleményét.

2023. június 22. 22:07
null

Ukrajna és Moldova komoly eredményeket ért el az uniós tagság felé vezető úton, ugyanakkor a hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt teljesíteniük kell az összes kötelezettségvállalásukat” – jelentette ki Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa az uniós miniszterek számára készített időközi jelentésében a Guardian tudósítása szerint.

Ismert: az Unió bő egy évvel ezelőtt adta meg az akkor már megtámadott országnak a tagjelölti státuszt, és a konkrét tárgyalások megkezdéséhez feltételeket szabott.

A magyar biztos ezen feltételek teljesítése közül kiemelte, hogy Ukrajna a korrupció elleni küzdelemben ért el eredményeket.

 Várhelyi szerint az elmúlt évben az ukránok a velük szemben támasztott hét feltétel közül kettőben tudtak felmutatni jó előrehaladást: az igazságügy- és a média reformja terén. Azonban az alkotmánybíróság és a bűnüldözés reformjának ügyében, a pénzmosás elleni intézkedések terén, valamint az oligarchákat célzó törvények és a nemzeti kisebbségek jogainak védelmének érdekében még további tennivalóik akadnak.

Az EU előreláthatólag 2023 decemberben dönthet arról, hogy megkezdi-e a csatlakozási tárgyalásokat a háborúban álló országgal.

Nyitókép: Várhelyi Olivér Brüsszelben. Fotó: Földházi Árpád, Mandiner

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lion
2023. június 23. 17:45
Hol él ez a barom? https://index.hu/kulfold/2023/06/22/varga-judit-europai-unio-bovites-nemzeti-kisebbsegek/
Uztu
2023. június 23. 06:23
Még akadnak tenni valók?!?! Bazd azért háborúznak másfél éve hogy ne kelljen tennniük semmit
Lajoss
2023. június 23. 06:17
Oli,kikapsz Bástya elvtárstól..:)
salamonhihii
2023. június 23. 05:48
Látod ,látod genya Olivér orbánfelszopó FideSS takonynáci disznók közé keveredtél ,moslék lettél ,felfalnak ,hát így jártál ,kiérdemelted höhöö..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!